Σε τραγικές καιρικές -και όχι μόνο- συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν χιλιάδες πρόσφυγες σε πολλούς καταυλισμούς της χώρας καθώς οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν σε αντίσκηνα, χωρίς καμία προστασία από το πολικό ψύχος των τελευταίων ημερών.
Τα καμπ σε Χίο και Μυτιλήνη έμειναν μάλιστα και χωρίς ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να διανυκτερεύουν σε σκηνές με τις θερμοκρασίες εντός και εκτός τους να μην έχουν πρακτικά καμιά διαφορά και να είναι κοντά στο “μηδέν”.
Στη Χίο, η ηλεκτρική εγκατάσταση στη ΒΙΑΛ σταμάτησε να παρέχει ρεύμα το Σάββατο το απόγευμα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι εκεί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αφόρητο κρύο με μοναδικό εφόδιο τις κουβέρτες και τους υπνόσακου.
Το χιόνι ευτυχώς δεν έφτασε μέσα στο καταυλισμό αλλά έπεφτε από νωρίς στα γύρω βουνά, καθηλώνοντας το θερμόμετρο σε θερμοκρασίες που δεν ξεπέρασαν τους τέσσερις βαθμούς ενώ αργά τη νύχτα του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής έδειχνε το μηδέν. Παράλληλα σταμάτησε και η παροχή νερού με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να μαγειρέψουν.
Ανάλογο πρόβλημα με την ηλεκτρική ενέργεια αντιμετώπισε και ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ με αποτέλεσμα ρεύμα να υπάρχει ελάχιστες ώρες μέσα στο 24ωρο.
Να σημειωθεί ότι στο Καρά Τεπέ και ειδικότερα στο καταυλισμό που αντικατέστησε αυτόν της Μόριας οι 7.5000 πρόσφυγες λίγες ημέρες πριν πλημμύρισαν ακόμη μία φορά, ενώ ο καταυλισμός στα μέσα της εβδομάδας βρέθηκε στο επίκεντρο ανεμοθύελλας που παρέσυρε τα πάντα
Τέλος να σημειώσουμε ότι ο χιονιάς στη Χίο έπληξε κυρίως το βόρειο τμήμα του νησιού, εκεί όπου το Υπουργείο επιθυμεί να κατασκευαστεί η νέα δομή σε αντικατάσταση της ΒΙΑΛ.
Αντίστοιχα στη Λέσβο το χιόνι έπληξε όλη τη δυτική και βόρεια πλευρά. Και στα δύο νησιά προβλήματα σημειώθηκαν κυρίως στο οδικό δίκτυο.
Στον καταυλισμό της Μαλακάσας που δέχθηκε κι αυτός την επέλαση του χιονιά, πρόσφυγες κατήγγειλαν ότι “ένιωθαν σα να είναι σε νεκροταφείο”. Ακόμα και το νερό είχε παγώσει στις βρύσες, όπως κατήγγειλαν…