8.8 C
Chania
Saturday, December 28, 2024

Φόβοι για πολίτες δύο ταχυτήτων: Οι αντιδράσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ημερομηνία:

Ως δυνατότητα οι εμβολιασμένοι «να κάνουν και πάλι κάτι που εμπλουτίζει τη ζωή τους» και όχι ως «προνόμιο», ερμηνεύει το περιοδικό Der Spiegel την εισαγωγή ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη κορυφής της Πέμπτης. 

«Οι ελευθερίες όσων εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού κακώς χαρακτηρίστηκαν προνόμια», γράφει το γερμανικό περιοδικό σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

«Προνόμια εμβολιασμού. Ο ίδιος ο όρος αποτελεί αθέμιτη περιχαράκωση. Στην πραγματικότητα, το ζητούμενο είναι μόνο η επιστροφή των αυτονόητων ελευθεριών, στον βαθμό που τα εμβόλια όχι μόνο αποτρέπουν τις ασθένειες, αλλά και την μετάδοση του ιού. Σύντομα θα γνωρίζουμε. Και μετά τι θα γίνει;», διερωτάται ο συντάκτης και επισημαίνει ότι και ο ίδιος, παρότι θα είναι από τους τελευταίους που θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί θα αντιτασσόταν κανείς σοβαρά στο να έχουν οι εμβολιασμένοι «τη δυνατότητα να κάνουν και πάλι κάτι που να εμπλουτίζει τη ζωή τους».

Ειδικά επειδή, όπως λέει, θα πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους, «των οποίων ο χρόνος να απολαύσουν τη ζωή είναι στατιστικά λιγότερος από τον δικό μου, θα ήμουν καθαρά και ξάστερα χαρούμενος για αυτούς, αν θα μπορούν να επισκέπτονται ξέγνοιαστα καφετέριες, εστιατόρια ή θέατρα». Καταλήγει δε τονίζοντας ότι «όποιος πραγματικά περνάει καλύτερα, όταν δεν επιτρέπεται σε άλλους να κάνουν ό,τι δεν επιτρέπεται (ακόμα) να κάνει ο ίδιος, πιθανότατα δεν έχει ούτως ή άλλως πολύ χαρούμενη ζωή».

Σημειώνεται ότι ενάντια στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού τάχθηκαν Γαλλία και Γερμανία, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κλεμάν Μπον να σημειώνει ότι «είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Φόβοι για πολίτες δύο ταχυτήτων

Η ιδέα της πιστοποίησης εμβολιασμού φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε ορισμένες γωνιές της Ε.Ε., όπου πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη λοίμωξη Covid-19 και εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη αντιμετωπίζουν περιορισμούς, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας μαίνεται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ωστόσο, το ζήτημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων προκαλεί αντίδραση ακόμα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 Αφενός διότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί – καθώς θα πρέπει να συνεχιστούν να ισχύουν μέτρα προστασίας, έως ότου χτιστεί η πολυπόθητη γενική ανοσία.

 Αφετέρου διότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ταξιδιωτών είναι ανέφικτος για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Αντίθετο στο να καταστεί το εμβόλιο προαπαιτούμενο για ταξίδια στο εξωτερικό εμφανίζεται και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC). Η επικεφαλής του Γκλόρια Γκεβάρα υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι παρόμοιο με τις διακρίσεις στον εργασιακό τομέα.

Ο δρ Ντέιβιντ Φρέιντμαν, ειδικός στις ΗΠΑ για τις μολυσματικές ασθένειες, πιστεύει ότι οι περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν τη λύση των υποχρεωτικών τεστ για τους ταξιδιώτες με στόχο να μειώσουν τους χρόνους καραντίνας.

Η υποχρεωτική επιβολή του εμβολιασμού σε επιβάτες μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Επιπλέον δεν φαίνεται να συμφέρει τις ήδη «χτυπημένες» από τον ιό αεροπορικές εταιρείες. «Για την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα περάσουν χρόνια για να εμβολιαστούν από πριν όλοι όσοι θέλουν να πετάξουν» δηλώνει στο Reuters, ενώ θίγει ακόμα μία διάσταση.

Εμπιστοσύνη στα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί και παρασκευάζονται υπάρχει. Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσημα τι θα γίνει με ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από περιοχές που επισκέπτονται. Θα μπορούν, για παράδειγμα, να ταξιδέψουν οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι στην Ευρώπη τη στιγμή που η Ε.Ε. δεν έχει εγκρίνει τα εμβόλια αυτών των κρατών;

Η υποχρεωτικότητα των εμβολίων για ταξίδια δεν είναι κάτι νέο. Υπάρχουν χώρες, στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, που ζητούν συγκεκριμένα εμβόλια για είσοδο τουριστών σε αυτές. Με τη μόνη διαφορά πως αφορούν ασθένειες που εντοπίζονται ενδημικά και όχι επιδημικά.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, προς ώρας τουλάχιστον, είναι ανέφικτος. Πόσο μάλλον ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με δεδομένο μάλιστα ότι μόλις το 15% των χωρών έχει «ρουφήξει» το 95% της παραγωγής των εμβολίων, το αποτέλεσμα είναι πολλές να μείνουν «ανοχύρωτες» έναντι του κορωνοϊού. Η λύση, όπως φαίνεται, βρίσκεται κάπου στη μέση και το χτίσιμο της γενικής ανοσίας του πληθυσμού χρειάζεται υπομονή.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O «πατέρας» της ΑΙ προειδοποιεί: «Μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα τα επόμενα 30 χρόνια»

Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών, συχνά αναφερόμενος ως «πατέρας» της τεχνητής...

Τραγωδία στον ΒΟΑΚ: Ένας νεκρός σε τροχαίο στο Σφακάκι Ρεθύμνου

Ακόμα μία ανθρώπινη ζωή χάθηκε στους δρόμους της Κρήτης,...

Κάλαντα αλληλεγγύης για τη στήριξη οικογενειών στα Χανιά

Το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων, σε συνεργασία με τον...