Κατά το συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα ΑΕΙ, η αστυνομία ενώ οι φωτορεπόρτερ κάλυπταν προσαγωγές φοιτητών μπροστά στη Βουλή, επιχείρησε να τους παρεμποδίσει στην κάλυψη του περιστατικού. Σε αυτή την προσπάθεια παρακώλυσης της ενημέρωσης, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους φωτορεπόρτερ, και χτύπησαν τον Γιάννη Λιάκο, μέλος του πειθαρχικού της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος. Με ανακοίνωσή της η ΕΦΕ καταδικάζει την επίθεση και καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει αν η Ελευθερία του Τύπου εξακολουθεί να υφίσταται.
Το μεσημέρι της Τετάρτης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδης-Κεραμέως το οποίο και συζητείται αυτές τις μέρες στην ολομέλεια της Βουλής, υπήρξε ένταση μπροστά στη Βουλή μεταξύ των φοιτητών και των δυνάμεων των ΜΑΤ. Ακολούθησαν προσαγωγές, με τους φωτορεπόρτερ να προσπαθούν να καλύψουν τα τεκταινόμενα.
Ωστόσο εμφανώς οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εμποδίσουν την οπτική επαφή των δημοσιογράφων με τους προσαχθέντες, όχι απλά αποκλείοντας τον χώρο γύρω από τους φωτορεπόρτερ αλλά και επιτιθέμενοι εναντίον τους. Κατά την επίθεση, τα ΜΑΤ χτύπησαν τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκο, ρίχνοντας τον στο έδαφος και χτυπώντας τον με τις ασπίδες.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ και πάλι επιτέθηκαν κατά των φωτορεπόρτερ, βάζοντας τρικλοποδιές στους ανθρώπους του Τύπου που έτρεχαν για να καλύψουν την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας κατά των συγκεντρωμένων.
Για περιστατικά που τείνουν να γίνουν «συνήθεια» κάνει λόγο η ΕΦΕ
Σε αυστηρό τόνο η ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος υπογραμμίζει ότι «εχθές είχαμε τρικλοποδιές σε φωτορεπόρτερ από τους αστυνομικούς κατά την διάρκεια της πορείας που έλαβε μέρος στο κέντρο της Αθήνας με θέμα τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα.
Σήμερα σε άλλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση χτυπήθηκε ο συνάδελφος μας Γιάννης Λιάκος, μέλος του Πειθαρχικού της ΕΦΕ πάλι από αστυνομικούς».
Μάλιστα επισημαίνει ότι για το περιστατικό έγινε αναφορά και εντός Κοινοβουλίου και τονίζει ότι «μετά απ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση οφείλει να μας ενημερώσει αν η Ελευθερία του Τύπου εξακολουθεί να υφίσταται».
Τέλος η ΕΦΕ σημειώνει ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις πρακτικές οι οποίες τείνουν να γίνουν “συνήθεια”. Οι φωτορεπόρτερ θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο και στην καρδιά των γεγονότων, θα συνεχίσουμε να είμαστε “τα μάτια του κόσμου” όσες προσπάθειες και αν γίνονται για το αντίθετο».