Τη «λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και την υγεία» για τον Δημήτρη Κουφοντίνα διέταξε η εισαγγελίας για τον απεργό πείνας. Τι σημαίνει όμως η εν λόγω διατύπωση;
«Διατάσσουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του […] κρατουμένου Δημητρίου Κουφοντίνα»: Με αυτή τη διατύπωση παρενέβη η εισαγγελία στην υπόθεση με τον «Λουκά» της 17 Νοέμβρη που πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας.
«Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στην υπόθεση Κουφοντίνα. Δεν μπορεί να υπάρξει. Είσαι είτε με τον Κουφοντίνα είτε εναντίον του. Ενώ δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό» παραδέχονται κύκλοι νομικών, που ωστόσο παρότι δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία στη χώρα μας στην αντιμετώπιση απεργών πείνας στις φυλακές, μας επισημαίνουν ότι παρόλες τις γενικές αρχές του Δικαίου, που δεν επιτρέπουν να επιβληθεί κάτι με το ζόρι στο σώμα ενός αυτόβουλου ανθρώπου, ακόμη και μέσα στη φυλακή, υπάρχει και συγκεκριμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει ανάλογα περιστατικά.
Τι ακριβώς λέει; «Ότι δεν έχουμε από νομικής άποψης, αλλά και από απόψεως ιατρικής δεοντολογίας, το δικαίωμα να προβούμε σε αναγκαστική σίτιση, όπως διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας, προκειμένου να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, που διανύει την 47η ημέρα απεργίας πείνας» επισημαίνει η νομικός και βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου.
Όπως εξηγεί η ίδια, η φράση «λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων» σημαίνει επί της ουσίας τη «σίτιση και ενυδάτωση (του κρατούμενου) με όλα τα μέσα».
«Η κυριαρχούσα άποψη στους νομικούς κύκλους είναι ότι η επιβολή σίτισης σε απεργό πείνας είναι παράνομη» σχολιάζει στο Sputnik κι ο γνωστός ποινικολόγος Παναγιώτης Σαπουντζάκης.
«Θεωρείται παράνομη, υπό την έννοια ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις σε κάτι με το ζόρι την προσωπικότητα του άλλου, καθώς ο άλλος είναι ελεύθερος να αποφασίσει για τον εαυτό του, το σώμα του, το αν θα φάει, αν θα πιει νερό, κι αυτό οφείλουμε να το σεβόμαστε» προσθέτει.
Βεβαίως, όλα αυτά -παραδέχεται- «δεν είναι απόλυτα καθαρά, με ειδική ρητή διάταξη στην Ελλάδα, παρότι υπάρχει η ευρωπαϊκή. Αλλά μιλάμε για γενικές αρχές του Δικαίου. Πρέπει να γίνονται σεβαστές οποιοσδήποτε κι αν είναι, επομένως, ο απεργός πείνας».
Της έκτακτης διάταξης της εισαγγελίας για την υποχρεωτική σίτιση του Δημήτρη Κουφοντίνα είχε προηγηθεί έγγραφο των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αλλά και «το από 22-2-2021 έγγραφο του Χρήστου Γεωργιάδη, Επιμελητή Α’ Μ.Ε.Θ. Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αναφορικά με τον άμεσο κίνδυνο ζωής, άλλως σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα» όπως αναφέρει κι η εισαγγελική διάταξη.