Μόλις μέσα σε ένα μήνα η επιτροπή που είχε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σωκράτης Φάμελος επί ΣΥΡΙΖΑ ορίσει για τον σκοπό αυτό παρουσίασε «γνωμάτευση» για… όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια, βάσει της “γνωμάτευσης” αυτής, φτιάχτηκαν και οι δασικοί χάρτες από την ανάδοχο εταιρεία.
Ωστόσο, σήμερα η “Νέα Κρήτη” φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ που αναφέρει πως η Κρήτη και κάποιες άλλες περιοχές της χώρας εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα της εκτέλεσης αυτών των αποφάσεων, αφού βρίσκονται σε… διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς!
Για την κυρίαρχη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και την ευθύνη της σημερινής, που οφείλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας έγγραφο το οποίο εξαιρεί την Κρήτη και άλλες περιοχές από την υποχρεωτικότητα εφαρμογής των σημερινών δασικών χαρτών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, «επί των πάσης φύσεως αμφισβητήσεων ή διενέξεων ή δικών του Δημοσίου, είτε ως ενάγοντος είτε ως εναγόμενου είτε ως αιτούντος είτε ως καθ’ ου ή αίτηση, και φυσικού ή νομικού προσώπου, το οποίο προβάλλει ή αξιώνει οποιοδήποτε δικαίωμα, εμπράγματο ή μη, επί των δασών, των δασικών εκτάσεων, το ως άνω νομικό ή φυσικό πρόσωπο οφείλει να αποδείξει την σε αυτό ύπαρξη του δικαιώματός του.
Κατ’ εξαίρεση η διάταξη αυτή δεν ισχύει στις Περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων, καθώς και της περιοχής της Μάνης, όπως αυτή ορίζεται από διοικητικά όρια των καλλικρατικών Δήμων ανατολικής και δυτικής Μάνης».
Όπως ξεκαθαρίζει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, η Κρήτη εξαιρείται από την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής των χαρτών, επειδή στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτές οι εκτάσεις πέρασαν απευθείας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην ελεύθερη Ελλάδα, ενώ η Κρήτη αργότερα συνενώθηκε με την Ελλάδα. Έτσι, σε ό,τι αφορά το νησί μας και τις περιοχές που εξαιρούνται, το Δημόσιο για να πάρει υπό την κατοχή του μια έκταση ως δασική θα πρέπει να παρουσιάσει τίτλους ιδιοκτησίας.
Οι ευθύνες των κυβερνώντων
Πώς όμως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση; Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης κάνει λόγο στην εφημερίδα μας για τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς να εξαιρεί όμως και τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς, όπως λέει, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
«Ο προηγούμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πάρει την απόφαση με το ΦΕΚ 3722/3, το 2016, να αναθέσει την υπόθεση στον Σωκράτη Φάμελλο. Κι ενώ από τότε άρχιζαν συνεχείς τροποποιήσεις, έρχεται ο κ. Φάμελλος και ορίζει αρμόδια επιτροπή την 1η/3/2019, η οποία στις 12/4/2019 παραδίδει έτοιμη γνωμάτευση για τους δασικούς χάρτες της χώρας. Αλήθεια, πότε πρόλαβε; Μήπως ουσιαστικά είχαν ετοιμάσει τη γνωμάτευση και απλώς η επιτροπή κλήθηκε να την υπογράψει;».
Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μιλάει με ικανοποίηση για το ενδιαφέρον του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη, που έχει μπει μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης στην πρώτη γραμμή, καθώς και πολλών δημάρχων του νησιού.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η κουβέντα που είπε στον κ. Ιερωνυμάκη ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, ότι τα Σφακιά πριν από 100 χρόνια είχαν πληθυσμό περίπου 15.000 κατοίκων. «Από πού ζούσαν οι κάτοικοι; Από την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία», όπως ξεκαθαρίζει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, και προσθέτει ότι ειδικά στην Κρήτη είναι πολύ εύκολο να αποδειχτεί ποιες εκτάσεις ανήκουν στο κράτος και ποιες όχι.
Καταλήγοντας λέει πως «πρέπει να γίνουν προσεκτικές νομικές διαδικασίες και να συνεργαστούμε μεταξύ μας όλοι οι φορείς», ενώ καταγγέλλει πως δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται απαντήσεις σήμερα από τους αρμόδιους παράγοντες του κράτους ότι όσοι διαφωνούν μπορούν να κάνουν ένσταση. «Δηλαδή, αν ένας αγρότης πρέπει να κάνει ένσταση για τρεις διαφορετικές καλλιεργούμενες εκτάσεις του, που τους τις έχουν καταχωρίσει ως δασικές, θα πρέπει να πληρώσει πάνω από την αξία των εκτάσεων για να τις ξεκαθαρίσει;».
«Είναι σκόπιμα όλα αυτά»
Το ΜΛ-ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες στην Κρήτη στο όνομα της “πράσινης” συμφωνίας της Ε.Ε. και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Συγκεκριμένα, σε χθεσινή του ανακοίνωση, το ΜΛ-ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι:
* «Ακυρώνει με τους δασικούς χάρτες τα κληρονομικά δικαιώματα ιδιοκτησίας των φτωχών κτηνοτρόφων και γεωργών.
* Εκτοπίζει τους αγρότες από τη γη του βιοπορισμού τους.
* Χαρακτηρίζει ως “δασικές” τεράστιες εκτάσεις της κτηνοτροφικής και γεωργικής ζώνης στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
* Προσφέρει τη γη της μικρομεσαίας αγροτιάς στις πολυεθνικές της ενέργειας για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
Το Μ-Λ ΚΚΕ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στους δοκιμαζόμενους αγρότες της Κρήτης και όλης της επικράτειας.
Χαιρετίζει τον αγώνα των αγροτών, το εξαγγελλόμενο συλλαλητήριο (11 Μάρτη) στα Χανιά, αλλά και τον αγωνιστικό συντονισμό των αγροτών στο Ρέθυμνο.
Καλεί τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταδικάσουν, χωρίς περιστροφές, τα βάρβαρα μέτρα και να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων φτωχών αγροτών.
Διεκδικεί:
– Να αποσύρει η κυβέρνηση τους δασικούς χάρτες και να αναγνωρίσει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα όλων των αγροτών, είτε διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, είτε όχι.
– Να απαλλάξει τους αγρότες από το οικονομικό βάρος των ενστάσεων και από την απειλή του εκτοπισμού τους από τη γη τους.
– Να μην απαιτήσει την επιστροφή οποιασδήποτε επιδότησης, με το πρόσχημα ότι ήταν “παράνομη”.
– Να απαγορεύσει κάθε καταπάτηση της μικρής αγροτικής ιδιοκτησίας από το επιχειρηματικό κεφάλαιο (ενεργειακό, ξενοδοχειακό, μεγαλοαγροτικό κ.λπ.).
– Να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας του γεωφυσικού περιβάλλοντος, της μικρής αγροτικής περιουσίας και της υγείας των κατοίκων των χωριών».
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών
Τονίζοντας πως το μόνο “όπλο” που έχουν στα χέρια τους είναι οι αγώνες τους στους δρόμους, αγρότες των Χανίων προχώρησαν χθες το πρωί σε μηχανοκίνητη πορεία με αφετηρία τον κόμβο Μουρνιών και κατάληξη το κτήριο της Αντιπεριφέρειας.
Οι αγρότες, οι οποίοι ζητούν μετ’ επιτάσεως τη διόρθωση των λαθών που καταγράφονται στους δασικούς χάρτες, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν – μέσω τηλεδιάσκεψης που βρισκόταν σε εξέλιξη – με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, ο οποίος και τους διαβεβαίωσε πως στο κυβερνητικό σχέδιο δεν είναι να αδικηθεί και να χάσει τη γη του κανένας αγρότης.
Η πορεία των αγροτών κατέληξε στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας, όπου και επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Νίκο Καλογερή.
Την ώρα εκείνη βρισκόταν σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, ο οποίος διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι θα υπάρξει επίλυση του προβλήματος χωρίς να αδικηθεί κανείς, ενώ πρότεινε να γίνει ξεχωριστή τηλεδιάσκεψη μόνο με τους εκπροσώπους των αγροτών.
Η τηλεδιάσκεψη, που συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση των αγροτών, έγινε με πρωτοβουλία του κυβερνητικού βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη.