Με γοργά βήματα εξελίσσεται η ωρίμανση του μεγάλου έργου για την κατασκευή του ΒΟΑΚ. Ο άξονας που θα διατρέχει από τα Χανιά (από την Κίσσαμο μελλοντικά) μέχρι τον Άγιο Νικόλαο είναι σήμερα το μεγαλύτερο οδικό έργο που ετοιμάζεται για να υλοποιηθεί. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τρέχουν ένα ταυτόχρονο πρόγραμμα μελετών και στόχος είναι να ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού μέσα στο 2021.
Αυτό που κλείδωσε είναι το αντικείμενο του έργου και τα μεγάλα τεχνικά. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΒΟΑΚ θα διαθέτει 46 Ανισόπεδους Κόμβους, 15 Σήραγγες με 14,5 χιλιόμετρα μήκος και 40 Γέφυρες με 8,67 χιλιόμετρα μήκος. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που σε πολλα θα θυμίζει την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού μιας και μεγαλό μέρος των έργων, θα αφορά διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα.
Να θυμίσουμε ότι η πρώτη φάση του διαγωνισμού, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος τόσο για το τμήμα της παραχώρησης (Χανιά-Χερσόνησος) όσο και για τη ΣΔΙΤ (Χερσόνησος-Νεάπολη), ξεκίνησε το 2018 με την παρουσία 5 σχημάτων. Στην πορεία ωρίμανσης, ήδη έχουμε καταγράψει την κατάθεση της περιβαλλοντικής μελέτης για το τμήμα που αφορά τη ΣΔΙΤ ενώ αναμένεται σύντομα και η κατάθεση της μελέτης για το τμήμα της παραχώρησης.
Εξίσου σημαντικό είναι πως το υπουργείο ΥΠΟΜΕ εξασφάλισε 1,027 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου. Τα 427 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Επιπρόσθετα καλύφθηκε με αυτά τα κεφάλαια και η υλοποίηση του τρίτου τμήματος από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, που θα δημοπρατηθεί εντός του 2021 ως δημόσιο έργο.
Τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ
Συνοψίζοντας, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης χωρίζεται σε τρία υποτμήματα:
1.τμήμα “Χανιά-Χερσόνησος”, θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης και διόδια για όλους, γιατί η λογική ότι θα επιβάλλονταν μόνο για τους τουρίστες κι όχι για τους Κρητικούς, είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
2. στο τμήμα “Χερσόνησος-Νεάπολη”, μήκους 22,5 χιλιόμετρων, η β’ φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε τον Απρίλιο 2021 και έχει κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
3. το τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος”, μήκους 14,5 χιλιόμετρων, θα υλοποιηθεί σαν δημόσιο έργο, μάλιστα η λειτουργία του προστέθηκε ως προαίρεση στο έργο ΣΔΙΤ.
Τα έργα ανά τμήμα
Παράκαμψη Χανίων
Τρεις ανισόπεδους κόμβους σε Βαμβακόπουλο, Μουρνιές και Σούδα περιλαμβάνει η παράκαμψη Χανίων. Το έργο έχει κατασκευαστεί με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και στηθαίο ασφαλείας. Το κόστος εκσυγχρονισμού του έργου αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Σούδα-Καλύβες
Μία σήραγγα μήκους 1,22 χιλιομέτρων και δύο γέφυρες συνολικού μήκους 1,09 χιλιομέτρου περιλαμβάνει το τμήμα Σούδα – Καλύβες. Το μήκος του αυτοκινητόδρομου είναι στα 11 χιλιόμετρα και το μήκος του παράπλευρου δικτύου υπολογίζεται στα 8,9 χιλιόμετρα. Το νέο τμήμα περιλαμβάνει 3 ανισόπεδους κόμβους σε Πλατάνι, Απτέρα και Καλάμι.
Καλύβες – Άγιοι Πάντες
Μία σήραγγα μήκους 230 μέτρων και μία γέφυρα 250 μέτρων περιλαμβάνει η χάραξη στο τμήμα Καλύβες – Άγιοι Πάντες. Στο τμήμα προβλέπονται δύο ανισόπεδοι κόμβοι σε Καλύβες και Άγιους Πάντες, καθώς και παράπλευρο δίκτυο 12,9 χιλιομέτρων. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 41 εκατομμύρια ευρώ.
Άγιοι Πάντες-Βρύσες
Δύο ανισόπεδους κόμβους σε Βάμο και Βρύσες περιλαμβάνει το τμήμα Άγιοι Πάντες – Βρύσες. Στο τμήμα προβλέπεται παράπλευρο δίκτυο μήκους 6,42 χιλιομέτρων, ενώ το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 19 εκατομμύρια ευρώ.
Βρύσες-Πετρές-Ατσιπόπουλο
Πέντε σήραγγες μήκους 4,59 χιλιομέτρων και 8 γέφυρες μήκους 2,23 χιλιομέτρων περιλαμβάνει το τμήμα του ΒΟΑΚ, Βρύσες – Πετρές – Ατσιπόπουλο. Για το τμήμα προβλέπονται πέντε ανισόπεδοι κόμβοι, εκ των οποίων δύο στη Γεωργιούπολη, μία στην Επισκοπή και δύο στο Γεράνι. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 207,44 εκατομμύρια, ενώ το κόστος απαλλοτριώσεων σε 24 εκατομμύρια.
Ρέθυμνο-Ηράκλειο-Χερσόνησος
Παράκαμψη Ρεθύμνου
Τρεις ανισόπεδους κόμβους σε Ατσιπόπουλο, Τυμπάκι και Αμάρι περιλαμβάνει η νέα παράκαμψη Ρεθύμνου. Το έργο έχει ήδη κατασκευαστεί με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας. Το κόστος για τις εργασίες εκσυγχρονισμού του υπολογίζεται σε 7,8 εκατομμύρια.
Εξάντης-Φόδελε-Ληνοπεράματα
Συνολικά 5 σήραγγες μήκους 3,19 χιλιομέτρων και 18 γέφυρες μήκους 3,08 χιλιομέτρων περιλαμβάνει το τμήμα Εξάντης-Φόδελε -Λινοπεράματα. Οι ανισόπεδοι κόμβοι είναι συνολικά 8 και συγκεκριμένα σε Εξάντη, Μπαλί, Αλμυρίδα, 2 στις Σίσσες, στο Φόδελε, στην Αγία Πελαγία και στο Παλαιόκαστρο. Το μήκος του αυτοκινητόδρομου είναι 36,18 χιλιόμετρα, ενώ το παράπλευρο δίκτυο ξεπερνά τα 35 χιλιόμετρα
Ληνοπεράματα – Γούρνες
Δρόμος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό στηθαίο, θα είναι ο δρόμος από τα Ληνοπεράματα έως και τις Γούρνες. Η μελέτη προβλέπει συνολικά 8 ανισόπεδους κόμβους σε Ληνοπεράματα, Γάζι, οδό Μεσαράς, λεωφόρο Παπαναστασίου, Κατσαμπά, Αερο- δρόμιο, Καρτερό και Ανώπολη, ο οποίος θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του δικτύου. Το κόστος των εργασιών για τον εκσυγχρονισμό υπολογίζεται σε περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στις 750 χιλιάδες υπολογίζονται οι απαλλοτριώσεις.
Γούρνες – Χερσόνησος
Τρεις ανισόπεδους κόμβους σε Γούρνες, νέο Διεθνές Αεροδρόμιο και Καστέλι, περιλαμβάνει η χάραξη από τις Γούρνες ως και τη Χερσόνησο. Η νέα χάραξη θα διαθέτει επίσης δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας.
Χερσόνησος-Νεάπολη
Χερσόνησος – Μάλια
Τέσσερις γέφυρες συνολικού μήκους 910 μέτρων, μία σήραγγα μήκους 375 μέτρων και παράπλευρο δίκτυο 1,83 χιλιομέτρων περιλαμβάνει η χάραξη του τμήματος Χερσόνησος – Μάλια. Δύο ανισόπεδους κόμβους σε Χερσόνησο και Σταλίδα περιλαμβάνει η χάραξη του νέου δρόμου.
Σε 48 εκατομμύρια υπολογίζεται το κόστος κατασκευής και σε 1,2 εκατομμύρια το κόστος απαλλοτριώσεων.
Μάλια – Νέαπολη
Δύο σήραγγες μήκους σχεδόν 4 χιλιομέτρων, μία γέφυρα μήκους 425 μέτρων και τρεις ανισόπεδους κόμβους σε Μάλια, Σίσι και Σεληνάρι, περιλαμβάνει η νέα χάραξη του τμήματος Μάλια – Νεάπολη. Το μήκος του αυτοκινητόδρομου είναι 13,19 χιλιόμετρα, ενώ το μήκος του παράπλευρου δικτύου σε 9,6 χιλιόμετρα.
Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος
Τέσσερις κόμβους σε Νεάπολη, Λίμνες, Λακκώνια και Άγιο Νικόλαο, περιλαμβάνει το τμήμα Νεάπολης, Αγίου Νικολάου. Στο συγκεκριμένο τμήμα προβλέπονται 6 γέφυρες μήκους 865 μέτρων και κόστος κατασκευής στα 73,78 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο τμήμα περιλαμβάνει επίσης 11,2 χιλιόμετρα παράπλευρου δικτύου.