Τα νέα κρούσματα ανέρχονται στα 1,387 όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο, την Τρίτη του Πάσχα, 4 Μαΐου. Διενεργήθηκαν 21,511 τεστ (PCR: 7,058, Rapid: 14,453) με τη θετικότητα στο 6,45%. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 783 (-14) και οι νέες απώλειες λόγω του ιού έφτασαν τις 81.
Η κα Γκάγκα, υποστήριξε ότι ελάχιστοι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται με κορονοϊό, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει η ανοσοποίηση του πληθυσμού.
Το εισπνεόμενο ισραηλινό φάρμακο έναντι του κορονοϊού βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικό» ώστε να ξεκινήσει σήμερα η κλινική του μελέτη.
Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για ένα τεχνολογικά προηγμένο φάρμακο, που χορηγείται για πέντε μέρες.
«Θέλουμε να δούμε πόσο πιο γρήγορα γίνονται καλά όσοι το λαμβάνουν, πόσο λιγότερο οδηγούνται σε διασωλήνωση» σημείωσε.
Υπενθυμίζεται πως συνολικά 90 ασθενείς από 18 έως 80 ετών με ήπια ή μέτρια συμπτώματα κορονοϊού θα δοκιμάσουν δύο διαφορετικές δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου.
«Πρέπει να δοκιμαστεί πόσο ασφαλές και αποδοτικό είναι. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε ένα φάρμακο έναντι της φλεγμονής» υποστήριξε επίσης η κα Γκάγκα.
Πριν από έξι ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής Ναντίρ Αρμπέρ, υπεύθυνο για τη νέα θεραπεία για τον κορoνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμετέχει “με ενθουσιασμό στην νέα μελέτη”, την οποία χαρακτήρισε “πολλά υποσχόμενη μέθοδος”.
«Αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα» τόνισε.