Οι εξελίξεις σε Ινδία, Βραζιλία και Μαλαισία θα δείξουν αν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό ή αν θα αντιμετωπίσουμε τέταρτο κύμα πανδημίας.
Αυτό εκτίμησε στο Sputnik o ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χαρίλαος Κουτής.
«Μελετώντας τα στοιχεία βλέπουμε ότι μπορεί να ευδοκιμήσει στις χώρες αυτές το σενάριο ενός τέταρτου κύματος που θα προκληθεί από μεταλλάξεις ή ακόμα και καινούργιους κορονοϊούς. Αυτό θα ήταν ένα σενάριο που κανείς μας δεν θα ήθελε να σκέφτεται».
Στην Ελλάδα όμως, όπως εκτιμά, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει τέταρτο κύμα τουλάχιστον μέσα στο επόμενο διάστημα.
«Όλα δείχνουν ότι ο ιός δεν αντέχει στη ζέστη καθότι πρόκειται για εποχικό ιό. Για να ξεκινήσει στην Ελλάδα τέταρτο κύμα θα πρέπει να έχει γίνει μια μεγάλη γκάφα, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο αφού οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά».
Την ίδια ώρα εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στις εκκλησίες από τις πασχαλινές λειτουργίες.
«Οι ιεράρχες και οι πιστοί τήρησαν σε γενικές γραμμές τα μέτρα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στις περιπτώσεις που δεν τηρήθηκαν τα μέτρα οι συνέπειες θα φανούν από αυτό το σαββατοκύριακο».
Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση
Όπως επισημαίνει, το επιδημιολογικό φορτίο στα λύματα δείχνει ότι οδεύουμε προς αποκλιμάκωση.
«Μετά τις 15 του μηνός θα μπορέσουμε να δούμε αυτή την αποκλιμάκωση λαμβάνοντας υπόψιν και την πορεία των εμβολιασμών»
Παράλληλα ανέφερε ότι αν σε σχολεία και εστίαση τηρηθούν τα μέτρα self test και αποστάσεων τότε όλα είναι ανοιχτά για ένα πολύ καλό και covid-free καλοκαίρι.
«Τα self test εφαρμόστηκαν πρώτη φορά στη Νότια Κορέα με μεγάλη επιτυχία. Όταν σταμάτησε η χρήση τους η πανδημία επανήλθε σε εκείνη τη χώρα. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι δεν εφησυχαζόμαστε και τηρούμε τα μέτρα. Ο εμβολιασμός θα οδηγήσει στην ανοσία. Ακόμα και μετά την πρώτη δόση αναπτύσσεται 60% ανοσία»
Προτεραιότητα αναφορικά με τον εμβολιασμό όπως αναφέρει, πρέπει να δοθεί στους εργαζομένους στον τουρισμό και στις πύλες εισόδου της χώρας.
Αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί με αυτήν την ταχύτητα που πηγαίνουν τις τελευταίες μέρες δεν θα είναι δύσκολο να φτάσουμε το 70% το φθινόπωρο.
Την ίδια στιγμή μένει να φανεί η επάρκεια της χώρας μας στα εμβόλια καθώς όπως αναφέρει «τουλάχιστον 12- 16 εβδομάδες θα χρειαζόταν η ελληνική βιομηχανία για να παράγει ένα εμβόλιο».