Τη διατήρηση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, αποφάσισε κατ’ ουσίαν η Βουλή, αφού το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργησή τους απορρίφθηκε.
Παρά τα 190 «ΝΑΙ» από ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, στη διεξαχθείσα ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο δεν εγκρίθηκε, δεδομένου ότι το Σύνταγμα απαιτεί 200 θετικές ψήφους για την έγκριση και εφαρμογή του. Κατά του νομοσχεδίου στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 23 βουλευτές από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ απείχαν οι 86 του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της απόφασης που έχει λάβει το κόμμα, αντιδρώντας στη δυνατότητα χρήσης επιστολικής ψήφου σε ονομαστικές ψηφοφορίες.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η ευθύνη λέει η κυβέρνηση
Στον ΣΥΡΙΖΑ «χρέωσε» την αποτυχία ευρύτατης συναίνεσης το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς μόνο η μεταβολή της δικής του θέσης από το «ΟΧΙ» θα μπορούσε να επιφέρει το συνταγματικό επιβαλλόμενο άθροισμα, με δεδομένο ότι το ΚΚΕ ήταν σταθερά αρνητικό τασσόμενο υπέρ των εν λόγω περιορισμών και τυχόν θετική στάση του ΜέΡΑ25 θα ανέβαζε το άθροισμα των θετικών ψήφων στις 199.
Βορίδης: Επιχειρήματα ολοκληρωτικών καθεστώτων από τον ΣΥΡΙΖΑ
Λίγο πριν το κλείσιμο της διήμερης συνεδρίασης ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς της ακόμα και «επιχειρήματα ολοκληρωτικών καθεστώτων που θέλουν τη διάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», σχολιάζοντας την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν πρέπει να ψηφίζουν κόμματα για να μη διαταραχθεί η εθνική ενότητα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει μια τεράστια ευθύνη γιατί δεν έχει καν επιχείρημα γι’ αυτό που κάνει. Στερεί από τους απόδημους, τη δυνατότητά τους να διευκολυνθούν χωρίς καν να έχει επιχείρημα. Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει με την ευθύνη της Αριστεράς σήμερα», επισήμανε ο κ. Βορίδης.
Τι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές
Πρακτικά η απόρριψη του εν λόγω νομοσχεδίου σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές – που κατά τον κ. Βορίδη θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας – οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους εφόσον:
- έχουν ζήσει 2 από τα 35 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα
- και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος
Η δεύτερη προϋπόθεση δεν ισχύει για τους κάτω των 30 ετών, εφόσον έχει υποβάλει φορολογική δήλωση κατά τα προβλεπόμενα συγγενής α’ βαθμού.