Επιστήμονες στη Γερμανία ισχυρίζονται ότι βρήκαν τη λύση σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την αιτία εμφάνισης των σπάνιων θρόμβων αίματος που συνδέονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, που οδήγησαν αρκετές χώρες να διαφοροποιήσουν ή να παύσουν την χορήγηση αυτών των εμβολίων για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
Υπενθυμίζεται, ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατα την χθεσινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, προέτρεψε τις γυναίκες έως 50 ετών να κάνουν εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna, καθώς όπως τόνισε ο κίνδυνος θρόμβωσης με το AstraZenecea είναι μεγαλυτερος σε αυτές τις ηλικίες, ενώ αντίθετα τα εμβόλια mRNA δεν έχουν συσχετιστεί με το σύνδρομο θρόμβωσης – θρομβοπενίας. για να σταματήσουν εντελώς την αντίδραση.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson θα μπορούσαν να τροποποιηθούν
Ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γκέτε στη Φρανκφούρτη και επικεφαλής της έρευνας από τον περασμένο Μάρτιο, είπε ότι η μελέτη του έδειξε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους φορείς του αδενοϊού που χρησιμοποιούν τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson χρησιμοποιούν για να μεταδώσουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού στον άνθρωπο.
Ο μηχανισμός μετάδοσης σημαίνει ότι τα εμβόλια στέλνουν την πρωτεΐνη-ακίδα στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο κυττατικό υγρό (κυτοσόλη) που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο και όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες, αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, μόλις βρεθούν στον πυρήνα του κυττάρου, τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας είτε σπάνε σε κομμάτια είτε χωρίζονται και δημιουργούν παραλλάξεις που δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου εξελίσσεται η διαδικασία ανοσοποίησης. Έτσι, οι πρωτεΐνες-ακίδες διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρομβώσεις σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη θεωρία του Marschalek.
Η σπάνια επιπλοκή έχει, μέχρι στιγμής, εμφανιστεί σε 309 ανθρώπους από τα 33 εκατ. που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στη Βρετανία, προκαλώντας 56 θανάτους. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν παρουσιάσει θρόμβωση από τα 16 εκατομμύρια που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Όταν αυτά τα γονίδια ιών βρίσκονται στον πυρήνα μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα», τόνισε ο Marschalek στους Financial Times. Ο καθηγητής εκτιμά ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα, εάν οι φαρμακευτικές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της πρωτεΐνης-ακίδας για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.
Η Johnson & Johnson έχει επικοινωνήσει με το εργαστήριο του Marschalek, ζητώντας καθοδήγηση και ψάχνοντας τρόπους να προσαρμόσει το εμβόλιό της ώστε να αποτρέψει την λανθασμένη διάσπαση, αποκάλυψε ο καθηγητής.
Οι οδηγίες για την πρωτεΐνη-ακίδα στο εμβόλιο της Johnson & Johnson ήταν ήδη λιγότερο επιρρεπής στην επιβλαβή διάσπαση σε σύγκριση με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθιστώντας την παρενέργεια λιγότερο συχνή.
Στις ΗΠΑ, οκτώ από τους 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnsonανέφεραν τη σπάνια παρενέργεια.
«Η Johnson & Johnson προσπαθεί να κάνει βελτιώσεις στο εμβόλιο της τώρα. Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να πούμε στις εταιρίες πως να μεταλλάξουν αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες αντιδράσεις», σημείωσε ο καθηγητής.
Η Johnson & Johnson από την πλευρά της ανέφερε σε δήλωση: «Στηρίζουμε τις συνεχιζόμενες έρευνες και αναλύσεις αυτής της σπάνιας παρενέργειας και συνεργαζόμαστε με ειδικούς παγκοσμίως και τις υγειονομικές αρχές. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξαναδούμε και να μοιραστούμε τα δεδομένα μόλις είναι διαθέσιμα».
Κάποιοι επιστήμονες, τονίζουν οι FT, υποστηρίζουν ότι η θεωρία του Marschalek είναι μια από τις πολλές που υπάρχουν σε ό,τι έχει να κάνει με το μυστήριο για το πως προκαλούνται οι θρομβώσεις από τα δυο εμβόλια και πως χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για τα όσα ισχυρίζεται.
Ο Marschalek είπε ότι έχει ήδη παρουσιάσει τα ευρήματά του στις αρμόδιες γερμανικές αρχές. «Τα ευρήματα τούς εξέπληξαν, γιατί κανείς δεν σκεφτόταν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρόβλημα», τόνισε.