Της Κατερίνας Μυλωνά
Ο έφορος σπονδυλωτών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, δρ. Πέτρος Λυμπεράκης, μιλά στο Cretalive για έναν γάτο που η φήμη του φτάνει τα όρια του μύθου!
Ο κρητικός αγριόγατος είναι ένα ζώο φάντασμα εξαφανισμένο για πολλές δεκαετίες. Το 1996 ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης παγίδευσαν έναν γάτο στο Αμάρι. Μερικά χρόνια αργότερα, ο τότε δήμαρχος Ρούβα φωτογράφησε στο Δάσος του Ρουβά ένα μικρό ζώτο. Ζει σε όλα τα βουνά της Κρήτης, μακριά από τους ανθρώπους, «και καλά κάνει», όπως χαρακτηριστικά λένε οι επιστήμονες.
«Είναι ένα είδος γάτας που βρίσκουμε στην Κρήτη, μοιάζει με τον ευρωπαϊκό και τον βορειοαφρικανικό αγριόγατο», αναφέρει στο Cretalive ο έφορος σπονδυλωτών του ΜΦΙΚ, δρ. Πέτρος Λυμπεράκης.
Ο δρ. Πέτρος Λυμπεράκης
Γνωρίζουμε πως διατηρεί πληθυσμούς στους τρεις ορεινούς όγκους της Κρήτης. Είναι κορυφαίος θηρευτής και δεν κάνει ποτέ μεγάλους πληθυσμούς.
«Όσο εμείς δεν εξαπλωνόμαστε τόσο θα υπάρχει», λέει χαρακτηριστικά ο δρ. Π. Λυμπεράκης.
Οι επιστήμονες δεν έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν αν τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο πληθυσμός του.
Ο κρητικός αγριόγατος θέλει αδιατάραχες περιοχές για να ζήσει, δάση, μέρη χωρίς δρόμους και ανθρώπινη δραστηριότητα.
Διαφορετικά, αποτραβιέται, για αυτό και είναι δύσκολο να τον βρούμε.
Ξέρουμε πως ένα αρσενικό ενήλικο χρειάζεται περίπου 400 στρέμματα επικράτεια, όμως, και πάλι αδυνατούμε να υπολογίσουμε τον πληθυσμό τους.
Γίνονται προσπάθειες καταγραφής του, μέσα από το πρόγραμμα καταγραφής μικρών θηλαστικών. Υπάρχουν πληροφορίες πως έχει εντοπιστεί στην Δυτική Κρήτη. Ζει σε περιοχές με πρίνους, πάνω από 600 με 700 μέτρα και το καλοκαίρι τον βρίσκουμε στις κορυφές των βουνών, ακριβώς επειδή χρειάζεται ησυχία. Παλιότερα, υπήρχαν αναφορές ότι τον είχαν δει στο Ακρωτήρι Χανίων αλλά και σε περιοχές του Ηρακλείου.
Τώρα, φαίνεται πως ο άνθρωπος τον έχει περιορίσει.
Είναι αποκλειστικά σαρκοφάγος, τρέφεται με ποντίκια, πουλιά.
Σε ερώτηση, αν διασταυρώνεται με τις…κανονικές γάτες, ο επιστήμονας του ΜΦΙΚ απαντά πως είναι πιθανό, έχουμε κάποια δείγματα υβρίδια, πρόκειται, ωστόσο, για ένα πολύ σημαντικό μα και δύσκολο αντικείμενο μελέτης.
Μπορεί να ψάχνεις έναν ολόκληρο χρόνο και να βρεις μονάδα δύο δείγματα.
Υπάρχει μια συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου επιστήμονες μελετούν στοιχεία για τους αγριόγατους στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ο ευρωπαϊκός αγριόγατος, που συναντάται στην Ισπανία, την Πολωνία και σε όλη την Ευρώπη.
Ο δρ. Πέτρος Λυμπεράκης εξηγεί γιατί ο όρος «φουρόγατος» είναι λάθος. Φουρεύω, σημαίνει αγριεύω, ήμουν, δηλαδή, ήρεμος, όμως, ο κρητικός αγριόγατος ήρεμος δεν υπήρξε ποτέ!