Μια πόλη στην αμερικανική πολιτεία της Μινεσότα προτρέπει τους κατοίκους της να μην απελευθερώσουν τα ανεπιθύμητα κατοικίδια ψάρια τους στη φύση.
Ο λόγος αυτής της παράκλησης αφορά κάτι στο οποίο ίσως δεν θα πήγαινε ποτέ ο νους μας. Τα κοινά κατοικίδια μπορούν να μεγαλώσουν πολύ περισσότερο στην άγρια φύση και να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στα οικοσυστήματα.
Και αυτό ακριβώς συνέβη στην πόλη του Μπέρνσβιλ, οι αρχές της οποίας έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες τεράστιων χρυσόψαρων που εντοπίστηκαν στη λίμνη Κέλερ.
Αυτά τα τεράστια χρυσόψαρα λοιπόν, ήταν κάποτε εκείνα τα μικρά χρυσόψαρα που κάποιοι είχαν σε μια γυάλα ή ένα ενυδρείο στο σπίτι τους και κάποια στιγμή αποφάσισαν να τα ρίξουν στη λίμνη.
Σύμφωνα με τις αρχές τα χρυσόψαρο συμβάλουν στην κακή ποιότητα του νερού, διαταράσσουν τα ιζήματα και ξεριζώνουν τα φυτά.
″Μην απελευθερώνετε το χρυσόψαρό σας σε λίμνες!” αναφέρει σχετικό tweet των τοπικών αρχών, ενώ τονίζεται πως η απελευθέρωση χρυσόψαρων- κατοικίδιων σε δημόσια ύδατα, όπως αναφέρει το BBC, είναι παράνομη.
Ένα χρυσόψαρο που ζει σε ένα ενυδρείο στο σπίτι συνήθως μεγαλώνει σε μήκος περίπου έως 5,1εκατ. αλλά μόλις απελευθερωθεί σε δημόσια ύδατα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μπορεί να μεγαλώσει πολύ περισσότερο ενώ είναι δύσκολο να απομακρυνθεί και παράλληλα αναπαράγεται γρήγορα με αποτέλεσμα σύντονα να κυριαρχεί επί των άλλων ειδών που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Γι αυτό και οι αρχές της πόλης Μπέρνσβιλ συμβούλεψε τους ιδιοκτήτες να ”σκεφτούν άλλες επιλογές για να βρουν ένα νέο σπίτι” στο χρυσόψαρό τους.
Αρμόδιοι για θέματα άγριας ζωής επισημαίνουν πως ανάλογο πρόβλημα είχε παρατηρηθεί και στην κοντινή κοινότητα Κάρβερ όπου από ένα ρυάκι απομακρύνθηκαν συνολικά 5.000 χρυσόψαρα τον περασμένο Οκτώβριο.
Η απομάκρυνση μάλιστα, ήταν μέρος ενός προγράμματος διάρκειας 3 ετώνμε στόχο την μελέτη και διαχείριση των ειδών που προκαλούν διάφορα προβλήματα σε όλη τη χώρα.
Οι ΗΠΑ βέβαια δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιας φύσεως προβλήματα.
Το 2017, στο Μόναχο της Γερμανίας απομακρύνθηκε μεγάλος αριθμός χρυσόψαρων από λίμνες και όπως διαπιστώθηκε η παρουσία τους σε αυτές οδηγούσε στην λιμοκτονία άλλα είδη ψαριών. Το πρόβλημα ήταν τόσο σοβαρό που το δημοτικό συμβούλιο απείλησε με την επιβολή προστίμων σε όποιον έπιανε να απελευθερώνει χρυσόψαρα σε δημόσια ύδατα.