Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης σε ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την παράταση του μηχανισμού τιτλοποίησης των «κόκκινων» δανείων, τόνισε ότι ενώ οι Τράπεζες έχουν αντλήσει σημαντικά κεφάλαια με αρνητικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δε διοχετεύουν τα κεφάλαια αυτά στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι οι τράπεζες άντλησαν στο διάστημα της πανδημίας 47 δις ευρώ από τους σχετικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ, ενώ είχαν ενίσχυση της ρευστότητάς τους το διάστημα Ιανουαρίου 2020 – Απριλίου 2021 κατά 24 δις ακόμη. (Στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος). Μικρό ποσοστό όμως των χρημάτων αυτών διοχετεύθηκε μέσω του τραπεζικού συστήματος στην πραγματική οικονομία – περίπου 5 δις σύμφωνα με συνέντευξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος – καθώς τα περισσότερα κεφάλαια χρηματοδότησαν αγορές ομολόγων του δημοσίου.
Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα 2/3 των δανείων τους ήταν από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, δηλαδή με την εγγύηση του δημοσίου, χωρίς ουσιαστικά ανάληψη κινδύνου από τις Τράπεζες.
Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ευτυχώς, το ίδιο διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών υποκατέστησε σε ένα βαθμό το τραπεζικό σύστημα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Δε θέλω ούτε να φαντασθώ πώς θα ήταν η αγορά σήμερα χωρίς τα προγράμματα αυτά».
Ο Μ.Βολουδάκης ανέλυσε πώς η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα λειτουργούν διαχρονικά ως ολιγοπώλιο, χωρίς πραγματικό ανταγωνισμό. Συμπλήρωσε ότι και στα χρόνια της υποτιθέμενης αριστερής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα απολύτως δεν έγινε για να διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό τομέα και να διευκολυνθεί έτσι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων.
Πρότεινε ως άμεσα μέτρα, αφ’ ενός την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να ελέγξει ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας του Ανταγωνισμού από πλευράς τραπεζών, και αφ’ ετέρου την κατάργηση ορισμένων προστατευτικών για τις τράπεζες ρυθμίσεων, τις οποίες παρουσίασε και ανέλυσε.