12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Στη σκληρή γραμμή αποτροπής των προσφύγων η κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, και στο πιθανό νέο κύμα προσφύγων που εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα για να σώσουν τη ζωή τους, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως επιμένει να κινείται στη σκληρή γραμμή της αποτροπής των κατατρεγμένων ανθρώπων, αντί για αυτήν της προστασίας τους που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται σήμερα στις 11.00 π.μ. συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου θα προεδρεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Το αντικείμενο της συνεδρίασης αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το πλαίσιο της συζήτησης θα είναι τριπλό και θα εστιάζει α) στο γεωπολιτικό, β) στο μακροπρόθεσμο προσφυγικό ζήτημα και γ) στον ρόλο της Τουρκίας.

Στο μέγαρο Μαξίμου έχουν το βλέμμα στραμμένο στη στάση της Ευρώπης, καθώς επίσης και στο νέο πλαίσιο που το ζήτημα δημιουργεί τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν δεν θα φτάσουν άμεσα προς την Ευρώπη, αλλά κοιτούν προς την Τουρκία, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν ότι «μπορεί να βρει την ευκαιρία να ανοίξει την κάνουλα των ροών».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εμμένει στο δόγμα των σκληροπυρηνικών της Ε.Ε. για άρνηση προστασίας στους Αφγανούς πρόσφυγες και επιμένει να ρίχνει την ευθύνη για την υποδοχή και προστασία των προσφύγων στην Τουρκία, με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη να επαναλαμβάνει χθες (ΕΡΤ) ότι «εμείς δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να είμαστε η πύλη εισόδου για την Ευρώπη για τους μετανάστες και πρόσφυγες που μπορεί να προσπαθήσουν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και ότι «η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Τουρκία να αντιμετωπίσει τις μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις που πράγματι η γειτονική χώρα έχει δεχτεί», αλλά «ανταποδοτικά», δηλαδή ότι «πρέπει από κει και πέρα και η ίδια η Τουρκία να συμβάλει αποφασιστικά στη διακοπή των ροών προς την Ευρώπη».

Οσο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή την κρίση, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «προτάσσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα» και κατά βάση επανέλαβε τα περί «αυστηρής φύλαξης των συνόρων μας» απέναντι στο προσφυγικό δράμα (όπου «φύλαξη» ας θυμηθούμε τις καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις) και την αμφιλεγόμενη κίνηση της κυβέρνησης να βαφτίσει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για τους Αφγανούς, με τον υπουργό να ισχυρίζεται αυθαίρετα, αν όχι να παρεμβαίνει ως μη όφειλε στη διαδικασία ασύλου, ότι έτσι «οι περισσότερες αιτήσεις Αφγανών οι οποίες μπορούν να υποβληθούν στη χώρα μας κρίνονται απαράδεκτες».

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ