Νέα σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την επέκταση αυτής.
Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στη χώρα, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη να αυξηθεί ο τελικός στόχος για τον αναγκαίο αριθμό εμβολιασμών πολιτών για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ η εμβολιαστική καμπάνια δεν προχωρά με τους επιθυμητούς ρυθμούς, κυβερνητικά στελέχη κάνουν ήδη λόγο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Μόλις χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στο Mega επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως υπάρχουν σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικότερα, έκανε λόγο για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι’ αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα)» σημείωσε και εξήγησε πως αναφέρεται σε εργαζομένους σε εφορία, ΚΕΠ, ΕΦΚΑ.Ακόμη, μπορεί να γίνει το ίδιο και στο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, στην ίδια λίστα μπορεί να μπουν και οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ενημέρωσε σήμερα για τον αριθμό των εμβολιασμών εκπαιδευτικών και τόνισε πως ο κάδος είναι υπέρ του εμβολίου, χωρίς κανένα αστερίσκο.
«Φτάσαμε σε ένα ποσοστό στη Δευτεροβάθμια που υπερβαίνει το 80%.Έχουμε υπερβεί το 85% γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν νοσήσει» είπε, αλλά ξεκαθάρισε πως οι εκπαιδευτικοί τίθενται κατά της «έννοιας της υποχρεωτικότητας, της επιβολής, της ποινής, της διαθεσιμότητας και γενικότερα του εκφοβισμού».
Εναλλακτικά σενάρια και μπόνους
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με τον ορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων.
Χαρακτηριστικά αναφέρει πως σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής στο δημόσιο, ένστολους, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην εστίαση, μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο σε άτομα άνω των 50- 55 ετών, που εάν ασθενήσουν ενδέχεται να καταλήξουν στο νοσοκομείο.
Ακόμη, γίνεται λόγος για σχέδιο του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των όποιων κενών προκύψουν από την αναστολή στην οποία θα τεθούν όλοι οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν. Γίνεται κυρίως λόγος για νοσηλευτές που θα αντικατασταθούν με γρήγορες διαδικασίες. Οι προσλήψεις, να σημειωθεί, θα είναι τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας.
Το ίδιο μέσο κάνει, ακόμη, λόγο για μπόνους μοριοδότησης στον τομέα της Υγείας που μπορεί να κινητοποιήσει για τον εμβολισμό, ενόψει και μελλοντικών διαγωνισμών.