Του Μανόλη Δρεττάκη
Την περίοδο 1964 – 1970, εργαζόμουν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και ταυτόχρονα φοιτούσα στο London School of Economics. Πριν από το απριλιανό πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Υπηρεσία, μέσα στα πλαίσια και περιορισμούς της λειτουργίας της, προσπαθούσαμε να «αλιεύσουμε» οποιαδήποτε είδηση σε εφημερίδες, περιοδικά ή γεγονότα που αφορούσαν την Ελλάδα, και τα μεταδίδαμε μετά τις μεταφρασμένες από εμάς ειδήσεις και σχόλια.
Μετά την κατάλυση της δημοκρατίας από τους επίορκους αξιωματικούς, συνεχίσαμε αυτά που προαναφέρθηκαν, καθώς και ρεπορτάζ για εκδηλώσεις που γίνονταν στο Λονδίνο εναντίον της δικτατορίας. Σε όλο το διάστημα της Επταετίας, η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μαζί με την Deutsche Welle απέκτησαν ένα ευρύτερο ακροατήριο, δεδομένου ότι αποτέλεσαν πολύτιμες πηγές πληροφοριών για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό αλλά και τους Ελληνες της Διασποράς (τον ίδιο ρόλο είχε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της χώρας μας. Δυστυχώς, καταργήθηκε το 2005).
Το 1968 ήρθε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC μια μαγνητοταινία που είχε εξαχθεί λαθραία από την Ελλάδα και η οποία περιείχε τα «Τραγούδια της Ζάτουνας» του Μίκη Θεοδωράκη. Τη μαγνητοταινία αυτή την είχε διοχετεύσει στο εξωτερικό ο συνθέτης από το χωριό αυτό όπου τον είχε εκτοπίσει η χούντα. Ηταν πράγματι ένα πολύτιμο απόκτημα.
Τις μέρες εκείνες, βρισκόταν στο Λονδίνο η Μαρία Φαραντούρη, η οποία μαζί με τον Τζων Θεοχάρη –τότε ήταν μέλος της Ελληνικής Υπηρεσίας και μετέπειτα σκηνοθέτης της Ραδιοφωνίας του BBC– έπειτα από σχετική προετοιμασία και πρόβες, τα ηχογράφησαν στα στούντιο του BBC και μεταδόθηκαν από την Ελληνική Υπηρεσία.
Τα ακούσαμε με μεγάλη συγκίνηση όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Υπηρεσία, όπως και όσοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο είχαν ραδιόφωνα για τα παγκόσμιας εμβέλειας βραχέα κύματα, στα οποία μετέδιδε η World Service του BBC.
Αιωνία η μνήμη του μεγάλου συνθέτη και πατριώτη Μίκη Θεοδωράκη.
*πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ