Σε μία υπόθεση που θυμίζει κατά πολύ το ελληνικό #MeToo, oλυμπιονίκες κατηγόρησαν το FBI, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εθνική Ομάδα Γυμναστικής των ΗΠΑ για σεξουαλικές κακοποιήσεις που υπέστησαν από τον γιατρό Λάρι Νάσσαρ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες ότι τις επέτρεπαν και διαιώνισαν. «Αν επιτρέψεις σε ένα άτομο να βλάψει παιδιά, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και βαριές», είπε η Μπάιλς. «Ήταν σαν να “σερβίρουν” αθώα παιδιά σε έναν παιδόφιλο, σε ασημένιο δίσκο», πρόσθεσε η Άλι Ράισμαν. Η Μαρόνεϊ, κατήγγειλε ότι το FBI αποπειράθηκε να την κάνει να σιωπήσει, προσφέροντάς της δώρα.
Οι Ολυμπιονίκες ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ και Σιμόν Μπάιλς κατηγόρησαν το FBI, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εθνική Ομάδα Γυμναστικής των ΗΠΑ κατά την κατάθεση τους την Τετάρτη στη Γερουσία , ρίχνοντας τις ευθύνες για το σκάνδαλο με τις δεκάδες σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις που υπέστησαν στο σύστημα που επέτρεπε και διαιώνισε τέτοιες συμπεριφορές από τον πρώην γιατρό Λάρι Νάσσαρ.
Το 2018 η σπουδαιότερη αθλήτρια γυμναστικής στον κόσμο, η Σιμόν Μπάιλς, κατήγγειλε δημόσια σεξουαλική κακοποίηση από τον γιατρό της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ Λάρι Νασάρ. Η Μπάιλς, η οποία είναι κάτοχος χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, πάντα στην ενόργανη, δεν ήταν η μόνη αθλήτρια – θύμα επίθεσης.
Ο γιατρός οδηγήθηκε σε δίκη και ομολόγησε την σεξουαλική κακοποίηση σε επτά γυμνάστριες ενώ κατηγορήθηκε και για κατοχή πορνογραφικού υλικού με παιδιά. Καταδικάστηκε σε 175 έτη κάθειρξης τον Ιανουάριο του 2018, ενώ το 2017 καταδικάστηκε σε 60 χρόνια κάθειρξης για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Η δικαστής του Μίσιγκαν Ρόζμαρι Αγκιλίνα, δήλωσε προτού ανακοινώσει την ποινή: «Μόλις υπέγραψα το ένταλμα θανάτου σου». Μάλιστα, αποκάλεσε «προνόμιό» της να του απαγγείλει εκείνη την ποινή του.
Στην ανακοίνωση της ποινής του, θύματα που είχαν καταθέσει και ήταν παρόντα, ξέσπασαν σε κλάματα.
Κανείς από αυτούς που τον κάλυπταν δεν τιμωρήθηκε. Η ομοσπονδία γυμναστικής των ΗΠΑ αλλά και η Ολυμπιακή Επιτροπή οι οποίες και καταγγέλθηκαν από τις γυμνάστριες ζήτησαν να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος τους προτείνοντας συμβιβασμό έναντι 215 εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος όμως δεν έγινε αποδεκτός. Καταγγελίες για τον πρώην γιατρό είχαν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν από το 1998 αλλά κανείς δεν έκανε κάτι. Σύμφωνα με την έρευνα της Indy Star αποκαλύφθηκε ότι για πολύ καιρό τα παράπονα που υποβάλλονταν είτε αγνοούνταν είτε υποβαθμίζονταν. Επανειλημμένα προπονητές και αρμόδιοι προστατεύονταν εις βάρος ων αθλητριών.
Η κατάθεση της μήνυσης
«Την Δευτέρα (15/6) η Σιμόν Μπάιλς μαζί με πολλές γνωστές γυμνάστριες και συνολικά 140 θύματα κακοποίησης κατέθεσαν μήνυση κατά της ομοσπονδίας των ΗΠΑ, της Ολυμπιακής αλλά και της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Σκοπός τους είναι να καταθέσουν όλοι όσοι ξέρουν και καλύπτουν την υπόθεση και να τιμωρηθούν εκείνοι που θα αποδειχτεί ότι την… κουκούλωσαν»
Σε ανακοίνωσή της στο Associated Press, η Ομοσπονδία Γυμναστικής της Αμερικής εξέφρασε τη λύπη, τη μεταμέλεια και την οργή της για το γεγονός ότι η Μπάιλς και άλλες αθλήτριες κακοποιήθηκαν. «Για πολύ καιρό αναρωτιόμουν. “Ήμουν πολύ αφελής;”, “ήταν δικό μου λάθος;”. Τώρα ξέρω τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Όχι. Όχι, δεν ήταν δικό μου λάθος. Όχι, δεν θα φορτωθώ την ενοχή που ανήκει στον Νάσσαρ, την Γυμναστική Ομοσπονδία και άλλους», είπε τότε η Μπάιλς.
Όσα κατήγγειλαν οι αθλήτριες τάραξαν με πρωτοφανή τρόπο τα νερά στον χώρο του αθλητισμού παγκοσμίως. Η υπόθεση της Μπάιλς και των συναθλητριών της θυμίζει το ελληνικό #MeToo που ξεκίνησε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, μιλώντας ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. Η αρχή που έκαναν αυτά τα κορίτσια έφερε ντόμινο αποκαλύψεων και καταγγελιών, με μεγάλους παράγοντες του χώρου να κατηγορούνται για εμπλοκή, συγκάλυψη και δράση.
Κατά την κατάθεση τους στη Γερουσία την Τετάρτη, η Μπάιλς, μαζί και άλλες 3 διακεκριμένες αθλήτριες, την ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ, την Αλι Ράισμαν και τη Μάγκι Νίκολς αναφέρθηκαν στην περίπτωση του πρώην γιατρού της ομάδας. «Αν επιτρέψεις σε ένα άτομο να βλάψει παιδιά, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και βαριές», είπε η Μπάιλς. Και οι τέσσερις αθλήτριες, με δάκρυα στα μάτια, περιέγραψαν την κακοποίηση που υπέστησαν και πώς τις επηρεάζει ως σήμερα.
Η Ράισμαν, επικεφαλής της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο το 2016, είπε ότι αισθάνεται αηδία για το ότι έξι χρόνια μετά την αποκάλυψη όσων υπέστη ακόμη αναζητεί απαντήσεις. Για το FBI τόνισε πως «ερεύνησε το θέμα κάνοντας σοβαρά λάθη». «Έχουμε αποτύχει και δικαιούμαστε απαντήσεις», είπε η Μπάιλς στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας.
Όπως τόνισε, σε μια συναισθηματική τοποθέτηση η Μπάιλς, δεν θέλει «οποιαδήποτε άλλη γυμνάστρια, αθλήτρια, ή οποιοδήποτε άλλο άτομο να βιώσει τον τρόμο που εγώ και εκατοντάδες άλλες, έζησαν στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια και μέχρι αυτήν την ημέρα, στον απόηχο της κακοποίησης του Λάρι Νάσσαρ». Μάλιστα η αθλήτρια επέμεινε ότι ακόμα και αν ο Νάσσαρ είναι στη φυλακή, «εκείνοι που τον βοήθησαν, αξίζουν να λογοδοτήσουν».
Η Άλι Ράισμαν από την πλευρά της, ζήτησε πλήρη και ολοκληρωμένη έρευνα από την Εθνική Ομάδα Γυμναστικής των ΗΠΑ που «δεν έκαναν τίποτα» για να περιορίσουν την πρόσβαση του Νάσσαρ στις αθλήτριες ενώ γνώριζε σχετικά με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις. «Ήταν σαν να “σερβίρουν” αθώα παιδιά σε έναν παιδόφιλο, σε ασημένιο δίσκο», είπε χαρακτηριστικά. Η Άλι Ράισμαν υποστήριξε πως «πέρασαν 14 μήνες μέχρι το FBI να με προσεγγίσει, για να καταθέσω εναντίον του Νάσαρ, παρά τα πολλά προηγούμενα αιτήματά μου». Η Μάγκι Νίκολς επεσήμανε ότι «οι διασωθείσες από τον Λάρι Νάσσαρ έχουν δικαίωμα να μάθουν γιατί τέθηκαν σε κίνδυνο από αυτά τα άτομα που επέλεξαν να μην κάνουν την δουλειά τους».
Η ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ, κατηγόρησε επίσης ανοιχτά το FBI ότι αποπειράθηκε να την κάνει να σιωπήσει και πως πλαστογράφησε την αναφορά της για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. «Ποιο είναι το νόημα της αναφοράς της κακοποίησης αν οι ίδιοι οι πράκτορες του FBI πρόκειται να θάψουν την αναφορά αυτή σε ένα συρτάρι;»πρόσθεσε. «Η Ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή και το FBI, εργάζονταν από κοινού για να αποκρύψουν ότι ο Λάρι Νάσσαρ ήταν ένα κατά συρροή “σεξουαλικό αρπακτικό”» δήλωσε.
Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Λονδίνου τόνισε επίσης πως «για επτά συναπτά έτη ο Λάρι Νάσαρ με κακοποιούσε σεξουαλικά, από τα 13 μου. Φαίνεται πως όποτε & οπουδήποτε έβρισκε την ευκαιρία, δεχόμουν “θεραπεία”. Ήταν περισσότερο παιδόφιλος, παρά γιατρός. Το FBI δεν ασχολήθηκε με τις καταγγελίες μου, όταν εκτός από την κακοποίηση, επιχειρούσε να αγοράσει τη σιωπή μου προσφέροντάς μου δώρα».
O λόγος των γυναικών θύμιζε κατά πολύ τα πρώτα λόγια της Σοφίας Μπεκατώρου. Στόχος είναι να σπάσει η σιωπή, να μην υπάρχει ενοχή και φόβος. Να μιλάμε. Να ακουγόμαστε. Με αφορμή το ελληνικό #metoo, η Σοφία Μπεκατώρου, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογράμμισε πως «το κάθε θύμα θέλει χρόνια για να επανέλθει. Είναι πολλά τα βήματα για να φτάσεις να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη χωρίς να τον σιχαίνεσαι». «Εάν υπάρχει ένα χάσταγκ που λέγεται #metoo, υπάρχει ένα άλλο χάσταγκ που λέγεται “έλα μωρέ”» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να καλλωπίζουμε το πρόβλημα, να αποσιωπούμε την αλήθεια, να εκφράζουμε με λέξεις αυτό που συμβαίνει. Δε θέλουμε ήρωες, θέλουμε ανθρώπους» πρόσθεσε.
Στη Γερουσία κατέθεσε και ο διοικητής του FBI Κρίστοφερ Ρέι. Όπως ανέφερε, πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο δείχνει ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, συγκαλύψεις και αστοχίες που έδωσαν στον Νάσαρ τη δυνατότητα να συνεχίσει να κακοποιεί αθλήτριες ακόμη και μετά την υποβολή των πρώτων μηνύσεων. Ο διευθυντής του FBI ζήτησε συγγνώμη από τους παρευρισκόμενους για την «κατακριτέα συμπεριφορά» και τα «θεμελιώδη λάθη» που αναφέρονται στην έκθεση του Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται πως ανέλαβε την κορυφαία θέση της υπηρεσίας μόνο το 2017, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα αποτρέψει την επανάληψη της κακής υπόθεσης υπό την ηγεσία του. Για την υπόθεση, επεσήμανε την απομάκρυνση του εμπλεκόμενου την περασμένη εβδομάδα, ενώ σημείωσε ότι ο άλλος αξιωματούχος – ο οποίος ηγήθηκε του γραφείου στην Ινδιανάπολη – είχε συνταξιοδοτηθεί ήδη. Αναγνώρισε ότι το έργο και των δύο πρακτόρων είχε «παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας του FBI».
Σε συνέντευξη Τύπου αργότερα την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος «υποστηρίζει τα προτεινόμενα βήματα που περιγράφονται για το FBI στην έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Μιλώντας μετά την ακρόαση, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Richard Blumenthal σημείωσε ότι το τμήμα πρέπει να απαντήσει σε περισσότερες ερωτήσεις.
Το 2018 η Μπάιλς είχε γράψει στο Twitter:
«Είμαι, επίσης, μία από τις πολλές που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Nassar. Θα πρέπει να επιστρέφω συνεχώς στο ίδιο εκπαιδευτικό κέντρο όπου γνώρισα την κακοποίηση. Οι περισσότεροι από εσάς με ξέρετε ως ένα ευτυχισμένο, χαρούμενο και δυναμικό κορίτσι. Αλλά τον τελευταίο καιρό έχω αισθανθεί άσχημα και προσπαθώ περισσότερο να διώξω αυτές τις φωνές, που ακούγονται πιο δυνατά ως κραυγές. Δεν φοβάμαι να πω την ιστορία μου. Δεν είναι φυσιολογικό να λαμβάνεις κάθε είδους θεραπεία από έναν αξιόπιστο γιατρό στην ομάδα και να το βιώνεις τρομακτικά ως την “ειδική” θεραπεία».
«Είμαι μοναδική, έξυπνη, ταλαντούχα, γεμάτη πάθος και κίνητρο. Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου πως η ιστορία μου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από κάτι τέτοιο και σας υπόσχομαι ότι δεν θα τα παρατήσω ποτέ» πρόσθεσε.
«Αγαπώ αυτό το άθλημα και δεν τα έχω παρατήσει ποτέ. Δεν πρόκειται να αφήσω έναν άντρα, και όσους τού το επέτρεψαν, να κλέψει την αγάπη και τη χαρά μου».