«Είναι τα χρήματα όλων των Ελλήνων ασφαλισμένων, αφορούν κυρίως το κομμάτι και της ιδιωτικής υγείας και θα πρέπει να μπει τάξη ώστε ο πολίτης που πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και να παίρνει την ποιοτική παροχή που του αναλογεί» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας. Τόνισε δε ότι όλα τα νοσοκομεία θα αξιολογηθούν, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι ίσως να μην περάσουν όλα.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικά, δεν είναι αναγκαστικά κρατικό σύστημα υγείας» επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, επιβεβαιώνοντας τις κυβερνητικές κινήσεις που στρέφονται προς την ιδιωτική υγεία. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας». «Είναι τα χρήματα όλων των Ελλήνων ασφαλισμένων, αφορούν κυρίως το κομμάτι και της ιδιωτικής υγείας και θα πρέπει να μπει τάξη ώστε ο πολίτης που πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και να παίρνει την ποιοτική παροχή που του αναλογεί» υποστήριξε.
«Είναι λοιπόν μέσα στις προθέσεις μας να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες ώστε ο ασφαλισμένος να έχει την καλύτερη ποιοτική υπηρεσία. Γιατί πολλές φορές οι συμβαλλόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ πληρούν ή μπορεί και να μην πληρούν τις προϋποθέσεις. Όχι, θα έχουμε ποιοτικούς δείκτες, θα λειτουργεί ως κανονική ασφαλιστική εταιρία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Σε ό,τι αφορά τα γνωστά ΣΔΙΤ, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα υλοποιήσει και στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Τόνισε, μάλιστα, ότι όλα τα νοσοκομεία θα αξιολογηθούν, προκαλώντας ερωτηματικά για το αν τελικά θα εγκριθεί η συνέχιση της λειτουργία όλων. «Είναι πολλή δουλειά που θα κάνει και η αναπληρώτρια υπουργός γιατί την αφορά, είναι οι υγειονομικοί χάρτες. Δηλαδή ποιος είναι ο υγειονομικός χάρτης ανά Περιφέρεια; Πρέπει να δούμε ότι θέλουμε να έχουμε ισχυρά νοσοκομεία που θα κάνουν τη δουλειά τους και όχι να έχουμε μια φιλοσοφία σώνει και καλά ότι πρέπει τύποις να λειτουργούν νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά, σπεύδοντας πάντως να καθησυχάσει ότι «κανείς δεν μιλάει για κλείσιμο». «Αλλά μπορείς να έχεις βάσεις. Η βάση σου ποια είναι; Η αναβάθμιση όπου χρειάζεται και να ξέρεις ότι δεν θα είναι η Αθήνα πάντα ο πρώτος σταθμός» κατέληξε.
Αξίζει να τονιστεί, τέλος, ότι η κυβέρνηση πλέον παρουσιάζει ως «αναδιάταξη δυνάμεων» το κλείσιμο εμβολιαστικών κέντρων, ενώ η πανδημία ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους ειδικούς που έχουν παραδεχτεί πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έχει πετύχει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που θα γίνει είναι η απαραίτητη αναδιάταξη των υγειονομικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί, ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουμε για το πρόγραμμα εμβολιασμού».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας αναστέλλεται η λειτουργία σε τρία mega εμβολιαστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, σε 7 από τους 10 mega εμβολιαστικούς σταθμούς θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα 121 εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα ανάπτυξης 210 εμβολιαστικών κέντρων.«Μικροαλλαγές ή οποιεσδήποτε κινήσεις που θα εξυπηρετήσουν την αναδιάταξη θα γίνουν, αλλά δεν αλλάζει η συνολικότερη κατεύθυνση» τόνισε, ενώ παραδέχτηκε ότι το χαμηλό τοίχος ανοσίας είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, αν και εστίασε ξανά στον τομέα της οικονομίας, λέγοντας πως στόχος είναι να μην ξανακλείσει.