Με μια ξαφνική ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης η διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστοποίησαν με σχετική ανακοίνωση την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Μάλιστα. η αύξηση θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής των παλιών μετόχων. Πρακτικά δηλαδή,  το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ 17% και Υπερταμείο 34%, άθροισμα 51%) δεν θα βάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και κατά συνέπεια το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία, ενώ θα σμικρυνθεί και το ποσοστό των μικρομετόχων, ιδιωτών και θεσμικών.

Ακολουθείται δηλαδή η πεπατημένη της Τράπεζας Πειραιώς, όπου με την ίδια διαδικασία το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, έχασε δισεκατομμύρια περιορίζοντας οικειοθελώς το ποσοστό του από 64% σε 16% περίπου. Το θέμα είναι μείζονος σημασίας διότι σε μια περίοδο που το ρεύμα και το αέριο εκτινάσσονται σε τεράστια ύψη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει ένα εργαλείο αποφασιστικής παρέμβασης στην αγορά σε ιδιώτες με ανεξέλεγκτη συμπεριφορά ως προς τις τιμές. Η ΔΕΗ ουσιαστικά σταδιακά περνάει σε ξένα χέρια και είναι εντυπωσιακό ότι πουλούν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.

Από τις πρώτες μέρες της θητείας της η κυβέρνηση μεθόδευσε την αποδυνάμωση της δημόσιας επιχείρησης, με πρόσχημα δήθεν τη διάσωσή της από μια οικονομική καταστροφή. Θυμόμαστε πολύ καλά τον εμμονικό τρόπο με τον οποίο ο τότε υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης περιέγραφε τη ΔΕΗ ως χρεοκοπημένο γίγαντα, για να δικαιολογήσει την αύξηση 15% στα τιμολόγιά της που τσάκισε τα φτωχότερα νοικοκυριά, ωθώντας αναγκαστικά μεγάλο μέρος τους στους ανταγωνιστές της δημόσιας επιχείρησης.

Βαφτίζουν το ξεπούλημα «ανάπτυξη της ΔΕΗ»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ΔΕΗ ενημερώνει ότι σε συνέχεια της από 10.9.2021 ανακοίνωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε την ανάδειξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή  για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου 2021, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του Κλάδου του Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Οι Goldman Sachs Bank Europe SE και Eurobank SA ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ Α.Ε., οι Milbank και Καρατζάς & Συνεργάτες ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι για τη συναλλαγή και η BNP Paribas παρείχε στο ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. Fairness Opinion Letter». Η ανακοίνωση είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο της ΔΕΗ Α.Ε (www.dei.gr) στην ενότητα Ενημέρωση Επενδυτών.

Πηγές της εταιρίας αναφέρουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΗ και τη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας. Επίσης τονίζουν πως σε σχέση με τις αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, μετά την οικονομική της εξυγίανση, τον λειτουργικό της εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή των υπηρεσιών προς τους πελάτες της.

Με την αύξηση κεφαλαίου και τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ θα συγκεντρώνει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο κρίσιμες αναπτυξιακές κινήσεις:

– Πρώτον, θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έναν τομέα που η ΔΕΗ έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια.

– Δεύτερον, θα προχωρήσει σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕΗ:

* Προχωρά στη δική της πράσινη μετάβαση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

* Αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα, περιορίζοντας την εξάρτησή της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές.

* Διασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα για τα χρόνια που έρχονται για πολίτες και επιχειρήσεις, απορροφώντας τους όποιους κραδασμούς στις ενεργειακές ταρίφες.

* Ενισχύει την εξωστρέφεια και τον ρόλο της ως περιφερειακή ενεργειακή δύναμη.

Έντονες αντιδράσεις αντιπολίτευσης για ξεπούλημα ΔΕΗ

Στα κάγκελα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εν κρυπτώ απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε έγκλημα κατά του ελληνικού λαού την αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, ενώ το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για κυβερνητική παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα. Το ΚΚΕ τόνισε πως «η νέα ιδιωτικοποίηση θα φέρει και νέες αυξήσεις», ενώ το ΜέΡΑ25 προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ, μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της δημόσιας εταιρείας».

Σφοδρές αντιδράσεις στους εργαζομένους της ΔΕΗ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η εν κρυπτώ απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια επιχείρηση μέσα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μάλιστα εν μέσω αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας.

Με τρόπο κάτω από το χαλάκι επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπουλήσει το σημαντικότερο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο της χώρας, τη ΔΕΗ. Αν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και των άλλων στρατηγικών δικτύων της χώρας χαρακτηρίστηκε δίκαια ενεργειακός ακρωτηριασμός, η πώληση της ΔΕΗ μπορεί να θεωρηθεί πράξη κρατικής αυτοκτονίας. Με μια ξαφνική ανακοίνωση η διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστοποίησαν την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Το ξεπούλημα βαφτίζεται «ανάπτυξη» και είναι εντυπωσιακό ότι πωλείται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.

ΣΥΡΙΖΑ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει από την πρώτη στιγμή έγκλημα κατά του ελληνικού λαού την αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, επέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία αποφάσισε, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και έκρηξης των τιμών, να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ και «να στερήσει από το Δημόσιο ένα τόσο σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας». Επεσήμανε, μάλιστα, ότι θα ενταθεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

ΚΙΝΑΛ: Παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα

Για παράδοση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση στα ιδιωτικά συμφέροντα κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, «στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα».

ΜέΡΑ25: Ξεπούλημα

Το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την απόφαση «ξεπουλήματος» της ΔΕΗ, προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ, μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της δημόσιας εταιρείας».

ΚΚΕ: Η νέα ιδιωτικοποίηση θα φέρει και νέες αυξήσεις

Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, σε νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. « Η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα -πυρήνας της πολιτικής της απελευθέρωσης- οδηγεί νομοτελειακά σε τέτοιες εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο» σημειώνει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη, να αντιπαλέψουν τόσο τη νέα επίθεση όσο και την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας στο σύνολο της, προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή τους για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που -αντιμετωπίζοντας την ενέργεια ως δικαίωμα- μπορεί να ικανοποιήσει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες και στον τομέα αυτό.

thepressproject.gr