Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατέθεσε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη -κόρη του προσφάτως αποθανόντος Μίκη Θεοδωράκη- εναντίον του Νίκου Κουρή ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα Νίκος Θεοδωράκης, δηλώνει εκτός γάμου γιος του Μίκη, έχει καλλιτεχνική δραστηριότητα και διατηρεί το διαδικτυακό ραδιόφωνο με την ονομασία «Mikis Radio» μέσω του οποίου προβάλλει το έργο του μεγάλου συνθέτη.
Η κ. Θεοδωράκη δηλώνει στην αίτησή της πως ο Νίκος Κουρής «αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας» του πατέρα της κι ότι είναι «ξένο απολύτως υφ’ οιανδήποτε άποψη σώμα προς τον πατέρα μου και οικογένειά μου» και άτομο «παντελώς άγνωστο στην οικογένειά μου».
Στο πλαίσιο αυτό ζητεί από το δικαστήριο τη λήψη των παρακάτω προσωρινών μέτρων σε βάρος του Νίκου Κουρή:
«Να απειληθεί κατά του καθού χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 ευρώ) και προσωπική κράτηση διάρκειας επτά (7) μηνών για κάθε παραβίαση του διατακτικού της απόφασης που θα εκδοθεί.
Να διαταχθεί η δημοσίευση της απόφασης που θα εκδοθεί στον ημερήσιο Τύπο με δαπάνες του καθού.
Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή απαγορεύουσα τη συνέχεια της παράνομης χρήσης του ονόματος (κύριου, πατρώνυμου και επωνύμου Μίκης Θεοδωράκης) με επίκληση της ιδιότητας του δήθεν γιου του και την παράληψη να επαναλάβει αυτή στο μέλλον μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της παρούσας αίτησης.
Να καταδικαστεί ο καθού στην εν γένει δικαστική μου δαπάνη».
Για τη λήψη των προσωρινών μέτρων το δικαστήριο θα συνεδριάσει σήμερα κι ενδεχομένως θα αποφανθεί αυθημερόν.
Νίκος (δεξιά), Μαργαρίτα, σε παλαιότερο στιγμιότυπο που αποδεικνύει την αγαστή σχέση
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα η αλήθεια είναι πως η κ. Θεοδωράκη γνωρίζει τον Νίκο Κουρή και τη δραστηριότητά του καθότι εκείνος επισκεπτόταν συχνά τον Μίκη και συνομιλούσε μαζί του, ενώ η καλλιτεχνική του δραστηριότητα με έργα του, όπως και η λειτουργία του διαδικτυακού ραδιοφώνου ήταν γνωστές και είχαν την έγκριση του μεγάλου δημιουργού. Επιπλέον η κ. Θεοδωράκη έχει φωτογραφηθεί με τον Νίκο Κουρή ζώντος του Μίκη και είχε ηλεκτρονική αλληλογραφία μαζί του. Αρα άγνωστος δεν της ήταν και δεν της είναι.
Ηλεκτρονική αλληλογραφία της Μαργαρίτας με τον Νίκο
Αναφορικά με το ζήτημα αν ο Νίκος Κουρής είναι γιος του Μίκη, γι’ αυτό θα αποφανθεί οριστικά και αμετάκλητα η επιστήμη από τη στιγμή που θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προς τη Δικαιοσύνη ώστε να διαταχθούν οι δέουσες ιατρικές εξετάσεις.
Εν τούτοις είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι ο Μίκης, το 1968, είχε αποκτήσει εκτός γάμου έναν γιο με την οικιακή του βοηθό Αλεξάνδρα Σαμοΐλη. Ο Νίκος Κουρής είναι ο γιος της Αλεξάνδρας Σαμοΐλη η οποία από το 2009 δεν βρίσκεται στη ζωή.
Το γεγονός αυτό, της γέννησης τέκνου με γονείς τον μουσικοσυνθέτη και την οικιακή του βοηθό, είχε καταγράψει και η Ασφάλεια της χούντας, η οποία παρακολουθούσε στενά τον Μίκη καθώς εκείνος βρισκόταν υπό περιορισμό στη Ζάτουνα. Σε έγγραφο της Βασιλικής Χωροφυλακής Αρκαδίας με ημερομηνία 27.8.1968 αναφέρεται: «Κατά παρασχεθείσης τω Σ. Χ. (σ.σ. Σταθμός Χωροφυλακής) Ζατούνης πληροφορίας ούτος (σ.σ. δηλαδή ο Μίκης) μετά της ως άνω υπηρέτριάς του έχει υπόπτους σχέσεις, αγνώστους εις την σύζυγό του και ότι η υπηρέτριά του αύτη έχει αποκτήσει μετ’ αυτού εξώγαμον άρρεν τέκνον ηλικίας σήμερον 1ος μηνός όπερ τέκνον έχει παραδοθή υπό του Μαιευτηρίου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ» εις ο φέρεται ότι ετεκνοποίησε εις «Ιδρυμα Πειραιώς» άγνωστον όμως και έχει αναληφθή υποχρέωσις υπό του αδελφού του εν ονόματι Ιωάννου όπως επιμεληθή της παρακολουθήσεως της υγείας του».
Σε άλλο έγγραφο της ίδιας ημέρας του Σταθμού Χωροφυλακής της Ζάτουνας αναφέρεται ότι ο αδελφός του Μίκη, Γιάννης Θεοδωράκης, είχε εντολή από τον μουσικοσυνθέτη εν καιρώ να δώσει στο μωρό το όνομα Μιχαήλ Θεοδωράκης.
Τέλος, σημειώνουμε πως έχουμε στη διάθεσή μας πάρα πολλά έγγραφα των διωκτικών αρχών μέσα από τα οποία προκύπτει πως ο Μίκης νοιαζόταν για το μωρό, φοβόταν το σκάνδαλο που θα ξεσπούσε αν γινόταν γνωστό πως είναι δικό του και φρόντιζε για τη διευθέτηση του θέματος μέσω του αδελφού του και του δικηγόρου του, Νικόλαου Πάσχου. Για όλα αυτά εάν χρειαστεί θα επανέλθουμε.
Δεν είχαμε την παραμικρή πρόθεση να γράψουμε καθώς τέτοιες υποθέσεις είναι εντελώς ανθρώπινες και θα έπρεπε να λύνονται μεταξύ των ανθρώπων που εμπλέκονται άμεσα, χωρίς δικαστήρια και δημοσιότητα.