Tρόπους ενίσχυσης των νοικοκυριών αναζητάει η κυβέρνηση μετά τη ξέφρενη κούρσα αυξήσεων των τιμών του ρεύματος, του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή ακόμη και υγραέριο θα επιδοτούνται μέσω του ενιαίου επιδόματος θέρμανσης.
Με τα νέα εισοδηματικά όρια που θα τεθούν αλλά και την αύξηση του ποσού ανά δικαιούχο, θα επιδιωχθεί να καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι από το πρόσθετο κόστος των νοικοκυριών.
Συνολικά το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να εισπράξουν φέτος πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά έναντι περίπου 700.000 πέρυσι.
Για την ηλεκτρική ενέργεια και τις υπέρογκες αυξήσεις, εκτός από την ενιαία επιδότηση της κιλοβατώρας, θα αξιοποιηθεί και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ
Πληροφορίες ανέφεραν ότι το κονδύλι της επιδότησης θα υπερβεί κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση του κόστους κατά την αρχική εξαγγελία του μέτρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, που προέβλεπε επιδότηση του συνόλου των καταναλωτών χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Εν τω μεταξύ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στα 134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ σήμερα Πέμπτη σύμφωνα με τα δεδομένα από την προημερήσια αγορά διαμορφώνεται στα 204,38 ευρώ.
Πηγές χρηματοδότησης για την επιδότηση της κατανάλωσης αναζητώνται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και τον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.
Οι τελικές αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αναμένονται εντός των ημερών με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση πιέζει παράλληλα για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές της ενέργειας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. την πρόταση για δημιουργία ταμείου αντιστάθμισης των ανατιμήσεων ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά με αξιοποίηση εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, ενώ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για να μην επαναληφθούν οι ανατιμήσεις.