14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Με το Ζ του Κώστα Γαβρά ξεκινά στις 20 Οκτωβρίου 2021 το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τιμώντας τη Μνήμη του Μίκη

Ημερομηνία:

Το 9Ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, τιμώντας τη Μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, επιλέγει να κάνει πρεμιέρα – ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021 – με μια εμβληματική συνεργασία, που δημιούργησε μία από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού σινεμά. Το Ζ του Κώστα Γαβρά, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί μέρος της συνέργειας των δύο Φορέων, στο πλαίσιο του προγράμματος  ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ, που θα φιλοξενήσει στην Κρήτη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τους επόμενους μήνες.
ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ: ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του Ελληνικού Κινηματογράφου του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Την προβολή στηρίζει ο Παγκρήτιος σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Το 9Ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, τιμώντας τη Μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, επιλέγει να κάνει πρεμιέρα με μια εμβληματική συνεργασία, που δημιούργησε μία από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού σινεμά. Το Ζ του Κώστα Γαβρά, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί μέρος της συνέργειας των δύο Φορέων, στο πλαίσιο του προγράμματος  ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ, που θα φιλοξενήσει στην Κρήτη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ: ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του Ελληνικού Κινηματογράφου του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Την προβολή στηρίζει ο Παγκρήτιος σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

Z του Κώστα Γαβρά | 1969 | 127’ | Παραγωγή: Jacques Perrin, Ahmed Rachedi | Σενάριο: Jorge Semprun, Costa-Gavras (βασισμένο στη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού) | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Raoul Coutard | Μοντάζ: Françoise Bonnot | Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Σκηνικά: Jacques D’Ovidio | Κοστούμια: Piet Bolscher | Ήχος: Michèle Boëhm |

Παίζουν οι: Yves Montand, Jean-Louis Trintignant, Ειρήνη Παπά, Jacques Perrin, François Périer, Charles Denner, Pierre Dux, Georges Géret, Renato Salvatori, Bernard Fresson, Clotilde Joano.

Βραβεία / Διακρίσεις / Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: Βραβεία Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερου Μοντάζ. Υποψήφιο για άλλα 3 Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου). Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Ζαν-Λουί Τρεντινιάν), Φεστιβάλ Καννών 1969. Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ. BAFTA Καλύτερης Μουσικής (Μίκης Θεοδωράκης). Υποψήφιο για 4 ακόμη BAFTA ανάμεσα στα οποία Καλύτερης Ταινίας.

Για την ταινία

«Κάθε ομοιότητα με αληθινά γεγονότα, με πρόσωπα ζωντανά ή νεκρά, είναι σκόπιμη!» σημειώνουν οι δημιουργοί. Η ειλικρινής οργή που διατρέχει το κλασικό πολιτικό θρίλερ του Γαβρά γίνεται εμφανής σε κάθε του καρέ, από τα credits μέχρι τα βλέμματα, από τις διαδηλώσεις στις ανακρίσεις, και σε κάθε πιθανό ενδιάμεσο σημείο. Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού, που αφορά τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στην ταραγμένη δεκαετία του ‘60 για την Ελλάδα, το Ζ (που διαβάζεται «ζει», από το «ζει, ζει, ζει» κι όχι «ζήτα») έχει ως σημείο εκκίνησης την επίθεση σε μια πολιτική φιγούρα της αντιπολίτευσης (Ιβ Μοντάν) και την άμεση απόπειρα συγκάλυψης, ακολουθώντας τη μετέπειτα έρευνα από έναν ανακριτή (Ζαν-Λουί Τρεντινιάν) αποφασισμένο να φέρει τα αληθινά γεγονότα στο φως. Όμως ποιο μπορεί να είναι το τίμημα της αλήθειας σε ένα τόσο διεφθαρμένο και πολιτικά ασταθές περιβάλλον;

Πάνω σε ένα σενάριο που έγραψε μαζί με τον μετέπειτα Υπουργό Πολιτισμού της Ισπανίας, Χόρχε Σεμπρούν, ο Κώστας Γαβράς πλέκει ένα θρίλερ που ανεβάζει τους παλμούς όχι μέσα από υπερβολές και φτηνές ανατροπές, αλλά εντοπίζοντας τον πολιτικό τρόμο με σχολαστικότητα, μέσα από ανακρίσεις και μέσα από βλέμματα που ποτέ δεν αποκρύπτουν την αλήθεια. Μέσα από ένα αδιάκοπο μοντάζ και τις ορμητικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, ο Γαβράς ακολουθεί πρόσωπα, διαδικασίες και αλήθειες κρυμμένες στη σκιά, ολοκληρώνοντας ένα τολμηρό, ζωτικής σημασίας πορτρέτο του κοινωνικού αδιεξόδου της περιόδου, που καθήλωσε τελικά το παγκόσμιο κοινό.

Έγινε μόλις η δεύτερη μη αγγλόφωνη ταινία στην ιστορία που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Το 9ο  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τουρισμού

και του

Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Υποστηρίζονται από

Την Βουλή των Ελλήνων

Υποστηρίζονται από

Την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης,

αποτελούν συνδιοργάνωση

της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,

του Πνευματικού Κέντρου Χανίων,

των Δήμων Χανίων και Πλατανιά

της ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ

Πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τα βραβεία Κοινού του CFF9 απονέμονται με την Χορηγία της Fisher

Χορηγός #CFF9      COSMOTE

έχουν τη συνέργεια των σημαντικότερων φορέων

του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.

Ολες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι με Ελεύθερη Είσοδο και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF)

20 – 30  Οκτωβρίου 2021, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

και  online στο

http://www.chaniafilmfestival.com


"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ