Κι όμως! Μέσα σε ένα αεροδρόμιο όπως π.χ αυτό των Χανίων μπορεί, πέρα από τους επιβάτες, τους εργαζόμενους να υπάρχουν και άλλοι… «διαμένοντες» που δεν χωρά το μυαλό μας όπως οι… νυχτερίδες !
Δεν μας ήρθε ως κάποια ουρανοκατέβατη έμπνευση αλλά πρόκειται για πραγματικό δεδομένο, με βάση σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που χορηγεί άδεια επιστημονικής έρευνας για τα είδη νυχτερίδων και για τη καταγραφή της εντομοπανίδας στους χώρους των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του αεροδρομίου «Γ. Δασκαλογιάννης» των Χανίων.
Σύμφωνα με την απόφαση η επιστημονική έρευνα θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 στους χώρους των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece.
Γ. Τα είδη που θα μελετηθούν είναι τα εξής:
- Νυχτερίδες (Microchiroptera της τάξης Chiroptera)
- Έντομα (της κλάσης Insecta)
(Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, ΠΔ 67/81, Σύμβαση Βέρνης, Σύμβαση CITES)
Σκοπός της έρευνας είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων για τη βιοποικιλότητα στους χώρους των αεροδρομίων και κυρίως για είδη που δε συνιστούν απειλή για τις πτήσεις αεροσκαφών Θα γίνει ανίχνευση και καταγραφή των υπερήχων των νυχτερίδων με ειδικό μικρόφωνο (bat detectors). Ο ερευνητής (Ομάδα Διαχείρισης Απειλών από την Άγρια Ζωή, Fraport Greece) θα ακολουθεί συγκεκριμένες διαδρομές
(transects) εντός των αεροδρομίων. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί ειδικό μικρόφωνο σε σταθερό καταγραφικό υπολογιστή το οποίο θα καταγράφει υπέρηχους των νυχτερίδων από σταθερό σημείο. Η ανάλυση δεδομένων και η αναγνώριση των ειδών νυχτερίδων θα γίνουν με ειδικό λογισμικό αναγνώρισης και ομαδοποίησης των υπέρηχων με στόχο την βελτίωση της γνώσης για την οικολογία των ειδών και την προστασία τους..