Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι «με τη υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος». Προσθέτει ότι «το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια, ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει ‘δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία’. Βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις, έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στο σεβασμό της κυριαρχίας μας».

Η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνει πως «δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Κλείνοντας υποστηρίζει: «Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της ‘Ελλάδας- προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου’, αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει πως πρόκειται για μία «κατ’ όνομα ‘αμυντική’ – αλλά στην πραγματικότητα πολύ επιθετική – συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι συνιστά «έναν επικίνδυνο κρίκο εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή». Ανα΄φερει ακόμα πως η αναφορά του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην προσφορά της Ελλάδας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, «προδιαγράφει πολλά και νέα ‘Αφγανιστάν’ με την ενεργό ελληνική συμμετοχή».

Μέσω της 5ετούς και στη συνέχεια επ’αόριστον παράτασης «ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, προβλέποντας την αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, τη δημιουργία νέων, την παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες», με τα παραπάνω «εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής ‘ΝΑΤΟ 2030′ και της μετακίνησης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με τα μάτια στραμμένα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό το ρόλο υπηρετεί και η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, ως σημείου αναφοράς για τις επιχειρήσεις και ασκήσεις του αμερικανικού στρατού».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ακόμα τον ρόλο του σημερινού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας η σημερινή κυβέρνηση «συνεχίζοντας τον Στρατηγικό Διάλογο και τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό», μετατρέποντας τη χώρα «σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε πιθανό στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο των οξυμμένων ανταγωνισμών που παίρνουν και στρατιωτικό – πολεμικό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Τουρκίας».

Ακόμα, απορρίπτει το επιχείρημα ότι μ’ αυτόν τον τρόπο «θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα της χώρας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας είναι πέρα για πέρα ψεύτικο και παραπλανητικό», προσθέτωντας ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα, «παζαρεύουν με τη ‘σύμμαχο’ Τουρκία για την απόσπασή της απ’ την ρωσική επιρροή, ενώ κύριο μέλημά τους είναι η διατήρηση της συνοχής στη Ν.Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ενώ καταγγέλλει την επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τ. Μπλίνκεν, περί στήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και σεβασμού του διεθνές δικαίου ως «στάχτη στα μάτια». Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν απ’ τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, προσθέτει η ανακοίνωση που «όμως, αυτό όχι μόνο δεν περιόρισε την επικίνδυνη κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο», «αλλά αντίθετα συνδέθηκε με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας».

Το ΚΚΕ καταλήγει πως η ιστορία είναι γεμάτη από συμφωνίες και δηλώσεις «που έμειναν στα χαρτιά, στο πλαίσιο της συνεχούς αναδιάταξης των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών», με τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως και η αντίστοιχη με τη Γαλλία να «υπηρετεί τελικά το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου και για χάρη των δικών του συμφερόντων, οι ελληνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν ρόλο ‘πρωτοπαλίκαρου’ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η ειδική αναφορά στις επιχειρηματικές και εμπορικές συμφωνίες που συνοδεύουν τη στρατιωτική συμφωνία».

Καταλήγει μάλιστα πως αποτελεί περισσότερο από ποτέ ανάγκη «να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, για να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες, να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ». Το παραπάνω επιβάλλει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη «να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, για να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες, να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ».

Το ΜέΡΑ25 υπογραμμίζει πως πριν μια μόλις βδομάδα «η κυβέρνηση μας διεμήνυε πως υπάρχει επαναπροσανατολισμός των ΗΠΑ από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μία εβδομάδα μετά, υπέγραψε μια νέα συμφωνία που όχι μόνο δεν απομακρύνει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τις βάζει για τα καλά στη χώρα μας, στο “σπίτι” μας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

Προσθέτει πως μάλιστα πως πρόκειται για «μια συμφωνία πλήρους παράδοσης στο ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον, που μετά την εξίσου αποικιοκρατικού χαρακτήρα ελληνογαλλική συμφωνία, έρχεται να πάει ένα βήμα παραπέρα την εξάρτηση της χώρας μας από ιμπεριαλιστικά και μιλιταριστικά πολεμικά κέντρα, καμία σχέση δηλαδή με την πραγματική ενίσχυση της άμυνας της χώρας και την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής».

Τελος σημειώνει ότι «η αλήθεια είναι πως πράγματι συνιστούν “επένδυση”, επένδυση όμως στην ανασφάλεια της χώρας, καθώς δεν αφορούν την θωράκιση της άμυνάς της, αλλά την ενίσχυση της επιθετικότητας και των μιλιταριστικών και ιμπεριαλιστικών βλέψεων του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ πέρα από τις διακηρύξεις δεν πρόκειται ποτέ να κουνήσουν ούτε το μικρότερο τους δαχτυλάκι σε περίπτωση που ο μη γένοιτο, υπάρξει πραγματική αμυντική ανάγκη. Οι περισσότερες βάσεις δεν συνιστούν καμία θωράκιση, θυμόμαστε άλλωστε και θυμίζουμε τις αντίστοιχες βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και το ρόλο που έπαιξαν -ή δεν έπαιξαν μάλλον- στην εισβολή και κατοχή». Επαναλαμβάνει πως« δεν ενισχύεται η χώρα μας μέσα από αυτές τις διαδικασίες, απλώς παραδίδουμε την Αλεξανδρούπολη, το Λιτόχωρο και άλλες περιοχές στην “θανατική μηχανή”, εντείνοντας ταυτόχρονα τις εντάσεις στην περιοχή».