Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι του FDP ανακοίνωσαν ότι ο συνασπισμός μεταξύ των τριών κομμάτων, το «φανάρι», όπως αποκαλείται στον Γερμανικό Τύπο θα προωθήσει την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, ο συνασπισμός θέλει να χρησιμοποιήσει την εν εξελίξει Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ως αφετηρία για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.
«Η διάσκεψη θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συνταγματική διαδικασία και τελικά σε ένα ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κράτος», αναφέρεται στο έγγραφο.
«Μια κυρίαρχη Ευρώπη είναι το κλειδί για την εξωτερική μας πολιτική», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος πιθανότατα θα ορκιστεί καγκελάριος τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
«Ως οικονομικά ισχυρότερη και πολυπληθέστερη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, είναι αποστολή μας να καταστήσουμε δυνατή, να προωθήσουμε μια κυρίαρχη Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας σχεδιάζει ακόμα να ενισχύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντάς του το δικαίωμα να δρομολογεί νομοθετικές ρυθμίσεις, προνόμιο που σήμερα έχει μονο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων του συνασπισμού για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις εκ μέρους του SPD, τόνισε ότι η πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για το πώς τα τρία κόμματα θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω την Ένωση.
Περαιτέρω βήματα ολοκλήρωσης είναι απαραίτητα, καθώς «οι καιροί το απαιτούν» και οι «πολίτες το περιμένουν», δήλωσε ο Μπούλμαν.
Παρόλο που ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος για να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη για την έναρξη μιας συστατικής διαδικασίας για την Ευρώπη, ο συνασπισμός θέλει επίσης να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των υφιστάμενων διαδικασιών.
Μέχρι στιγμής, το Συμβούλιο – το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ – συχνά αποφασίζει με συναίνεση, ακόμη και αν οι συνθήκες θα επέτρεπαν την ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία.
Σε τομείς όπου αυτό είναι ήδη δυνατό, «θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο», δήλωσε ο Μπούλμαν.
«Έγκαιρες» αντιδράσεις σε παραβιάσεις του κράτους δικαίου
Ένα άλλο καυτό θέμα στη συμφωνία του Γερμανικού συνασπισμού είναι η απομάκρυνση από την διαλλακτική προσέγγιση της νυν καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στην παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία.
Ο μελλοντικός συνασπισμός θέλει να καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει πιο έγκαιρα και πιο αυστηρά τα υφιστάμενα μέσα για το κράτος δικαίου.
Η Νίκολα Μπίερ, η οποία συνδιαπραγματεύτηκε για λογαριασμό του FDP το κεφάλαιο του κυβερνητικού προγράμματος για την Ευρώπη, τόνισε ότι «όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στο κλαμπ έχουν υπογράψει να τηρούν τους κανόνες του και αυτό περιλαμβάνει οπωσδήποτε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», είπε.
Αυτό θα ισχύσει και για το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία, αφού ο συνασπισμός αποφάσισε να συνδέσει τις πληρωμές με το κράτος δικαίου.
Εάν τα «λάθη στον τομέα του κράτους δικαίου» δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς, τότε η Πολωνία δεν θα πρέπει να λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε η Μπίερ.
Ωστόσο, τόνισε η ίδια ότι η Γερμανική κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια αμφίπλευρη προσέγγιση έναντι της Πολωνίας, η οποία θα αντιμετωπίζει πιο αυστηρά τα ζητήματα του κράτους δικαίου, ενώ παράλληλα θα εντείνει τις σχέσεις σε άλλους τομείς, όπως η μετανάστευση.
«Έχω την ελπίδα ότι αυτός ο συνδυασμός θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα από την laissez-faire προσέγγιση των τελευταίων ετών», κατέληξε.
(Oliver Noyan | EURACTIV.com)