“Χωρίς να μηδενίζουμε την αξία του οποιουδήποτε πρόσθετου «βοηθήματος», η έκτακτη αυτή ενίσχυση ανέρχεται στο ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού”. Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, με φόντο την καταβολή του επιδόματος των 900 ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Στις 22 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε καταβολή επιδόματος 900 ευρώ (κατά μέσο όρο) σε 100.000 ενεργούς υγειονομικούς στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, ενώ στις 10 Δεκέμβρη -σε νόμο (ν. 4872/2021, άρθρο 61) για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»- περιλαμβάνεται διάταξη για «έκτακτη οικονομική ενίσχυση προσωπικού νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων δομών του Υπουργείου Υγείας».
Χωρίς να μηδενίζουμε την αξία του οποιουδήποτε πρόσθετου «βοηθήματος», η έκτακτη αυτή ενίσχυση ανέρχεται στο «ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού», δηλαδή είναι το μισό από το Δώρο Χριστουγέννων που καταργήθηκε το 2012. Επιπλέον, εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021 (μετά την 1.1.21) θα λάβουν τμήμα μόνο του επιδόματος («ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του δικαιούχου»).
Τονίζουμε την αναγκαιότητα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και την αναπλήρωση όλων των μισθολογικών μας απωλειών.
Θεωρούμε εμπαιγμό τoν αποκλεισμό από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση συναδέλφων (Διοικητικό, Νοσηλευτικό, Ιατρικό και Τεχνολογικό προσωπικό) που απασχολούνται στο ΠΑΓΝΗ με «συμβάσεις μίσθωσης έργου» ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μέσω ΕΛΚΕ, Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στο Πα.Γ.Ν.Η., Εταιρεία Βιοϊατρικής έρευνας παθήσεων πεπτικού συστήματος κ.α.). Θεωρούμε απαράδεκτο το διαχωρισμό αυτό των υγειονομικών, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας δίνουμε μάχη για την παροχή περίθαλψης σε COVID και non-COVID ασθενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνθήκες υποστελέχωσης, αυξημένης εντατικοποίησης, με εξαντλητικά ωράρια, με περικοπή ρεπό και αναστολή αδειών. H καλλιέργεια ενός παρόμοιου διχαστικού κλίματος επιχειρήθηκε και πέρυσι με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου μόνο σε προσωπικό που υπηρετούσε σε ΜΕΘ και κλινικές COVID.
Ως ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς μας, ζητάμε από τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών να σταματήσουν να μας διαιρούν και διεκδικούμε αυξήσεις των μισθών μας και κατάργηση των περικοπών του 2012. Συγκεκριμένα αιτούμαστε:
- Να επανέλθει ο 13ος και ο 14ος μισθός (Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα), που καταργήθηκαν το 2012.
- Να καταβληθεί το σύνολο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους εργαζόμενους σε δομές υγείας. Να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και οι απασχολούμενοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου και με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
- Να πληρωθούν άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων τακτικών και πρόσθετων εφημεριών των γιατρών. Να επιστρέψουν οι μισθοί των γιατρών στα επίπεδα του 2012.
- Άμεση ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.