14.8 C
Chania
Saturday, November 30, 2024

«Λασπωμένοι Ονειρόκηποι – Αλήθειες που θάφτηκαν» – To βιβλίο της Μαρίας Μαριόλη που μας μεταφέρει στα Χανιά, λίγα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο

Ημερομηνία:

Η Μαρία Αντωνιάδου, κόρη του Παναγιώτη Αντωνιάδη που ήλθε στα Χανιά πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία σε ηλικία 20 ετών έζησε μέσα στον εμφύλιο και στη Χούντα ως πρόσφυγας και κόρη κομμουνιστή.

Ο Παναγιώτης Αντωνιάδης στη Σμύρνη, είχε σπουδάσει φιλοσοφία, μιλούσε Αγγλικά και Ιταλικά, ενώ η οικογένεια του είχε μεγάλο ατελιέ με 40 ράφτριες που έφτιαχνε τις στολές των ζεϊμπέκιδων, ενώ παράλληλα ο ίδιος ήταν βαρύτονος στη χορωδία της Σμύρνης. Όμως, ήταν οργανωμένος αριστερός, κομμουνιστής και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παντρεύτηκε τη Σοβία Αραβάκη το 1939 και αγόρασαν ένα σπίτι πίσω από τη “Σταφιδική”.

Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο για την πατρίδα, όμως φαίνεται και η πατρίδα πολέμησε εναντίον του αφού πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του κυνηγημένος και στις φυλακές λόγω των ιδεών του και της δραστηριότητάς του, επειδή ήταν και πρόσφυγας. Οι ντόπιοι τους Σμυρνιούς τους έλεγαν τουρκόσπορους…

Η συγγραφέας και κόρη του μας μεταφέρει στα Χανιά, λίγα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, στη δική της «συνοικία το όνειρο». Η μυθοπλασία της πατάει γερά στις καταστάσεις της πραγματικής ζωής, στον διωγμό μιας ολόκληρης γενιάς, όπως τον βίωσε άλλωστε και η ίδια.

Η ιστορία της είναι μοναδική, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να είναι και η ιστορία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών που μεγάλωσαν μέσα στην ανέχεια και στις κακουχίες, με τους γονείς τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή στην εξορία. Η γραφή της μοιάζει να πηγάζει μέσα από τις καλύτερες παραδόσεις της ελληνικής λογοτεχνίας, της γενιάς του ’30, ενώ η τρυφερότητα και η αγάπη με την οποία προσεγγίζει μια εποχή γεμάτη πόνο και απόγνωση, μπορεί να συγκριθεί μονάχα με την αίσθηση που αναβλύζει μέσα από τα έργα του Μενέλαου Λουντέμη.

Ένας μικρός «Μέλιος», εξάλλου, είναι και ο πρωταγωνιστής της δικής της ιστορίας, κι ας έχει διαφορετικό όνομα. Το έργο της Μαρίας Αντωνιάδου – Μαριόλη, με μία λέξη, είναι απλά συγκλονιστικό!

Φωτογραφία στο εξώφυλλο: Πλατεία 1866, Περικλής Παπαχατζιδάκης, Χανιά, 1949

«Γεννήθηκα στα Χανιά το 1948. Ο πατέρας ήταν στην Μακρόνησο τότε. Τον γνώρισα όταν έγινα δέκα χρονών. Τα μαθητικά χρόνια όλα στην Αθήνα, γυμνάσιο, λύκειο, παιδαγωγικά. Είμαι πολλά χρόνια χήρα. Έχω δύο κόρες παντρεμένες και τέσσερα εγγόνια. Ξαναγύρισα στα Χανιά πριν από είκοσι χρόνια και από τότε ζω μόνιμα εδώ…», Μαρία Αντωνιάδου Μαριόλη.

Για αγορά του βιβλίου, δείτε εδώ: ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΟΛΗ – ΛΑΣΠΩΜΕΝΟΙ ΟΝΕΙΡΟΚΗΠΟΙ (ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑΦΤΗΚΑΝ)

ή καλέστε στο 6983 091058

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο κρητικός λυράρης που έστησε γλέντι σε λεωφορείο στην Αθήνα | Βίντεο

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όταν...

Τέλος τα social media σε ανήλικους κάτω των 16 ετών στην Αυστραλία

Η Αυστραλία βάζει πιο αυστηρούς νόμους για τη χρήση...