15.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Τσιπ, με κρητική υπογραφή, προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Ημερομηνία:

Πίσω απ’ αυτή την προσπάθεια βρίσκεται ο Έλληνας ερευνητής από το Ηράκλειο της Κρήτης, Δρ. Ιωσήφ Πεδιαδιτάκης.

Ένα τσιπ, μεγέθους όσο ένα στικ μνήμης ηλεκτρονικού υπολογιστή, που προσομειώνει την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με σοβαρές νευρολογικές διαταραχές, όπως τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS), το Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον.

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τα όσα είχα την τύχη να κάνω τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργώντας κάτι θεμελιωδώς νέο σε ένα τελικό προϊόν με την ελπίδα να βοηθήσει ασθενείς με νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Η διάκριση αυτή μας γέμισε με χαρά και ικανοποίηση, καθώς αποτέλεσε επιβράβευση των προσπαθειών της ομάδας μας», λέει στο iefimerida.gr o κ. Πεδιαδιτάκης φανερά ικανοποιημένος από την πρόσφατη αναγνώριση του έργου του οποίου ηγήθηκε.

Στόχος η αποφυγή χορήγησης φαρμάκων που δεν ωφελούν τον ασθενή ή προκαλούν παρενέργειες

Στην ουσία πρόκειται για καινοτομία που δίνει πλέον τη δυνατότητα στους επιστήμονες να αποκτούν πληροφορίες σχετικά με το πώς ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη θεραπεία, αποφεύγοντας τον κίνδυνο χορήγησης φαρμάκων, τα οποία ενδεχομένως να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες ή να μην τον ωφελούν, ενώ μειώνει την ανάγκη για δοκιμές σε ζώα. Ένα μεγάλο επιστημονικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης φαρμάκων και εξατομικευμένων θεραπειών (personalized medicine).

«Τo μοντέλο ανθρώπινου εγκέφαλου σε τσιπ (Brain-Chip) βασίζεται στην τεχνολογία «Όργανα σε τσιπ» (Organs-on-Chip) της spinoff εταιρείας Βιοτεχνολογίας Emulate του Πανεπιστημίου Harvard. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύξαμε τσιπ, μεγέθους ενός στικ μνήμης ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οποία περιέχουν μικροσκοπικά κανάλια που είναι επενδεδυμένα με ανθρώπινα κύτταρα και τεχνητό ιστό αιμοφόρων αγγείων. Το Brain-Chip έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει την πολυπλοκότητα του ανθρωπίνου αιματοεγκεφαλικού φραγμού, το οποίο περιλαμβάνει νευρώνες, αστροκύτταρα, μικρογλοία, περικύτταρα, και μικροαγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα από τον άνθρωπο (Human iPSCs), επιτρέποντας στον ερευνητή να διερευνά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα θεραπειών in vitro, στο εργαστήριο δηλαδή, ενώ περιορίζεται η χρήση πειραματόζωων για τον προκλινικό έλεγχο νέων φαρμάκων», λέει ο Δρ. Πεδιαδιτάκης συστήνοντας τη νέα καινοτομία.

Δείτε περισσότερα στο iEfimerida

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη του Ζάο Λέτζι, υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Κίνας, στην Κρήτη

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου...

Μητσοτάκης – Ρούτε: Έμφαση στην Ουκρανία, «μήνυμα» σε Τουρκία

Το μήνυμα για την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας ενόψει ενός δύσκολου...