8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

Ποιος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Β΄ – Το Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ» και το πρόγραμμα στέγασης αστέγων με αυτοδιαχείριση

Ημερομηνία:

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος B΄ (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος, Ηράκλειο Κρήτης, 14 Φεβρουαρίου 1968) είναι Έλληνας Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, τέταρτος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και επικεφαλής της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης από τον Ιανουάριο του 2022.

Πριν την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κρήτης, διετέλεσε Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου από το 2010 έως το 2022.

Το πατρικό του σπίτι ήταν δίπλα από το Ναό της Παναγίας των Σταυροφόρων, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, μία ανάσα δηλαδή από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Στην ενορία του έμελλε να γνωρίσει μικρό παιδί και τον άνθρωπο που επέδρασε καταλυτικά στη ζωή του, στον πνευματικό και γέροντα του, τον Μητροπολίτη Πέτρας, μακαριστό Νεκτάριο.

Ο κ. Ευγένιος ορφάνεψε πολύ μικρός από μητέρα, ενώ ήταν πολύ νέος όταν έχασε και τον πατέρα του. Τον μεγάλωσε ουσιαστικά η θεία του, η αδερφή της μητέρας του, η οποία σήμερα είναι 96 ετών.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι στις 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο στις 24 Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου στις 3 Μαρτίου 1991.

Έπειτα, διορίστηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στις 24 Δεκεμβρίου 1991. Από το 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ὁ Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Στις 6 Ιουνίου 2001 διορίστηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης στις 26η Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέα της. Η Χειροτονία του τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνα στο Ηράκλειο το Σάββατο 28 Μαΐου 2005.

Μητροπολίτης Ρεθύμνης

Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2010 και ἡ ενθρόνιση του πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2010. Από το Μάρτιο του 2011 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το τέλος Αυγούστου του 2014 κλήθηκε υπό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με πρωτοβουλία του ολοκληρώθηκε στη Μονή Αρκαδίου Μουσείο Κειμηλίων και διαδραστικά εκπαιδευτικά συστήματα, τα οποία έγιναν από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ δημιουργήθηκε κειμηλιαρχείο στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντιφωνητρίας Μυριοκεφάλων.

Δημιούργησε και εγκαινίασε το Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ» στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, στο Ρέθυμνο.

Αποτελεί ίδρυμα της μητρόπολης με στόχο τη στήριξη ανθρώπων μέσω κοινωνικών δομών, γραφείων συμβουλευτικής -ψυχολογικής στήριξης, πασχόντων, απόρων στήριξης κακοποιημένων γυναικών-παιδιών, συμβουλευτικής στήριξης εθισμένων ατόμων από διάφορες ουσίες, κοινωνικής μέριμνας φροντίδας κοινωνικών ομάδων, γραφείο εκκλησιαστικής μέριμνας, πνευματικής υποστήριξης ατόμων, φιλανθρωπική μέριμνα, γραφείο συμβουλευτικής στήριξης με ψυχολόγους σε ενηλίκους, ανηλίκους, ευρέσεως εργασίας, συνεργασία με φορείς πρόληψης και προστασίας, ενώ επίσης στο ίδρυμα δίνει στέγη σε δράσεις πολιτισμού, επιστημονικού, πνευματικού, εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Στεγάζει τον σύλλογο ΑμΕΑ «Αγάπη», τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης, ενώ διαθέτει συνεδριακό κέντρο, δωμάτια βραχείας φιλοξενίας, χώρους εστίασης και γραφεία.

Στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής διακονίας υπό την καθοδήγησή του λειτοούργησαν σε καθημερινή βάση τρία ενοριακά συσσίτια στην πόλη του Ρεθύμνου.

Ακόμη από το 2015 δρομολόγησε πρόγραμμα στέγασης αστέγων σε ενοικιασμένες από τη Μητρόπολη οικίες με ταυτόχρονο σκοπό την αυτοδιαχείριση της κατοικίας τους από τους ίδιους, προσφέροντας τις απαραίτητες πρώτες ύλες, αλλά και την επανένταξή τους στην κοινωνία με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων.

Με μέριμνά του εκδόθηκε η «Νέ­α Χρι­στι­α­νι­κή Κρή­τη», η Επιστημονική Περιοδική Έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης[13]. Επίσης με ενέργειές του αναδείχθηκε η τοπική αγιολογία της περιοχής, όπως ο άγιος νεομάρτυρας Ματθαίος ο εκ Γερακαρίου ο εν Ρεθύμνη μαρτυρήσας και οι άγιοι επίσκοποι Λάππας και Ελευθέρνης οι οποίοι με­τεί­χαν στις Οικουμενικές Συνόδους.

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Στις 11 Ιανουαρίου 2022 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε, μεταξύ τριπροσώπου, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης[16].

Με πληροφορίες από wikipedia, ieidiseis.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...