Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, σημειώνοντας ότι, βάσει των έως τώρα επιδημιολογικών δεδομένων, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι αν δεν υπάρχει άλλη μετάλλαξη, η Όμικρον θα μολύνει πολύ κόσμο και θα εξασθενήσει κι αυτή – οδηγώντας στη μείωση των περιστατικών.
Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ένας αριθμός εισαγωγών που πιέζει την κατάσταση, ωστόσο αυτό τόνισε ότι είναι δυσανάλογο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων. «Το 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι κι αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι πρόκειται για άτομα κυρίως άνω των 65 ετών με πολλα υποκείμενα νοσήματα» είπε μεταξύ άλλων.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Επιδημιολογίας – Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία, Μανώλης Κογιεβίνας, επισήμανε ότι σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων και ιδιαίτερα ατόμων μεγάλης ηλικίας, συγκριτικά με την Ελλάδα.
«Στην Ισπανία, όσοι μπαίνουν στη ΜΕΘ είναι κυρίως ανεμβολίαστοι. Έχουμε μικρότερο αριθμό θανάτων, αναλογικά, και από δύσκολα περιστατικά. Οι μολύνσεις ωστόσο είναι εξαιρετικά πολλές. Οι περισσότεροι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οπότε ακόμα κι αν μολυνθείς θα το περάσεις ήπια, συνήθως» ανέφερε μεταξύ άλλων.
ΕΡΤ