12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Ουκρανία: Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες στην περιοχή – Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ρωσία, απειλές από Πούτιν

Ημερομηνία:

Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία με τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιδίδονται σε προειδοποιήσεις και κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον ενίσχυσε την προειδοποίησή της κατά των ταξιδιών στη Λευκορωσία λόγω «μιας αύξησης της ασυνήθιστης και ανησυχητικής ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει σύσταση τον περασμένο μήνα κατά των ταξιδιών στη Λευκορωσία «λόγω της αυθαίρετης επιβολής των νόμων και του κινδύνου κράτησης», καθώς και λόγω της πανδημίας COVID-19.

Την Δευτέρα η αμερικανική διπλωματία διέταξε τις οικογένειες των υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης οι οποίοι υπηρετούν στη Λευκορωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα, πολύ κοντά στη Ρωσία, εξαιτίας των εντάσεων με τη Μόσχα γύρω από την Ουκρανία.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πούτιν: Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπάρχει ενδεχόμενο πολέμου

Τη Ρωσία την “έριξαν”, υποσχόμενοι κάποτε ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εξηγήσω την λογική της δικής μας συμπεριφοράς και των δικών μας προτάσεων (για τις εγγυήσεις ασφαλείας): όπως είναι γνωστό μας είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, αυτό το γνωρίζουν όλοι», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

«Σήμερα βλέπουμε πού βρίσκεται το ΝΑΤΟ, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής. Άλλα είπαν, άλλα έκαναν. Και όπως λέει ο λαός μας ‘έριξαν’, δηλαδή απλά μας εξαπάτησαν», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος για την Ουκρανία θα συνεχιστεί προκειμένου να αποφευχθούν «αρνητικά σενάρια», συμπεριλαμβανομένου του πολέμου.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν έθεσε το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, εάν η Ουκρανία ενταχθεί στη συμμαχία και στη συνέχεια επιχειρήσει να ανακαταλάβει την Κριμαία από τη Ρωσία και μάλιστα με στρατιωτικά μέσα.

«Ας υποθέσουμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Υποτίθεται ότι πρέπει να πάμε σε πόλεμο με το μπλοκ του ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό; Προφανώς όχι», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να προστατευθεί η ασφάλεια όλων μας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις απαντήσεις τους στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας αγνόησαν τις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι σύντομα μπορεί να επισκεφθεί τη Μόσχα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο θα τεθεί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας.

Τζόνσον – Ζελένσκι: Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  θα ήταν τεράστιο λάθος

Η Βρετανία και η Ουκρανία προειδοποίησαν σήμερα ότι μία ρωσική εισβολή θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, δεσμευόμενες να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Οι δύο ηγέτες προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος και θα είχε έντονο ανθρωπιστικό κόστος», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο» της Ουκρανίας, σε μία προσπάθεια να επιβάλει μία αλλαγή στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας πως δεν υπερβάλλει για τη ρωσική απειλή.

«Είναι ένας ξεκάθαρος και άμεσος κίνδυνος. Βλέπουμε συσσώρευση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων, βλέπουμε προετοιμασίες για κάθε είδους επιχειρήσεις που συνάδουν με μία επικείμενη στρατιωτική εκστρατεία», ανέφερε ο Τζόνσον, συμπληρώνοντας ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν την Τετάρτη.

«Αφορά συνολικά την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Μην έχετε καμία αμφιβολία για το τι νομίζω πως ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να επιτύχει εδώ. Νομίζω ότι προσπαθεί, βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο της Ουκρανίας, εκφοβίζοντας την Ουκρανία, να μας υποχρεώσει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε επίσης: «Μία περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν μία πολιτική καταστροφή, μία ανθρωπιστική καταστροφή και κατά την άποψή μου θα ήταν επίσης για τη Ρωσία και τον κόσμο μία στρατιωτική καταστροφή».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία δεν θα ενέπλεκε μόνο την Ουκρανία αλλά θα οδηγούσε σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη.

Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε μεταξύ άλλων πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα μπορούσε να ακολουθήσει στην αντιπαράθεση της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Σημείωσε ότι η Ουκρανία υιοθετούσε μία υπεύθυνη προσέγγιση στη συμφωνία του Μινσκ για τον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, αλλά διαφώνησε με τη Ρωσία στη συνέχεια για το πώς θα εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

M. Χνάρης: Ορατός ο κίνδυνος απώλειας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για χιλιάδες πολίτες

Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν...

Συμβουλές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για την Black Friday

Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών...

ΓΙΑΒΟΛ ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

Από το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά "Αίμα, λήθη και...

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το...