11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

«Λάβρος» ο Λαβρόφ: Μισθοφόροι από Αλβανία, Κόσοβο στέλνονται στην Ουκρανία να πολεμήσουν

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι μισθοφόροι από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στρατολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Ντονμπάς της Ουκρανίας για να πολεμήσουν κατά των αυτονομιστών, κάτι που διαψεύδεται από τις τοπικές κυβερνήσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Russia Today, ο Λαβρόφ κατακεραύνωσε το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς ηγέτες, προσθέτοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για την άμυνα και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Συνέχισε ότι η περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας «απέχει πολύ από την ανάπτυξη», ενώ το Κοσσυφοπέδιο και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «γίνονται πεδία εγκληματικότητας».

«Υπάρχουν τρομοκράτες, έμποροι ναρκωτικών. Είναι ένας σταθμός στρατολόγησης μισθοφόρων που συμμετέχουν σε εχθροπραξίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μισθοφόροι από το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στρατολογούνται για να μεταφερθούν στο Ντονμπάς και σε άλλα έθνη, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία», είπε συγκεκριμένα.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί βρίσκονται σε διαδικασία επαλήθευσης χωρίς να προσδιορίσει επακριβώς πώς γίνεται αυτό.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις τρεις χώρες που κατηγορούνται αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους αινιγματικούς.

Στο Κοσσυφοπέδιο, ο Μπλέριμ Βέλα, προσωπάρχης του προέδρου, κατήγγειλε τους ισχυρισμούς ως «ψευδείς ειδήσεις» και δήλωσε ότι αποτελούν μέρος ενός πακέτου παραπληροφόρησης που επιδιώκει να δικαιολογήσει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας.

Ο Παντελί Μάικο, πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, δήλωσε ότι τα σχόλια ήταν «πρωτοφανή».

Στη Βοσνία, το υπουργείο Ασφαλείας διέψευσε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τους, κανένας πολίτης δεν έχει ταξιδέψει στην Ουκρανία για να πολεμήσει.

Ωστόσο, οι αναλυτές ανησυχούν ότι ισχυρισμοί αυτού του είδους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Σερβίας, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, και του Κοσσυφοπεδίου, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Παρόμοιες ανησυχίες έχουν δημιουργηθεί στη Β-Ε, όπου σιγοβράζουν εντάσεις μεταξύ της Κροατικής, Βοσνιακής και Σερβικής κοινότητας.

Εν τω μεταξύ, ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έχει προγραμματίσει να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι στις 28 Φεβρουαρίου, ανέφερε η ρωσική ιστοσελίδα Balkanist.ru.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε πληροφορίες σχετικά με τη στρατολόγηση μαχητών στα Δυτικά Βαλκάνια για να συμμετάσχουν σε μια πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε η ιστοσελίδα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σέρβος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Σερβία βρίσκεται στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά ότι «δεν θα χαλάσει» τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα και ως εκ τούτου δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Εδώ και επτά ή οκτώ χρόνια μας προειδοποιούν ότι δεν θα μπορέσουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους, ότι δεν μπορούμε να καθόμαστε σε δύο καρέκλες για πολύ ακόμα, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι έχουμε μόνο μία, τη σερβική καρέκλα, την οποία αγαπάμε περισσότερο από κάθε άλλη και την οποία δεν θα παραχωρούσαμε με τίποτα».

«Η Σερβία εργάζεται αργά και σιωπηλά, διατηρώντας το Κοσσυφοπέδιο και προστατεύοντας το λαό μας όπου κι αν ζει στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Δεν υπήρξαν ούτε καν πόλεμοι», δήλωσε επίσης ο Βούτσιτς.

(Alice Taylor | Exit.al, EURACTIV.rs | betabriefing.com)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ