Η βουλγαρική κυβέρνηση θα αγοράσει σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιόσπορους έναντι 550 εκατομμυρίων ευρώ για να εξασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας το επόμενο έτος.
Είναι αλήθεια ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με σιτηρά, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της ηπείρου.
Η Βουλγαρία θα αγοράσει τουλάχιστον 1,1 εκατ. τόνους σιταριού από Βούλγαρους παραγωγούς στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Σόφιας. Η βαλκανική χώρα είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στην Ευρώπη.
Οι βουλγαρικές αρχές αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αύξηση των τιμών βασικών τροφίμων, ιδίως του ηλιέλαιου, που χρησιμοποιείται ευρέως στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ.
Σχεδόν το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλιέλαιου συγκεντρώνεται στη Ρωσία και την Ουκρανία και ορισμένοι Βούλγαροι έμποροι έχουν ήδη προβλέψει απότομη αύξηση της τιμής του στη βουλγαρική αγορά.
Η τιμή ενός λίτρου ηλιέλαιου στη χώρα έχει αυξηθεί σχεδόν τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο, στα 3,5 ευρώ ανά λίτρο. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα καταπολεμήσει την κερδοσκοπία και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
«Η τιμή πάνω από 2,5 ευρώ ανά λίτρο ηλιέλαιου είναι κερδοσκοπία. Η τιμή παραγωγής είναι 1 ευρώ ανά λίτρο», σχολίασε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας Κορνέλια Νίνοβα, η οποία έχει δηλώσει ότι η καταπολέμηση των υψηλών τιμών είναι η πρώτη της προτεραιότητα.
Η Νίνοβα σχολίασε ότι η Βουλγαρία διαθέτει πάνω από 1,5 εκατομμύριο τόνους ηλιόσπορων, από τους οποίους μπορεί να παραχθεί λάδι, το οποίο θα προμηθεύσει τη Βουλγαρία για πάνω από τέσσερα χρόνια.
«Οι ιδιοκτήτες των ηλιόσπορων διατηρούν ποσότητες προκειμένου να τις εξάγουν προς πώληση στο εξωτερικό. Δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους να γίνουν εκατομμυριούχοι μέσα σε λίγες μέρες και νύχτες στις πλάτες του βουλγαρικού λαού», δήλωσε η Νίνοβα, η οποία είναι επίσης η επικεφαλής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού για να ελέγξει αν υπάρχει πρόβλημα στη βουλγαρική αγορά σιτηρών.
Την Τετάρτη (9 Μαρτίου), ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της Βουλγαρίας με τρόφιμα μέχρι το 2023.
«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ανεξάρτητα από οποιοδήποτε σενάριο, ο Βούλγαρος θα έχει ψωμί στο τραπέζι του», δήλωσε ο Πέτκοφ. Ωστόσο, η Εθνική Ένωση Παραγωγών Σιτηρών δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τις ενέργειες της κυβέρνησης, η οποία έχει μπλοκάρει προσωρινά ορισμένες εξαγωγές σιτηρών.