Η Αυστρία απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι να μιλήσει στην αυστριακή βουλή, στο όνομα της ουδετερότητας. Μέχρι τώρα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, η ισραηλινή Κνεσέτ και το Γουέστμινστερ, είναι μερικές από τις βουλές που άκουσαν τα λόγια του Ουκρανού προέδρου.
Τα κόμματα SPÖ and FPÖ αντιτάχθηκαν σε αυτή την προοπτική επισημαίνοντας ότι η Αυστρία είναι ουδέτερη χώρα και ότι ο Ζελένσκι θα μεταφέρει την εικόνα μόνο από τη μία πλευρά. Το φιλελεύθερο κόμμα NEOS, που είχε απευθύνει πρόσκληση στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τα κόμματα που διαφώνησαν ότι παραποιούν την έννοια της ουδετερότητας.
Συγκεκριμένα, το Fpo δικαίωσε την επιλογή του τονίζοντας ότι η αυστριακή ουδετερότητα είναι «ένα επίτευγμα για το οποίο είμαστε δικαίως περήφανοι». Το κόμμα παρουσίασε αργότερα ένα έγγραφο πέντε σημείων που ζητούσε τη διατήρηση του ουδέτερου καθεστώτος, το οποίο περιλαμβάνει έκκληση για «διαμεσολάβηση και όχι κύρωση» και μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και απαγόρευσης μεταφορών» στη χώρα.Ο Χέρμπερτ Κικλ , ο αρχηγός του κόμματος, δικαιολόγησε το όχι λέγοντας ότι θα ήταν επίσης κατά μιας ομιλίας του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν .
Σε δελτίο Τύπου, το κεντροαριστερό κόμμα Spo σημείωσε ότι υπήρξε μια «σύντομη πολιτική συζήτηση» για το θέμα την περασμένη εβδομάδα, χωρίς ψήφο ή απόφαση. Το κόμμα είπε ότι, κατά τη συζήτηση, απλώς «τόνισε ότι το ουδέτερο καθεστώς της Αυστρίας πρέπει να ληφθεί υπόψη», προσθέτοντας ότι αυτό το καθεστώς θα μπορούσε να είναι μεγάλο πλεονέκτημα όταν πρόκειται να ενεργήσει ως ενδιάμεσος και ότι δεν θα αντιταχθεί σε μια τέτοια πρόσκληση. «Ένα πράγμα είναι σαφές: Η Αυστρία καταδικάζει σθεναρά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από το καθεστώς Πούτιν, επειδή η Αυστρία δεν είναι ποτέ ουδέτερη ως προς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στο κείμενο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος θα μιλήσει στην ελληνική Βουλή την Πέμπτη.