Λέμε ότι οι… Zoomers έχουν κάνει το κινητό τηλέφωνο σκουλαρίκι, αλλά οι εικοσάρηδες και κάτι φαίνεται πως αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις από διάφορες εφαρμογές που μέχρι τώρα ήταν must, όπως το TikTok και το Instagram. Και μάλιστα είναι εντυπωσιακός ο λόγος: τα αποκαλούν «τοξικά» και «ψυχαναγκαστικά». Σταματούν λοιπόν το σκρολάρισμα και επιδιώκουν να επανακτήσουν τον έλεγχο του χρόνου.
Πρόκειται για ένα κύμα αντί- app και το θύμα είναι το Instagram.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που έγινε από την επενδυτική τράπεζα Piper Sandler, μόνο το 22 % όσων απάντησαν, με ηλικία από 7 ως 22 ετών, ανέφεραν πως η αγαπημένη τους εφαρμογή είναι η πλατφόρμα ανταλλαγής φωτογραφιών της Meta, ενώ την άνοιξη του 2020 στην αντίστοιχη έρευνα το ποσοστό αυτό ήταν 31%.
«Όταν το σβήνεις, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν το χρειάζεσαι», λέει η 20χρονη Γκαμπριέλα Στάινερμαν στην New York Post, προσθέτοντας ότι από το 2019 έπαψε να ασχολείται με το Instagram και το TikTok και αμέσως αισθάνθηκε πως βγαίνει από την πρίζα.
«Όταν ανέβαζα κάτι ήθελα την καλύτερη φωτογραφία, με την καλύτερη γωνία λήψης και είχα 20 διαφορετικές φωτογραφίες από το ίδιο πράγμα. Σύγκρινα τον εαυτό μου με τον εαυτό μου, δεν είναι αστείο. Θα έλεγα ότι είναι ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και ότι είναι τοξικό, αλλά όταν ασχολείσαι σου φαίνεται φυσιολογικό», προσθέτει η 20χρονη Γκαμπριέλα.
Όπως έγραψε πέρυσι η Wall Street Journal, το Facebook έχει στη διάθεσή του μελέτη σύμφωνα με την οποία τα κορίτσια που είναι στην εφηβεία και χρησιμοποιούν το Instagram έχουν θέματα με την αποδοχή της εικόνας τους, παρουσιάζουν κρίσεις άγχους και κατάθλιψης. Όμως η εταιρία υποβάθμισε την σημασία των ευρημάτων της έρευνας.
Ο φοιτητής Πατ Χάμρικ, επίσης έφυγε από το Instagram και το Facebook πριν από δύο χρόνια, όταν αισθάνθηκε ότι παγιδευόταν σε συγκρίσεις.
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης «με έβαλαν ασυναίσθητα στη διαδικασία να συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους. Αναρωτιόμουν αν κάνω τα σωστά πράγματα». Τώρα έχοντας πάρει αποστάσεις από το Instagram και το Facebook, λέει πως παρατηρεί «βελτίωση της διάθεσης». «Φεύγοντας από το Instagram άρχισα να αισθάνομαι καλύτερα μέσα στην καθημερινότητα», λέει ο 22 χρονος Πατ Χάμρικ.
Ο Πατ Χάμρικ δεν είναι ο μόνος που είχε ζητήματα με την αποδοχή του εαυτού του περνώντας πολύ χρόνο σε διαδικτυακά περιβάλλοντα. Έρευνα που έγινε τον Δεκέμβριο από την Tallo έδειξε ότι το 56% της γενιάς Ζ λένε πως «τα social media τους έκαναν να αισθάνονται απομονωμένοι από τους συνομήλικους τους».
Σύμφωνα με την έρευνα της Tallo, η γενιά Ζ προτιμά το TikTok από το Instagram, με το 34% των ερωτηθέντων να το χαρακτηρίζει ως το αγαπημένο τους Μέσο αυτή την στιγμή.
Η Χάλε Κάουφαξ, 23 χρόνων, η οποία θέλει να κάνει καριέρα ηθοποιού λέει πως το TikTok μπορεί να βοηθήσει την καριέρα της, αλλά αναγνωρίζει πως δεν είναι καλό να ασχολείται διαρκώς με αυτό.
«Είδα ένα κορίτσι που είχε περίπου 3.900 ακόλουθους, μόλις 1000 περισσότερους απ΄ ο, τι έχω εγώ και πήρε ένα πακέτο από τον Dior, έκανε βίντεο με το άνοιγμα του πακέτου και αυτό με έκανε να αναρωτιέμαι ΄γιατί αυτή κι όχι εγώ», λέει η Χάλε Κάουφαξ.
Σύμφωνα με την έρευνα της Tallo τα τρία στα τέσσερα νεαρά κορίτσια απαντούν ότι τα social media τα έβαλαν στη διαδικασία «να συγκρίνουν τον εαυτό τους με συνομηλίκους».
Ο Μάνι Σρούλοβιτς, 21 χρόνων, που αποχαιρέτισε το TikTok, χαρακτηρίζοντάς το «απόλυτο σκουπίδι», λέει πως με έκπληξη διαπίστωσε ότι ξοδεύοντας λιγότερο χρόνο στις εφαρμογές δεν είχε αρνητική επίδραση στην κοινωνική του ζωή.