14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Το ρούβλι ενισχύεται ενώ το ευρώ και η ουκρανική γρίβνα διολισθαίνουν

Ημερομηνία:

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, να συνεχίζεται για περισσότερο από δυο μήνες, η ραγδαία πτώση του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας, του ρουβλίου, που σημειώθηκε με την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όχι μόνο έχει σταματήσει αλλά η συναλλαγματική ισοτιμία του σε σύγκριση με το δολάριο έχει ανακάμψει στα επίπεδα της Άνοιξης του 2020.

Στη σύγχρονη Οικονομία ο όρος ισοτιμία, ιδιαίτερα στις διεθνείς συναλλαγές αναφέρεται στην ανταλλαγή νομισμάτων των διαφόρων χωρών η οποία και καθιστά την μεταξύ τους αγοραστική δύναμη ουσιαστικά ίση, και αποκαλείται συναλλαγματική ισοτιμία. Η ισοτιμία υπολογίζει και την αγοραστική δύναμη του ΑΕΠ στην κάθε χώρα.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είχε ως στόχο να πιέσει οικονομικά τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν είχαν αποτέλεσμα στην ρωσική οικονομία.

Είχε όμως αντίκτυπο στην ουκρανική οικονομία καθώς η ουκρανική γρίβνα υποτιμήθηκε ενώ η τιμή του ουκρανικού εθνικού νομίσματος στη μαύρη αγορά έχει αγγίξει ταβάνι.

Οι νέες ισοτιμίες

Η ισοτιμία του δολαρίου με το ρούβλι είναι 1 προς 72,57, η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν τον Μάρτιο του 2021 η ισοτιμία είχε φτάσει στο 1 δολάριο προς 139 ρούβλια.

Στον αντίποδα η γρίβνα της Ουκρανίας, σκαρφάλωσε στην υψηλότερη τιμή από το 2004, με την ισοτιμία να είναι για 1 δολάριο 30,2 γρίβνες, όταν το 2003 ήταν 5,19 και το 2015 ήταν 20,76, αποδυναμώνοντας την ουκρανική οικονομία περαιτέρω.

Όμως ούτε το ευρώ μένει στο απυρόβλητο καθώς η ισοτιμία έχει διαμορφωθεί στα 0,95 ευρώ το δολάριο, όταν το 2017 ήταν στα 0,82 ευρώ την ίδια τιμή με το 2019.

Με την αποδοχή της πληρωμής σε ρούβλια από τις ευρωπαϊκές χώρες για την αγορά φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία, το ρούβλι θα γίνεται πιο ισχυρό και οι τιμές πιο ακριβές, ταρακουνώντας την ευρωπαϊκή οικονομία, που ακόμα δεν έχει συνέλθει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

ieidiseis.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το...

Σπύρος Γραμμένος: Ένα τραγούδι για τον Ρωμανό και τον Γρηγορόπουλο

Το Σάββατο το βράδυ ήμουν στον Σταυρό του Νότου,...

Σπιτικές προτάσεις: Πίτες γλυκές

Φίλες και φίλοι, σας γράφω σήμερα πίτες γλυκές που...

Διεθνής Διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Έρευνα: Διατήρηση του Βραβείου «HR Excellence in Research»

Με ιδιαίτερη χαρά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακοινώνει την επιτυχή...