Θολό παραμένει το παρασκήνιο στο ζήτημα της ενέργειας και συγκεκριμένα σε ο,τι αφορά την αύξηση στο ρεύμα, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να φέρνει στα όριά τους πολλά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν.
Την ίδια ώρα, τη Τετάρτη το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, κατέθεσε τη πρώτη συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ για την υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Παράλληλα, ακολουθούν καταθέσεις περισσότερων συλλογικών αγωγών κατά των υπόλοιπων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Η οργάνωση των καταναλωτών στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως “με τις αγωγές αυτές, στις οποίες έχουν εγγραφεί ως ενάγοντες 1.600 και πλέον καταναλωτές, ζητείται η ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η επιστροφή των αντίστοιχων ποσών που κατέβαλαν οι καταναλωτές”.
Το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος γνωστοποίησε ακόμη ότι θα καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων “με την οποία οι ενάγοντες ζητούν να σταματήσουν, αμέσως και μέχρι την εκδίκαση της αγωγής, οι πάροχοι να χρεώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, να μην προχωρούν σε διακοπή ηλεκτροδότησης όσων πληρώνουν το υπόλοιπο, πλην της ρήτρας, μέρος των λογαριασμών τους και να αποκατασταθεί η διακοπείσα ηλεκτροδότηση σε όσους πελάτες πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές”.
Η συλλογική αγωγή και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προχωρούν και θα εκδικασθούν ανεξαρτήτως τυχόν νομοθετικών παρεμβάσεων εκ μέρους της πολιτείας που αναμένονται αυτό το διάστημα.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση φαίνεται πως ψάχνει να βρει αποποίηση, για ένα θέμα στο οποίο φέρει τεράστια ευθύνη. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου μίλησε στο Kontra και την Αναστασία Γιάμαλη, και όσα είπε είναι ενδεικτικά. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι ιδιώτες πάροχοι είναι εκείνοι που πίεσαν τη ΡΑΕ και εν συνεχεία τη ΔΕΗ προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζει και η δημόσια επιχείρηση τη ρήτρα αναπροσαρμογής για λόγους ανταγωνισμού.
Το επίμαχο απόσπασμα εδώ:
μια επιρροή την έχουν
“Είπα πιέσεις και επιμένω. Εγώ λέω στους τηλεθεατές ότι δεν υπήρξε καμία υπόδειξη, αυτά είναι ευγενικά. Είναι πιέσεις των ανταγωνιστών”, είπε χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Παπαδημητρίου. Ερωτηθείς αν “οι ιδιωτικές εταιρείες κυβερνάνε τη χώρα”, ο κ. Παπδημητρίου απάντησε: “Ε, μία επιρροή την έχουν”. Λίγο αργότερα ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε: “Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά γιατί η ΡΑΕ τα αποφασίζει αυτά. Η ΡΑΕ όταν λέει κάτι, δεν μπορεί μία εταιρεία να κάνει κάτι διαφορετικό”.
Αυτές τις ώρες μάλιστα, το Μαξίμου διαρρέει νέες άμεσες παρεμβάσεις, με παραδειγματική καθυστέρηση, για να ελεγχθεί η ακρίβεια και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, με ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο πρέπει να δοθούν άμεσα εξηγήσεις για την αισχοκέρδεια που όπως φαίνεται έχει στηθεί ως “ευκαιρία”, μέσα στην όλη ενεργειακή κρίση. Είναι σαφές άλλωστε πως ο κ. Παπαδημητρίου ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε πως οι ιδιώτες άσκησαν άμεση επιρροή ώστε να προκύψουν οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, με τα κέρδη να είναι υπέρ τους.
Να σημειωθεί εδώ πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε την εφαρμογή της ρήτρας στις 5 Αυγούστου του περασμένου καλοκαιριού, μήνες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Φυσικά, οι πάροχοι έβλεπαν τη κρίση να έρχεται και πίεσαν προκειμένου η ΔΕΗ να ενεργοποιήσει τη ρήτρα ώστε οι λοιποί ιδιώτες να μη μείνουν μόνοι και έκθετοι. Όπερ και – όπως φαίνεται – εγένετο.
Αναλυτικά, η απάντηση πάντως από τη πλευρά της ΡΑΕ, είναι η εξής: “Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν “επιβλήθηκε” από τη ΡΑΕ”.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν το όλο μπάχαλο στις πλάτες του μέσου καταναλωτή.
Τέλος, τη Πέμπτη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που απειλούνται με διακοπή ρεύματος εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει την απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής έως ότου εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις των προσφυγών κατά της ρήτρας.