11.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

9η Μάη του 1945 – 9 Μάη 2022 – 77 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών: «Σαν μια αστραπή το αύριο αυλακώνει τις πρωτεύουσες» – Τα “παράξενα πράγματα” που έγιναν στα Χανιά

Ημερομηνία:

Του Σπύρου Δαράκη *

Η 9η Μάη του 1945 είναι η μέρα που συνθηκολόγησε άνευ όρων η ναζιστική Γερμανία, αφού λίγες μέρες πριν είχε καρφωθεί η ση­μαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ. Από τότε την 9η Μάη οι κομμουνιστές και κάθε καλοπροαίρετος προοδευτικός άνθρωπος γιορτάζει και τιμά  την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών! Τιμούμε την ΕΣΣΔκαι τα 20.000.000 νεκρών που έδωσε στην τιτάνια προσπάθεια να τσακίσει το κεφάλι του «φιδιού», θυμόμαστε όλους εκείνους που σήκωσαν κεφά­λι στο φασισμό και το ναζισμό, αλλά και την ξεχωριστή προσφορά των Κομμουνιστικών Κομμάτων που σε όλη την Ευρώπη ηγήθηκαν μαζικών αντιστασιακών κινημάτων.

Μετά την ανατροπή του Σοσιαλισμού η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι αστικές τάξεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρήκαν ευκαιρία να ασελγήσουν πάνω στην επέτειο.Βάλθηκαν να βγάλουν από τη μνήμη και τη συνείδηση των λαών τη ρήση του αμερικανού λογοτέχνη Έρνστ Χέμινγουει: «Ο κάθε άνθρωπος, που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δε θα μπορού­σε να τα ξεπληρώσει ποτέ, μεό,τικιανέκανε!»Γι’ αυτό γκρεμίζουν μνη­μεία αφιερωμένα στο Κόκκινο Στρατό, ξαναγράφουν την ιστορία και σε πολ­λές περιπτώσεις προσπαθούν να καθαρίσουν από τη βρωμιά και την ντροπή τη σβάστιγκα, για να την υψώσουν και πάλι θυμίζοντας μας το στίχο: «…ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε…»1, και κουβαλάει μαζί του τα μαντρόσκυλα του, το σπλάχνο του, το ναζισμό-φασισμό..!

Τιμώντας το 77 χρόνια της επετείου ας θυμηθούμε τα γεγονότα απελευθέρωσης της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπηςαπό τον Κόκκινο Στρατό.

Στις 7 Απρίλη 1945 ο I. Β. Στάλιν έγραψε προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρούζβελτ:

«Είναι δύσκολον να συμφωνήση κανείς με την γνώμην ότι η μη προβολή αντιστάσεως από μέρους των Γερμανών εις το δυτικόνμέτωπον ε­ξηγείται μόνον από το γεγονός ότι ούτοι συνετρίβησαν. Οι Γερμανοί έχουν εις το ανατολικόνμέτωπον 147μεραρχίας, θα ημπορούσανχωρίς να ζημιώσουν την υπόθεσίν τους να αποσπά­σουν από το ανατολικόνμέτωπον 15 – 20 με­ραρχίας και να τας μεταφέρουν προς βοήθειαν των στρατευμάτων τους εις το δυτικόνμέτωπον. Εν τούτοις οι Γερμανοί δεν το έκαμαν. Συνεχί­ζουν να μάχωνται με λύσσαν εναντίον των Ρώ­σων διά κάποιον πολύ ολίγον γνωστόν σιδηροδρομικόνσταθμόνΖεμλιάνιτσαεις την Τσεχοσλοβακίαν, που τους χρειάζεται τόσον όσον και εις τον πεθαμένον τα καταπλάσματα, εξ άλλου όμως παραδίδουν χωρίς καμμίαναντίστασιν τό­σον σπουδαίας πόλεις εις το κέντρον της Γερ­μανίας όπως το Όσναμπρουκ, το Μανχάιμ, το Κάσσελ. Θα παραδεχθήτε ότι η συμπεριφορά αυτή των Γερμανών είναι κάτι περισσότερον α­πό περίεργος και ακατανόητος» (υπουργείο Ε­ξωτερικών της ΕΣΣΔ, «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλε­μος. Η αλληλογραφία Στάλιν – Τσώρτσιλ – Ρούζ­βελτ- Τρούμαν», τόμ. Α, εκδ. «Μέλισσα», Αθή­να, 1957, σελ. 378-379).

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Την άνοιξη του 1944 οι Πολωνοί παρτιζάνοι άρχισαν να ενισχύονται από σοβιετικά παρτιζάνικα σώματα που εισέρχονταν στη χώρα μαζί με Πολωνούς που εί­χαν καταφύγει στην ΕΣΣΔ, αλλά και από σοβιετικούς που δραπέτευσαν από το στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τον Ιούλη του 1944 άρχισε η απελευθέρωση των εδα­φών της Πολωνίας από τον Κόκκινο Στρατό και το Λα­ϊκό Στρατό Πολωνίας. Στις 17 Γενάρη 1945 η Βαρσοβία απελευθερωνόταν παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες αντιδραστικών στοιχείων, συνεργατών των ναζί να μην πέσει η πόλη στα χέρια κομμουνιστών. Σήμερα η πολω­νική αστική τάξη επιδίδεται σε ένα αντικομμουνιστικό «κυνήγι μαγισσών» σέρνοντας συχνά το ΚΚ Πολωνίας στα δικαστήρια, επιδιώκοντας έτσι να ξεγράψει από τη μνήμη των Πολωνών εργαζομένων τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι κομμουνιστές παρτιζάνοι για να απελευθε­ρώσουν τη χώρα από τη ναζιστική φρίκη.

ΣΟΦΙΑ

Στη Βουλγαρία το σύμμαχο της ναζιστικής Γερμανίας το καθεστώς κλυδωνιζόταν από το καλοκαίρι του 1944, κάτι που έγινε εμφανές με τις συνεχείς εναλλαγές πο­λιτικών προσώπων στις κορυφές του, που δεν άλλαζαν όμως την ουσία της πολιτικής του ενάντια στην ΕΣΣΔ. Έτσι η Σοβιετική Ένωση κήρυξε στη Βουλγαρία τον πόλεμο στις 5 Σεπτέμβρη. Υποβοηθούμενη από τον ισχυρό Λαϊκό Στρατό της Βουλγαρίας που εκείνη την περίοδο περιλάμβανε 30.000 μαχητές, απελευθέρωσε την ανατολική πλευρά της χώρας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Μεγάλο μέρος του Βουλγαρικού λαού είχε εξεγερθεί ενάντια στο καθεστώς με μπροστάρη­δες τους κομμουνιστές. Σε πολλές πόλεις οι παρτιζάνοι άνοιξαν τις φυλακές και απελευθέρωσαν δεσμώτες της βουλγαρικής δικτατορίας. Η Σόφια απελευθερώθηκε στις 9 Σεπτέμβρη από τους παρτιζάνους και αμέσως σχηματίστηκε κυβέρνηση με κορμό το Εργατικό Κόμ­μα Βουλγαρίας. Στις 15 Σεπτέμβρη εισήλθαν στην πόλη μετά από πρόσκληση της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού, δηλώνοντας και με αυτό τον τρόπο το πέρασμα της Βουλγαρίας στην αντι­φασιστική μάχη, αλλά και το ξεκίνημα της προσπάθει­ας οικοδόμησης του Σοσιαλισμού.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Η Ουγγαρία στη διάρκεια του πολέμου βρισκόταν υπό το καθεστώς του ναυάρχουΜίκλοςΧόρτι που είχε συμμαχήσει με τη ναζιστική Γερμάνια δίνοντας της πολύτιμη βοήθεια. Παρτιζάνικα σώματα καθοδηγούμε­να από το ΚΚ Ουγγαρίας που μόλις έβγαινε από την παρανομία ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη του 1944 την απε­λευθέρωση της χώρας με τη συμμέτοχη του Κόκκινου Στρατού. Όταν οι ναζί και οι Ούγγροι συνεργάτες τους αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να σταματήσουν την προέλαση των σοβιετικών επιδόθηκαν σε λεηλασίες, καταστροφές και τρομοκρατικές ενέργειες. Έτσι και στην Ουγγαρία η ιστορία κατέγραψε το κατόρθωμα των κατοίκων της πόλης Μίσκολτς να σώσουν τις βιομηχα­νικές υποδομές της πόλης τους από την καταστροφι­κή μανία των Γερμανών σε μια μάχη που θυμίζει τη δική μας μάχη της «Ηλεκτρικής». Μαζί με την τοπική οργάνωση των κομμουνιστών περιφρούρησαν υποδειγματικά το εργοστάσιο μεταλλουργίας και τις μηχανικές εγκαταστάσεις της πόλης.

Στις 13 Φλεβάρη 1945 μετά από ενάμιση μήνα μαχών και ενώ οι φασίστες είχαν αρνηθεί όλα τα τελεσίγραφα του Κόκκινου Στρατού, ώστε να αποφευχθεί η αιματο­χυσία, πέφτουν οι τελευταίοι πυροβολισμοί στη Βου­δαπέστη.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η επίθεση στο Βερολίνο άρχισε στις 16 Απρίλη 1945. Στις 2 Μάη οι Γερμανοί έπαψαν να προβάλλουν αντίσταση. 78.000 Σοβιετικοί στρατιώτες έπεσαν εκείνες τις ιστορικές μέρες, για να ματώσει η καρδιά του τέρατος. Γι΄αυτό και στο Βερο­λίνο στήθηκε το εντυπωσιακότερο ίσως μνημείο, αφιερωμένο στην εποποιία του Κόκκινου Στρατού, στο πάρκο Τρέπτοουερ.

ΠΡΑΓΑ

Μετά τη Γιουγκοσλαβία ο Κόκκινος Στρατός προχώρησε στα τσεχοσλοβακικά εδάφη. Αυτό ενθάρρυνε το λαϊκό κίνημα στην υπό κατο­χή χώρα με αποτέλεσμα η σύμμαχος του Άξονα κυβέρνηση Τίσο να καλέσει τα γερμανικά στρατεύματα να επιβάλουν την τάξη. Το γεγο­νός προκάλεσε γενικευμένη εξέγερση υπό την καθοδήγηση του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας κατά την οποία απελευθερώθηκε μεγάλο κομμάτι της Σλοβακίας. Λίγο μετά την απελευθέρωση του Βερολίνου ήρθε και η απελευθέρωση της Πρά­γας. Το άγαλμα του απελευθερω­τή σοβιετικού στρατάρχη Ιβάν Κόνιεφ δέσποζε στην πόλη σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του τσέχι­κου λαού προς τον Κόκκινο Στρατό που έδωσε 140.000 νεκρούςγια την απελευθέρωσή τους. Στο πλαίσιο της αντικοκομμουνιστικής υστερίας η κυβέρνηση της Τσεχίας με τις ευλογίες της ΕΕ θέλησε να το απομακρύνει. Παρόλο που πολλές φορές απέτυχε λόγω μαζικών αντιδράσεων, τα κατάφερε μόνο εν μέσω πανδημίας (ξημερώμα­τα 3/4/2020)!

ΒΙΕΝΝΗ

Άγνωστησε πολλούς είναι η απελευθέρωση της Βιέν­νης από τον Κόκκινο Στρατό. Το ημερολόγιο έγραφε 13 Απρίλη 1945. Στην απελευθέρωση πήραν μέρος αυστρι­ακοί αντιφασίστες και κομμουνιστές που πλήθυναν οι τάξεις τους ενόψει της προέλασης των σοβιετικών. Ο επιτελάρχης της 6ης γερμανικής στρατιάς αρμάτων μά­χης διαπίστωνε πικρά εκείνες τις μέρες: «Είναι αδύνατο να κρατήσουμε τη Βιέννη, γιατί προβάλει αντίσταση ο πληθυσμός».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Γιουγκοσλαβία κατά το μεγαλύτερο μέρος της είχε ήδη απελευθερωθεί το 1944 από τους κομμουνιστές παρτιζάνους. Ωστόσο μεγάλα αστικά κέντρα παρέμε­ναν υπό γερμανική κατοχή. Έτσι στις 28 Σεπτέμβρη οι σοβιετικοί εισήλθαν στη Γιουγκοσλαβία, ενώ σε βοή­θεια προσέτρεξαν οι ντόπιοι παρτιζάνοι. Στις 20 Οκτώβρη το Βελιγράδι απελευθερώθηκε!

ΒΟΥΚΟΥΡEΣΤΙ

Τέλη Αυγούστου του 1944 ο Κόκκινος Στρατός βρίσκεται κοντάστο ρουμανικά σύνορα, όπου ξεσπά εξέγερση ενάντια στο καθεστώς Αντονέσκου που είχε συνταχθεί με τον Άξονα συμβάλλοντας στην επίθεση του Χίτλερ ενάντια στην ΕΣΣΔ. Στην εξέγερση συμμετέ­χει σύσσωμο το ΚΚ Ρουμανίας. Αστικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην εξέγερση σχημάτισαν κυβέρνηση με σκοπό την παραγκώνιση των κομμουνιστών και του ένοπλου λαϊκού κινήματος, ενώ ήρθαν σε συμφωνία με τα γερμανικά στρατεύματα, ώστε αυτά να εξέλθουν ανενόχλητα από τη χώρα. Στις 31 Αυγούστου, όμως, ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στο Βουκουρέστι συνεπικουρούμενος από την εθελοντική μεραρχία πεζικού «ΤουντόρΒλαντιμιρέσκου» που είχε συγκροτηθεί στην ΕΣΣΔ από Ρουμάνους αιχμάλωτους στρατιώτες.

ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΕ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ.

Η Σοβιετική Ένωση έδωσε περίπου 1.000.000 νεκρούς στη μάχη απελευθέρωσης πολλών ευρωπαϊκών κρατών. Οι ηρωικές στρατιές του Ουκρανικού μετώπου που συνέτριψαν στα Βαλκάνια το φασισμό ήταν ο καθοριστικός παράγοντας της νίκης των λαϊκών δυνάμεων επί των αστικών και του περάσματος μιας σειράς χωρών στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Η προέλαση του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια επέδρα­σε ευεργετικά και στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Αλβανίας, αφού η γερμανική διοίκηση πιέστηκε να επιταχύνει την απόσυρση των δυνάμεων της από εκεί. Έκτοςβέβαια από την Κρήτη που με την γνωστήσυμφωνία της Κνωσούμεταξύ του ΓερμανούΔιοικητή του στρατούκατοχής στην Κρήτη και του Άγγλουανώτατουσυμμαχικούδιοικητήπεδίουπολέμου στην μεσόγειογερμανικέςδυνάμειςπαρέμειναν για μερικούςμήνεςακόμα , Ιούλιος 1945

Να τι γραφεί η εφημερίδα«ΛΕΥΤΕΡΙΑ»,όργανο της Περιφερειακής ΕπιτροπήςΝ. Χανίων του ΚΚΕ -Δευτέρα 21-5-1945, Ιδρυτής: Βαγγ. Κιτσάκης-Δ/ντης: Κώστας Ηλιάκης-αρ. φυλ1:

‘’Εδώ όμως; Εδώ στα Χανιά συμβαίνουν παράξενα πράματα. Δώδεκα μέρες μετά την δίχως όρους παράδοση των Γερμανών, ο Λαός δεν μπόρεσε να χαρεί τη λευτεριά του. Οι Γερμανοί είναι ακόμα κύριοι, αφεντάδες, καταχτητές κι ο βασανισμένος, ο κουρασμένος λαός κατέχεται από ένα διαρκή εκνευρισμό και μια έντρομη αγωνία. Οι εγκληματίες πολέμου, οι δολοφόνοι του κρητικού Λαού που έδωσε τόσες θυσίες στον εθνικό και συμμαχικό αγώνα.  Τα γερμανικά τανκς και τα πολυβόλα που τρομοκρατούσαν κι αιματοκύλισαν το Λαό, διασχίζουν τους δρόμους της πόλης, εξασκείται η ίδια τρομοκρατία, σκοτώνονται οι πολίτες, η Γκεστάπο κατεβάζει με τη βία τις συμμαχικές σημαίες.

Οι Γερμανοί μαζί με τα πυρομαχικά καίνε ολάκερα αυτοκίνητα φορτωμένα, ξεπουλούν σαν νοικοκύρηδες στους συνεργάτες τους μαυραγορίτες τα είδη που έχουν ληστέψει και λεηλατήσει από το Λαό. Οι ελληνικές αρχές δεν εγκαθίστανται, ο ελληνικός στρατός κι η χωροφυλακή δεν έρχονται και στο μεταξύ παντού εκκρεμότητα, χάος, Ο Λαός που έχει τσακιστεί από τη γερμανική βαρβαρότητα και τις συνέπειες της σκλαβιάς πεινά. Αγωνιά, και ζει μέσα στην ίδια εξαθλίωση, Κι όταν ο αιμόφυρτος αυτός λαός διαμαρτυρηθεί, ρωτήσει, του απαντά η αρμόδια συμμαχική υπηρεσία στερεότυπα: «Για λόγους τεχνικούς οι Γερμανοί εξακολουθούν να έχουν τη διοικητική εξουσία».

Ο λαός απαιτεί να παύσει αυτό το χάος, να αφαιρεθεί η εξουσία από τους Γερμανούς .Να εγκατασταθούν οι Ελληνικές αρχές, οι Γερμανοί να κλειστούν στα συρματοπλέγματα. Είναι ζήτημα τιμής για τον κρητικό λαό για τους δήμιους του σκλάβους ταπεινωμένους ρακένδυτους στα στρατόπεδα όπως κρατούσαν εκείνοι τα ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα .Να δικαστούν όλοι οι εγκληματίες πολέμου εδώ στα Χανιά .Οι στρατηγοί , τα επιτελεία, η γκεστάπο, τα στρατοδικεία-κι αυτοί θα μαρτυρήσουν και τους συνένοχους των .Διαφορετικά εγκυμονουνται κίνδυνοι για την ησυχία και την τάξη, κίνδυνοι για την ζωή του λαού.

Η απελευθέρωση της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης ήταν ένας άθλος μέσαστον ακόμα μεγαλύτερο άθλο της απόκρουσης της επίθεσης στο σοβιετικό έδαφος.

Η ΕΣΣΔ είχε 20.000.000 νεκρούς σε μάχιμο και άμαχο πληθυσμό, ενώ συνολικά τα θύματα υπολογίζονται σε περίπου 30 εκατομμύρια μαζί με τους ανάπηρους και τους τραυματίες. Οι νε­κροί της Βρετανίας έφτασαν τους 375.000 και των ΗΠΑ τους 405.000 (Συλλογικό, «60 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Έπος και Διδάγματα», εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2005, σελ. 23).

Την ίδια στιγμή, στο ανατολικό μέτωπο η Βέρμαχτ είχε απώλειες περίπου 10.000.000 άντρες, δηλαδή σχεδόν το 77% των συνολικών απω­λειών της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Συλλο­γικό, Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, τόμ. 26ος, εκδ. «Ακάδημος», Αθήνα, 1982, σελ. 430).

Από τα 260 δις. δολάρια του συνολικού ύψους των ζημιών που υπέστη η ευρωπαϊκή ήπειρος στη διάρκεια του πολέμου, τα 128 δισ. δολάρια αναλογούσαν στην ΕΣΣΔ: Σε σωρούς ερειπίων μετατράπηκαν 1.710 πόλεις της ΕΣΣΔ. Ακόμα, κάηκαν 70.000 χωριά και κεφαλοχώρια. Κατα­στράφηκαν ολοκληρωτικά ή εν μέρει 32.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις και 65.000 χιλιόμε­τρα σιδηροδρομικών γραμμών. Καταληστεύθηκαν 98.000 κολχόζ, 5.000 σοβχόζ και Μηχανοτρακτερικοί Σταθμοί, χιλιάδες νοσοκομεία, σχο­λεία, μουσεία, ανώτερα ιδρύματα και βιβλιοθή­κες (Συλλογικό, «60 χρόνια από τη μεγάλη Αντι­φασιστική Νίκη των Λαών. Έπος και Διδάγματα», εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2005, σελ. 23.).

Ο απελευθερωτής Κόκκινος Στρατός τιμήθηκε με δεκάδες μνημεία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ακόμα και σε πόλεις που δεν απελευθερώθηκαν από τα στρατεύματά του, δείγμα της παγκόσμιας αναγνώρισης της συμβολής του στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα επιτεύγματά του που είναι επιτεύγματα του σοβιετικού λαού και του σοσιαλιστικού συστήματος αποτελούν πηγή ηρωισμού και ανεξάντλητης έμπνευσης. Αυτά τα μοναδικά επιτεύγματα έκαναν τον ποιητή μας να υμνήσει αυτόν τον απελευ­θερωτικό άνεμο και να γράψει: «Ακούστε πώς τραγουδάει ο άνεμος στα στόμια των ανθρακωρυχείων, στις μπαμπακοφυτίες της Νότιας Αμερικής, στις συνοι­κίες της Βαρσοβίας, της Πράγας, της Αθήνας, στο Πεκίνο στις φυτείες του ρυζιού, στο μετρό του Παρισιού και στις πλατείες της Ρώμης, στη Βουδαπέστη, στη Σόφια, στο Βουκουρέστι, ετούτο το τραγούδι που το παίζει ο Σοστακόβιτς απάνω στα χαλύβδινα πλήκτρα του φράγματος της Καχόβκα κι ο Ράμπσον το τραγουδάει στις συνοικίες των νέγρων2».

Πηγές:

1. «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» Τάσος Λειβαδίτης, 1953

2. Γιάννης Ρίτσος: «Ποιήματα τα επίκαιρα»4569

3. Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από τον τόμο Β1 του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ σελ. 35-48 και την Παγκόσμια Ιστορία της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ

4. Ντοκουμέντο για την τοπική συνθηκολόγηση των γερμανικών και ιταλικών ενόπλων δυνάμεων στην Κρήτη (Αρχείο Βουλής των Ελλήνων )

Χανιά 5-5-2022

 

* Πρόεδρος της μαρτυρικής Μαλαθύρου Πρώην δήμαρχος Μηθύμνης

Μέλος του Δ.Σ. του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας

Περιόδου 1940-1945 (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ)

 

 

 

Παρακαλώ η φωτογραφία αναφέρεται στο παρακάτω κείμενο.

 

ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ TIERGATEN ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Το μνημείο χτίστηκε με μάρμαρο από την κατεδαφισμένη καγκελαρία του Hitler στο σημείο από οπού θα περνούσε η λεωφόρος <Νίκης > που ήθελε να κατασκευαστεί. Εκεί είναι τοποθετημένα τα δυο πυροβόλα που σήμαναν την Νίκη μέσα στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος (σήμερα λόγω των γεγονότων συνεχώς βεβηλώνεται).

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...