Οι Γάλλοι πολιτικοί τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με το προτεινόμενο από την ΕΕ εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, πιθανότατα για να αποφύγουν νέες εντάσεις με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, οι διαδηλώσεις του οποίου συγκλόνισαν τη χώρα το 2018-2019.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την Τετάρτη (4 Μαΐου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα σχέδιο για την «πλήρη απαγόρευση» των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου εντός έξι έως οκτώ μηνών. Οι Γάλλοι ευρωβουλευτές αντέδρασαν γρήγορα, αλλά οι βουλευτές στη Γαλλία παρέμειναν σιωπηλοί για το θέμα.
Η ομάδα Renew Europe του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αρκετά ενθουσιασμένη με την πρόταση.
«Είναι η σωστή απόφαση για να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία χωρίς να αποδυναμωθούμε», έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής της Renew, Πασκάλ Κανφίν. Η συνάδελφός του Βαλερί Χαγέρ μίλησε για «μια ουσιαστική απόφαση», προειδοποιώντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να γίνει αμοιβαία κατανομή του κόστους για την προστασία των κρατών».
Η πρόταση καταδικάστηκε, ωστόσο, από την ευρωβουλευτή της ακροδεξιάς Rassemblement National Ματίλντ Αντρουέ της ομάδας Identity and Democracy (ID) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Μη αρκούμενη στο να παραχωρεί στον εαυτό της εξουσίες που δεν έχει, η κ. φον ντερ Λάιεν με τις κυρώσεις της στρέφεται κατά των Ευρωπαίων πολύ περισσότερο από ό,τι κατά της Ρωσίας. Είναι επείγον να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση, η οποία εξυπηρετεί τον πόλεμο και απειλεί την αγοραστική μας δύναμη. Η τρέλα αυτών των τεχνοκρατών είναι εγκληματική», ανέφερε στο Twitter.
Πιθανές συνέπειες
Ωστόσο, το εμπάργκο θα οδηγήσει πιθανότατα σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των καυσίμων, ακόμη και αν το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσωπεύει μόνο το 8,7% των γαλλικών εισαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού ινστιτούτου στατιστικών και οικονομικών μελετών (INSEE) για το 2020.
«Η πιο πιθανή συνέπεια του εμπάργκο είναι η αύξηση των τιμών», προειδοποίησε o Φουκ- Βιν Γκουιέν, ερευνητής στο Ενεργειακό Κέντρο του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.
Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπάρμπαρα Πομπίλι, από την πλευρά της, δήλωσε την Πέμπτη (5 Μαΐου) στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό France Info: «Δεν μπορώ να πω ότι δε θα έχει καθόλου συνέπειες όλο αυτό».
Η Γαλλία δεν έχει «κανένα πρόβλημα εφοδιασμού», είπε η ίδια και πρόσθεσε ότι οι Γάλλοι δεν πρέπει να «σπεύσουν στα βενζινάδικα». «Έχουμε αποθέματα, υπάρχει ό,τι χρειάζεται. Θα είμαστε ασφαλείς για πολλούς μήνες», δήλωσε η υπουργός.
Ο Ολιβιέ Γκαντουά, πρόεδρος της Ufip Energies and Mobilities, δήλωσε το ίδιο στο AFP την Τετάρτη. «Δεν εντοπίζεται καμία μεγάλη δυσκολία εφοδιασμού, αρκεί να μας αφήσουν μερικούς μήνες για να αναδιοργανώσουμε τις ροές εφοδιασμού», είπε.
Αποφυγή ενός περιστατικού τύπου Κίτρινων Γιλέκων
Προς το παρόν και μέχρι τις 31 Ιουλίου, οι τιμές της βενζίνης στη Γαλλία είναι μειωμένες κατά 15 λεπτά ανά λίτρο – ένα μέτρο που μπορεί να παραταθεί και να προσαρμοστεί.
«Αν δούμε ότι πρέπει να το παρατείνουμε, θα το παρατείνουμε», δήλωσε η Πομπίλι, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε «ένα μέτρο που θα αφορά εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο, ιδίως τους οδηγούς βαρέων οχημάτων».
Ωστόσο, εκτός από την αντίδραση της υπουργού, ελάχιστοι εθνικοί πολιτικοί σχολίασαν το προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου.
«Αυτά τα θέματα είναι εύφλεκτα», δήλωσε ο Γκουιέν, προσθέτοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει ακόμη τραύματα από τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων.
«Μια υποστήριξη του εμπάργκο θα οδηγούσε μηχανικά σε αύξηση των τιμών στην αντλία», πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας.
Και με τις βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν τον Ιούνιο, οι πολιτικοί είναι απρόθυμοι να σχολιάσουν. «Βρισκόμαστε σε προεκλογικό πλαίσιο, οπότε υπάρχει η επιθυμία να μην ανάψουμε μια σπίθα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη συζήτηση», πρόσθεσε ο Γκουιέν.
Μόνο ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ζητά ταχύτερη δράση.
«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στο τέλος του 2022. Ένα βήμα, αλλά ο πόλεμος και οι θηριωδίες στην Ουκρανία είναι τώρα! Το εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να γίνει τώρα! Για την ειρήνη, για το κλίμα, για την ανεξαρτησία μας», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη.
Ωστόσο, η πρόταση για εμπάργκο χρειάζεται ακόμη την ομόφωνη υποστήριξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Οι προσεχείς διαπραγματεύσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις προθεσμίες που έχουν δοθεί στην Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία – χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο.