«Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ καινούργια F-16 στην Τουρκία – Μην πάτε με άδεια χέρια στη συνάντηση με τον Μπάιντεν, να αναστείλετε την ψήφιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τα F16», το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον πρωθυπουργό – Την συμφωνία αναμένεται να ψηφίσουν μόνο η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψηφίζουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα
Κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραύνωσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη που μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα δορυφόρο των ΗΠΑ με τη επ’ αόριστον αμυντική συμφωνία η οποία δεν παρέχει καμία εξασφάλιση για τα συμφέροντα της χώρας μας.
Ανέλυσε εκτενώς όσα χάνει η Ελλάδα από τη συμφωνία και υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε αυτό που ουδείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση είχε συμφωνήσει στις διαρκείς απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, δηλαδή η συμφωνία για τις βάσεις να έχει αόριστο χαρακτήρα, να παραμένουν δηλαδή εδώ οι βάσεις, χωρίς το διαπραγματευτικό όπλο που προέβλεπε η συμφωνία του 1990, (που ήταν) να υπόκεινται σε ετήσια ανανέωση.
«Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο»
Αναλυτικότερα, “αμήχανο” και “στριμωγμένο” χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, “αυτή η αμηχανία και η δυσκολία” έχουν να κάνουν με τα “αποτελέσματα της πολιτικής” της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε, δε, στην “αντιπολιτευτική ομιλία” – όπως την χαρακτήρισε – του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που “θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης”.
“Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα'”, δήλωσε επίσης ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να “υπερασπιστεί” μια συμφωνία με τις ΗΠΑ “δίχως ανταλλάγματα” και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να “πριμοδοτήσουν” την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα “κρίσιμα εθνικά θέματα” να “υπεραμύνεται” μιας πολιτικής που “έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας”.
“Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν “πολλές ευκαιρίες” για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.
«Επιχειρείτε την επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα ότι επιχειρεί την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη μεταπολίτευση εγκαταλείποντας πάγιες θέσεις σε σχέση με την στρατηγική του πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και με τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο της Ελλάδας εντός του ΝΑΤΟ και σχετικά με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
«Αυτές οι θέσεις μετατοπίζει πάγιες θέσεις της χώρας, που εξυπηρέτησαν και υλοποίησαν πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων της Ν.Δ.» είπε για τη μετατροπής της Ελλάδας σε έναν πιστό και προβλέψιμο σύμμαχο, που παραχωρεί εκ των προτέρων προς όφελος των συμμάχων προκειμένου να υπάρξει στο μέλλον κάποια στήριξή τους στο μέλλον έναντι της Τουρκίας.
Και προκατάλαβε «τα αποτελέσματα του νέου δόγματος» λέγοντας τα εξής: «Τα είδαμε το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και σήμερα με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Τουρκίας, που κατέχει 48 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου».
Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι αυτές οι εξελίξεις δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής συγκυρίας αλλά της αδιέξοδης στρατηγικής της κυβέρνησης στην εξωτερικών πολιτικής της χώρας.
Αναφέρθηκε επίσης δημοσιεύματα σχετικά με αίτημα της Αθήνας για αντάλλαγμα που όμως απορρίφθηκε από Ουάσιγκτον η οποία δεν δεσμεύτηκε, όπως είχε κάνει στο παρελθόν για δωρεάν αμυντική βοήθεια και εκ των υστέρων αποστολή αμυντικού υλικού,
Θύμισε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν συμφώνησε το 1990 για επ’ αόριστον συμφωνία αλλά για οκταετή, παρά τις βέβαια πιέσεις που θα δέχτηκε. «Δεν θα το έκανε ποτέ καμία χώρα σύμμαχος. Μπορεί να το κάνει μόνο μία χώρα δορυφόρος, στο άρμα των ισχυρότερων εκ των συμμάχων, των ΗΠΑ» είπε.
«Η Ελλάδα δεν είναι φυλάκιο κανενός (…) έχει δικαίωμα να διεκδικεί και να διαπραγματεύεται με τους συμμάχους της και να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα» κατέληξε στην πρωτολογία του.
«Δίνετε επ’ αόριστον βάσεις στις ΗΠΑ και ο Μπάιντεν δίνει F16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις»
ίνετε επ’ αόριστον βάσεις στις ΗΠΑ, στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και ο Μπάιντεν δίνει F16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις, υπογράμμισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. Να πείτε δίπλα στον Μπάιντεν ότι είναι ψέμα πως θα δώσει 40 F16 στην Τουρκία, προκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. «Αξιοποιείστε το momentum, αναστείλτε την ψήφιση της συμφωνίας και πηγαίνετε να αποδείξετε ότι είναι ψέμα. Και τότε ελάτε εδώ να την ψηφίσετε» υπογράμμισε.
Η δευτερολογία Τσίπρα: «Πάει πολύ κ. Μητσοτάκη να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής»
«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε για τη στάση που εκφράζει το κόμμα του ότι «δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιολαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί». «Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις». Τόνισε ότι «εδώ είναι η διαφορά μας», καθώς «επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς».