Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν την «υποκρισία» τους ανακοινώνοντας την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ενώ συνεχίζουν να το αγοράζουν σε μεγάλες ποσότητες, δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας.
Η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει κινήσεις ώστε να περιορίσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, ορισμένων προϊόντων πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και άνθρακα στις αρχές Μαρτίου ως μέρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτό στα λιμάνια των ΗΠΑ», είχε υποσχεθεί τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αλλά η δήλωση δεν υποστηρίχθηκε από πράξεις, επεσήμανε ο Volodin σε μια ανάρτηση του στο Telegram την Τετάρτη.
Τα στοιχεία από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι «οι παραδόσεις πετρελαίου από τη Ρωσία σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο – από 2.325 σε 4.218 εκατομμύρια βαρέλια, αντίστοιχα», έγραψε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.
Παρά την εξαγγελθείσα απαγόρευση, «η χώρα μας έχει ανέβει από την ένατη στην έκτη θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων προμηθευτών πετρελαίου στις ΗΠΑ» , πρόσθεσε.
Το γεγονός ότι την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον πίεζε την ΕΕ να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο, και το πέτυχε, είναι «ένα σαφές σημάδι ότι τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε ο Βολοντίν.
«Τώρα αφήστε τους ευρωπαίους πολιτικούς και γραφειοκράτες να τα εξηγήσουν όλα αυτά στους πολίτες τους και γιατί θα πρέπει να ανέχονται την «αύξηση των τιμών του Μπάιντεν» , έγραψε.
Αυτό το σχόλιο αφορούσε τις προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να συνδέσει τον υψηλό πληθωρισμό, την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των τροφίμων με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τα ως «αύξηση των τιμών του Πούτιν».
Μετά από εβδομάδες συζητήσεων, η ΕΕ συμφώνησε σε έναν έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας στα τέλη Μαΐου, ο οποίος μεταξύ άλλων περιελάμβανε απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Το μπλοκ αποφάσισε να σταματήσει αμέσως το 75% των εισαγωγών και το 90% μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η Ουγγαρία και πολλές άλλες χώρες έλαβαν εξαίρεση λόγω της αδυναμίας των οικονομιών τους να αντεπεξέλθουν χωρίς ρωσικές προμήθειες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμη και να προσπαθήσουν να αγοράσουν κάποιο ρωσικό πετρέλαιο αφού το ευρωπαϊκό εμπάργκο προφανώς μείωσε την τιμή του.
«Υπάρχει πολλή σκέψη σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για να αγοράσει ίσως ακόμη και το πετρέλαιο αλλά σε περιορισμένη ποσότητα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε για το πώς σχεδίαζε να αντιμετωπίσει τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου. «Θα υπήρχε τεράστια ανάγκη για τους Ρώσους να το πουλήσουν και θα πωλούνταν σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από αυτή που παράγει η αγορά τώρα» , εξήγησε.
Ωστόσο, η Ρωσία αμφισβήτησε το σχέδιο του Μπάιντεν, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να επιμένει ότι η χώρα δεν θα πουλάει το πετρέλαιο της χωρίς κέρδος. «Η ζήτηση μπορεί να πέσει σε ένα μέρος και να αυξηθεί αλλού. Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα επαναπροσανατολιστούν καθώς τα μέρη αναζητούν τις καλύτερες συνθήκες για το εμπόριο», είπε ο Πεσκόφ.