18.1 C
Chania
Thursday, November 28, 2024

Γαλλικές εκλογές: “Πολιτικός σεισμός” μετά την ήττα Μακρόν – Πρωτοφανής αριθμός εδρών από την Λεπέν

Ημερομηνία:

Στραμμένο στην επόμενη ημέρα, είναι πλέον το βλέμμα του Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά”, είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξηθα λάβει τελικά 224 έδρες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde. Η Λαϊκή Ενωση (NUPES) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν λαμβάνει 149 έδρες, η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν 89 και οι νεογκωλικοί Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες.

Πρωτοφανής αριθμός εδρών από την Λεπέν

Η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.

Η Μαρίν Λεπέν πήρε τον λόγο πρώτη, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, λίγο μετά τα πρώτα αποτέλεσμα θριαμβολογώντας και εξαπολύοντας επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», είπε.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.

Μελανσόν: Η παράταξη Μακρον είναι η μεγάλη ηττημένη

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν ανέφερε σε δηλώσεις του λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι η παράταξη Μακρον είναι η μεγάλη ηττημένη των εκλογών, ότι δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ότι αυτός ήταν ένας από τους στόχους της αριστερής παράταξης.

Ο Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

Η NUPES εκτιμάται ότι θα εκλέξει 150-200 βουλευτές και θα είναι η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση. Για την αριστερά, που κατέβηκε ενωμένη στις εκλογές έπειτα από πολλές δεκαετίες, η επιτυχία αυτή είναι γλυκόπικρη, αφού δεν κατάφερε τον εκπεφρασμένο στόχο της, τη «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν, όπως φιλοδοξούσε.

Τα σενάρια συνεργασίας

Με βάση την παραπάνω ήττα του Μακρόν, η επόμενη ημέρα φαίνεται να τον βρίσκει να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και σήμερα το βράδυ εκτιμάται πως θα έχουν από 50 ως 60 βουλευτές.

Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα του κ. Μελανσόν ή της κυρίας Λεπέν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός ότι στην παράταξη του κ. Μελανσόν κάθε πολιτική συνιστώσα θα έχει χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, δίνει τροφή σε υποθέσεις, που προς το παρόν είναι οπωσδήποτε πρόωρες.

Μπορεί επίσης η παράταξη του κ. Μακρόν να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να έχει πλειοψηφία, αναζητώντας συνεργασίες κατά περίπτωση. Κάτι που για πολλούς αναλυτές ενδέχεται να κάνει τη Γαλλία «ακυβέρνητη χώρα» σε μια χρονική περίοδο που κάθε άλλο παρά αυτό χρειάζεται.

Στο μεταξύ χθες ψήφισαν οι Γάλλοι που ζουν εκτός Γαλλίας. Επεισοδιακή φαίνεται να ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή του βουλευτή της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας Ισραήλ-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Η υποψήφια με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί πως υπήρξαν απειλές, εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της από τον έτερο υποψήφιο, ο οποίος πρόσκειται στην παραδοσιακή γαλλική δεξιά, είχε την υποστήριξη πολλών ραβίνων και θεωρείται φίλος του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο Ισραήλ ζει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων αυτής της εκλογικής περιφέρειας.

Ποια θέματα θα καθορίσουν με ποιους θα συμμαχήσει ο Μακρόν

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.

Ο Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Τα πρώτα αποτελέσματα, που δίνουν στην προεδρική παράταξη μόνο σχετική πλειοψηφία, δεν καθιστούν ακυβέρνητη τη Γαλλία όμως «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη» τόνισε.

Ο Λεμέρ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να τα πάει καλύτερα» σε ό,τι αφορά την προστασία της αγοραστικής δύναμης και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα».

Όλα θα εξαρτηθούν από «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, υποστήριξε ο υπουργός, καλώντας όλους όσους αυτοχαρακτηρίζονται φιλοευρωπαίοι και ανησυχούν για την προστασία του περιβάλλοντος να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, εξήγησε.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ