18.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

“Κόλαση!”: Ξεσηκώθηκε ο λαός σε όλες τις μεγάλες πόλεις της μετα-Κανταφικής Λιβύης – Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο του Τομπρούκ

Ημερομηνία:

Η οργή για τους αντιμαχόμενους ηγέτες της Λιβύης ξεχείλισε την Παρασκευή (01/07), καθώς διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτήριο του κοινοβουλίου στην ανατολική πόλη του Τομπρούκ και πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και χρόνια στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, στα δυτικά της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, οι διαδηλωτές στο Τομπρούκ κατηγότησαν το κοινοβούλιο για προδοσία και κλοπή δημόσιου χρήματος, περίπου οκτώ χρόνια μετά την εκλογή του, εισέβαλαν στο κτήριο και έβαλαν φωτιά σε τμήματά του, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις εκεί υποχώρησαν. Πάντως, σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και επιβεβαιώθηκαν από κατοίκους της πόλης, οι διαδηλωτές φώναζαν καθώς οι φλόγες έγλειφαν την πλευρά του κτηρίου.

Με τις πολιτικές παρατάξεις να διαπληκτίζονται για τον έλεγχο της κυβέρνησης, αφού δεν κατάφεραν να διεξαγάγουν τις προγραμματισμένες εκλογές πέρσι, η Λιβύη έχει οδηγηθεί ξανά προς την εδαφική διαίρεση και τον εμφύλιο πόλεμο, καθώς οι κρατικές υπηρεσίες καταρρέουν σταδιακά. Οι διαμαρτυρίες για τις χρόνιες διακοπές ρεύματος έβγαλαν τους διαδηλωτές στους δρόμους αρκετών πόλεων.

Στην πλατεία Μαρτύρων της Τρίπολης, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν συνθήματα που ζητούσαν ηλεκτρικό ρεύμα, επικρίνοντας ένοπλες φατρίες και πολιτικούς και απαιτώντας εκλογές στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα κατά της κυβερνώσας ελίτ εδώ και χρόνια. Επίσης, δεκάδες διαδηλωτές ήταν στο κτήριο της κυβερνητικής έδρας, φωνάζοντας «θέλουμε ηλεκτρικό ρεύμα, θέλουμε ηλεκτρικό ρεύμα». Άλλες διαμαρτυρίες δεκάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στη Βεγγάζη, στην Αλ Μπάιντα και στη Μισράτα και σε ορισμένες μικρότερες πόλεις, δείχνοντας πως η οργή για την κατάσταση επεκτείνεται σε όλα τα μέτωπα εξουσίας μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων της χώρας.

«Κόλαση!»

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να διαμαρτυρηθώ κατά όλων των αξιωματούχων που έφεραν αυτή τη χώρα στην κόλαση» δήλωσε ο Ομάρ Ντέρμπαλ, 23 ετών, φοιτητής Θετικών Επιστημών. Ο ίδιος πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters: «Είμαστε μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα που έχει διακοπές ρεύματος κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα διοικείται από διεφθαρμένα άτομα».

Στην πόλη Αλ Κούμπα, στην ανατολική Λιβύη, γενέτειρα του προέδρου του κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, δεκάδες κάτοικοι απαίτησαν την πτώση όλων των κυβερνήσεων και των πολιτικών φορέων λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας της Λιβύης έχει υπονομευθεί από τα χρόνια του πολέμου και του πολιτικού χάους, σταματώντας τις επενδύσεις, εμποδίζοντας τις εργασίες συντήρησης και μερικές φορές καταστρέφοντας τις υποδομές.

Μια προσωρινή κυβέρνηση ενότητας που εγκαθιδρύθηκε πέρσι δεσμεύτηκε να επιλύσει τα προβλήματα, αλλά παρ’ όλο που εξέδωσε συμβάσεις για εργασίες σε διάφορους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κανένας δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και οι πολιτικές διαμάχες εμπόδισαν περαιτέρω εργασίες.

Εν τω μεταξύ, με το ανατολικό κοινοβούλιο να διορίζει τον Φάτι Μπασάγκα επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης, ενόσω που ο προσωρινός πρωθυπουργός της ενότητας Αμπντουλχαμίντ Αλ Ντμπέιμπα αρνείται να παραδώσει την εξουσία, η πολιτική αντιπαράθεση απειλεί να επιδεινώσει τα πράγματα. Οι παρατάξεις που εδρεύουν στα ανατολικά, έχουν αποκλείσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μειώνοντας την παροχή καυσίμων σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας, προκαλώντας περισσότερες διακοπές ρεύματος.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Σκηνικό πολέμου” στο Λος Άντζελες: Στους 11 οι νεκροί – Πάνω από 150 δισ. η ζημιά

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς...

Πλοίο της Frontex στην Κρήτη για το μεταναστευτικό

Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των...

Ποια είναι η Κρητικιά Evangelia που σαρώνει με το Vale για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025

Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και...