Πολύ δύσκολες στιγμές περνάει ο Γιάννης Σμαραγδής καθώς τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή η πολυαγαπημένη του γυναίκα Ελένη.
Η Ελένη Σμαραγδή πέθανε σε ηλικία 73 ετών και για δεκαετίες υπήρξε το στήριγμα του σπουδαίου σκηνοθέτη.
Έρωτας που κράτησε μια ζωή
Ο Γιάννης και η Ελένη είναι μαζί από πολύ νέοι. Εκείνος ήρθε στα 19 να ζήσει μόνιμα στην Αθήνα από το Ηράκλειο όπου γεννήθηκε και εκείνη γέννημα θρέμμα Χαλανδριώτισσα.
Η Ελένη ήταν μόλις 16 ετών όταν ένιωσε το πρώτο ερωτικό σκίρτημα για το σκηνοθέτη.
«Πήγαινα να αγοράσω φάρμακα και ροδόνερο για να βλέπω τον Γιάννη. Η συνάντησή μας και η γνωριμία μας ήταν μοιραία. Θυμάμαι ένα απόγευμα μετά το φροντιστήριο στην πλατεία Κάνιγγος, πήρα το λεωφορείο για να γυρίσω στο σπίτι. Εκεί καθόταν ο Γιάννης με ένα φίλο του. Πήγα και κάθισα μαζί τους, πιάσαμε την κουβέντα και ήρθαμε πιο κοντά», θυμάται η Ελένη Σμαραγδή.
Ο Γιάννης Σμαραγδής, από την άλλη, πιστεύει ότι αυτή η συνάντηση ήταν καρμική: «Η πραγματικότητα είναι ότι καθένας από εμάς θα βρει αυτό που έχει αποφασιστεί να βρει και δεν το αποφασίζoυμε εμείς οι άνθρωποι. Είναι το πεπρωμένο μας 100%. Ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί, ακόμα και αν οι άνθρωποι αντιστέκονται, γιατί μερικές φορές και οι άνθρωποι αντιστέκονται».
«Όταν καταλάβαμε ότι είναι το πεπρωμένο μας να είμαστε μαζί, έπρεπε να πείσουμε και το περιβάλλον μας. Αυτά ήταν δύσκολα πράγματα τότε, άλλες εποχές. Εγώ ήμουν ορφανός από πατέρα και έκανα ό,τι ήθελα, όμως η Ελένη είχε τους γονείς της, στους οποίους έπρεπε να λογοδοτήσει, και ήταν και αυστηροί άνθρωποι. Έφυγα για ένα χρόνο για σπουδές στη Γαλλία και μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα, παντρευτήκαμε. Στη συνέχεια γυρίσαμε ξανά στο Παρίσι κι εκεί κάναμε μαζί τις σπουδές μας. Από την πρώτη στιγμή που την είδα ήξερα ότι είναι η γυναίκα της ζωής μου» θυμάται ο σπουδαίος σκηνοθέτης.
Η Ελένη Σμαραγδή είχε εκμυστηρευτεί ότι αυτό που την γοήτευσε στον σκηνοθέτη ήταν: «Είχε πολύ ωραία, εκφραστικά μάτια, ωραία χέρια, αλλά κυρίως με γοήτευε το ανήσυχο πνεύμα του. Ήθελε και θέλει να κάνει πάντα καινούργια πράγματα, να βάζει στόχους».
Η ίδια είχε αναφέρει επίσης: «Ο Γιάννης είναι κυρίαρχος μέσα στη σχέση. Είναι πάντα ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ζητάει πάντα απ’ όλους ?και στη δουλειά και στη σχέση μας? να ευθυγραμμιζόμαστε με αυτόν σε όποιο στόχο βάζει. Εγώ φυσικά, όταν δεν συμφωνώ μαζί του, αντιδρώ! Και δεν ζητάω εύκολα ?συγγνώμη?, γιατί πιστεύω ότι δεν έχω συχνά άδικο».
Από την πλευρά ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι αυτό που τον γοητεύει είναι σε εκείνη είναι: «Ήταν και είναι πανέμορφη. Την κυνηγούσαν πολλοί, όμως τελικά την κατέκτησα εγώ. Και για να την κατακτήσω, έγινα σκηνοθέτης! Πιο πολύ με ενέπνεαν τα μάτια της και το στόμα της. Τα χείλη της ήταν ακριβώς όπως της Σοφίας Λόρεν. Ήταν… τριζάτη γυναίκα».
Λίγα λόγια
Η Ελένη Σμαραγδή υπήρξε δραστήρια υπέρμαχος των τεχνών από τα χρόνια της στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Από το 1980 έως το 1995 εργάσθηκε ως ιδρυτικό μέλος και αργότερα ως υπεύθυνη του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Σ’ αυτό το διάστημα διοργάνωσε και επιμελήθηκε πολλές εκδηλώσεις, ομιλίες και εκθέσεις καθώς και πολλές εκδόσεις μία εκ των οποίων βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Επιτυχημένη και πολυβραβευμένη παραγωγός, από το 1988 εργάστηκε στο πλευρό του Γιάννη Σμαραγδή ως παραγωγός στην Alexandros Film Co. Ltd.
Μεταξύ των πολλαπλών βραβείων για τις ταινίες ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, EL GRECO, Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ, ΚΑΒΑΦΗΣ, το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο Grand Remi Award Καλύτερης Ταινίας για την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ. Το 2010 εξέδωσε το λεύκωμα ‘El Greco – η ταινία’ από τις εκδόσεις Μίλητος.
Στις 8 Μαρτίου 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, της απενεμήθη τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης για την ταινία El Greco και την δημιουργία και επιμέλεια του Μουσείου «El Greco: Επιστροφή στην Πατρίδα» στο Ηράκλειο, στην Κρήτη. To 2009 επιμελήθηκε την μόνιμη έκθεση «EL GRECO–Επιστροφή στην Πατρίδα» στην Πύλη Βηθλεέμ του Ηρακλείου Κρήτης. Στις 16 Μαΐου 2008 τιμήθηκε με το βραβείο ΑΡΤΕΜΙΣ από το Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Συμβούλιο γυναικών ως παραγωγός για την ταινία EL GRECO.
Το 2007 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό βραβείο καλύτερης ταινίας για την ταινία EL GRECO.