12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

G7: Συμφώνησε σε επιβολή σταθερού πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου – “Οδηγούμαστε σε ακόμη πιο σκοτεινές γωνιές σε αυτού του είδους του λαβύρινθου της Κνωσού στον οποίο βρισκόμαστε”, λέει η Ρωσία

Ημερομηνία:

Για τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου σε σταθερό επίπεδο συμφώνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντί για κυμαινόμενο που διαμορφώνεται ανάλογα με τις τιμές αναφοράς του αργού.

Αυτό αναφέρουν πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο επίπεδο θα καθοριστεί η τιμή, αλλά θα είναι σταθερή και όχι μια έκπτωση σε σχέση με το Brent.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους το πλαφόν για το αργό πετρέλαιο να διαμορφωθεί πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι.

Το ανώτατο όριο θα επανεξετάζεται τακτικά και θα μπορεί να αλλάξει από τη συμμαχία της G7 και Αυστραλίας.

Από την έναρξη του πολέμου, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης προσπάθησαν να περιορίσουν τη ροή των εσόδων από το πετρέλαιο στη Ρωσία, που τροφοδοτούσε την πολεμική της μηχανή.

Η ομάδα εργασίας πιέζει για τη θέσπιση του ανώτατου ορίου — ουσιαστικά, απαγόρευση ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών για αποστολές πετρελαίου πάνω από μια ορισμένη τιμή — σε συνδυασμό με το προσεχές πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του πλαφόν βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η συμμαχία θα καθορίσει τρία επίπεδα τιμών: ένα για το αργό και δύο για τα διυλισμένα προϊόντα. Μέχρι στιγμής έχει συμφωνήσει μόνο ότι το ανώτατο όριο τιμής του αργού θα είναι σταθερό.

Η Ρωσία, ωστόσο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που εισάγουν ανώτατα όρια τιμών.

Ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα ανώτατα όρια τιμών μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

«Η συνταγή που αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών – το λεγόμενο «όριο τιμής» για το ρωσικό πετρέλαιο – οδηγεί μια παγκόσμια οικονομία σε ακόμη πιο σκοτεινές γωνιές σε αυτού του είδους του λαβύρινθου της Κνωσού στον οποίο βρισκόμαστε. Ταυτόχρονα, το νήμα της Αριάδνης – η προθυμία μας να πουλήσουμε «μαύρο χρυσό» με ζημιά – δεν ήταν παρά ένας μύθος από την αρχή. Δεν θα εξασφαλίσουμε την ευημερία των άλλων με δικά μας έξοδα. Δεν θα πουλήσουμε πόρους σε όσους τεχνητά συγκρατούν τις τιμές », έγραψε ο διπλωμάτης σε άρθρο του για το περιοδικό National Interest.

ot.gr με πληροφορίες από rt.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...