Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατέγραψε φέτος η χώρα, παρά την έκρηξη της οικονομικής μεγέθυνσης και το μεγάλο τουριστικό ρεύμα.
Στις θέσεις εργασίας το ισοζύγιο ναι μεν είναι θετικό το 10μηνο, (147.607 πρόσθετες θέσεις εργασίας), ωστόσο έχει περιοριστεί στα 2/3 εν σχέσει με πέρυσι όπου η πανδημία είχε πλήξει την οικονομία και τον τουρισμό (+214.809).
Έτσι η φετινή επίδοση μπορεί να συγκριθεί με δύσκολες χρονιές οικονομικής συρρίκνωσης, όπως το 2013, όπου είχαμε θετικό ισοζύγιο 130.703 θέσεων εργασίας το δεκάμηνο…
Αλλά και ο Οκτώβριος φέτος αποκαλύπτεται δραματικός καθώς χάθηκαν 115.856 θέσεις εργασίας, σχεδόν 5.000 κάθε εργάσιμη ημέρα τον περασμένο μήνα. Και αυτές οι απώλειες ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερες σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα πέρυσι (Οκτώβριος 2021). Όπου η αναδίπλωση από τη θερινή σεζόν υπήρξε πιο λελογισμένη (οι αρνητικές ροές ήταν 70.048).
Το εντυπωσιακό φέτος είναι το εύρος των απολύσεων, παρά οι οικειοθελείς αποχωρήσεις. Όλη η επιπλέον ανεργία (πρόσθετη εν σχέσει με το 2021) προήλθε από τις περισσότερες απολύσεις.
Συγκεκριμένα:
Φέτος τον Οκτώβριο έγιναν 264.899 απολύσεις, έναντι 202.950 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Και αυτές οι περίπου 62.000 επιπλέον απολύσεις αύξησαν τις αρνητικές ροές στην απασχόληση κατά περίπου 46.000 το 10μηνο.
Κατά συνέπεια, την χρονιά με την τεράστια οικονομική μεγέθυνση (συν 6% το ΑΕΠ φέτος), ένα έτος με έκρηξη των τουριστικών αφίξεων (στα επίπεδα του… ενάρετου 2019), όπου απαιτούνται επιπλέον εργατικά χέρια (υπηρεσίες έντασης εργασίας), μια περίοδος όπου οι επιχειρήσεις παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν το κατάλληλο εργατικό προσωπικό, η χώρα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ 10ετίας στην απασχόληση.
Το μόνο που έχει αλλάξει εν των μεταξύ είναι η επιπλέον ευελιξία στους όρους απασχόλησης. Εδώ και 16 μήνες ισχύει το ελαστικό ωράριο με ατομική σύμβαση εργασίας.
Οι εργαζόμενοι απασχολούνται έως και 10 ώρες την ημέρα με ατομική σύμβαση χωρίς πρόσθετη αμοιβή (υπερωριακή απασχόληση). Και για τον τουριστικό κλάδο αυτό αποτελεί μια άκρως αρνητική εξέλιξη. Με καθημερινά 10ωρα σχεδόν διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία των τουριστικών μονάδων (π.χ. ρεσεψιόν), χωρίς την ανάγκη τρίτης βάρδιας… Με αναγκαστική, λόγω ανεργίας και τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, την εργατική συναίνεση. Πάντα σε ατομικό επίπεδο, όχι συλλογικά!
Πρόσθετα, η εποχικότητα της εργασίας (αποκλειστικά λόγω τουριστικής σεζόν) αποκαλύπτει πόσο ευάλωτη είναι η αγορά εργασίας, με την ευκαιριακή επιχειρηματικότητα της τουριστικής σεζόν να μεταφέρει τα προβλήματα (απολύσεις, χαμηλό εισόδημα, αυξημένα επιδόματα κ.α.) στην οικογένεια, τον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), πλήττοντας παράλληλα την αναγκαία κοινωνική συνοχή.
Τα στοιχεία από την απασχόληση (Σύστημα «Εργάνη»-υπουργείο Εργασίας) αποδεικνύουν ακόμη πόσο σαθρή είναι η οικονομική μεγέθυνση, χωρίς υπολογίσιμα οικονομικά αποτελέσματα και στιβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, όταν στηρίζεται στη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού και την ευκαιριακή (εποχική) επιχειρηματικότητα…