Για επτά βασικές τομές που φέρνει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των επικοινωνιών και την ΕΥΠ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο.
Μάλιστα, ως πρώτη τομή ανέφερε τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ, λέγοντας ότι πλέον δεν θα μπορεί να είναι ούτε δημοσιογράφος (όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ούτε ιδιώτης μάνατζερ (όπως έκανε η παρούσα κυβέρνηση).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι εκτιμά ότι υπάρχει συμφωνία ότι το νομικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει, καθώς υφίσταται από το 1994, αλλά και ζήτησε συμφωνία από τα πολιτικά κόμματα «ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιώνων του κράτους όπως ΕΥΠ ή Αντιτρομοκρατική».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι συνεχής και μόνιμη προτεραιότητα», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου, γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, είναι στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και η θέση μας στον χάρτη απαιτεί συνεχή εγρήγορση».
Οι επτά τομές
Όσον αφορά στις επτά τομές που ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι φέρνει το νομοσχέδιο, αυτές είναι οι εξής:
Πρώτη τομή: τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί. Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ δεν μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ, ενώ ανέφερε ότι η ΕΥΠ αποκτά μονάδα εσωτερικού ελέγχου ως μια πρόσθετη ασπίδα σε κρούσματα παραβατικότητας.
Δεύτερη τομή: γίνεται πιο σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Σκόπιμα το Σύνταγμα την αφήνει ανοιχτή. Λόγος εθνικής ασφάλειας που να δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι αυτός που συνδέεται με θέμα κυβερνοασφάλειας και εθνικής ασφάλειας.
Τρίτη τομή: δημιουργούνται επάλληλα φίλτρα ελέγχου για νόμιμη συνακρόαση. Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική. Το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την αιτία της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο εισαγγελείς. Για πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει να υπάρχει και έγκριση του τρίτου πολιτειακού παράγοντα του Προέδρου της Βουλής.
Τέταρτη τομή: η ενημέρωση όποιου βρίσκεται σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά από 3 έτη και αυτό θα κρίνεται από τον πρόεδρο της αρχής απορήττου τηλεπικοινωνιών και τον εισαγγελέα.
Πέμπτη τομή: τα αρχεία θα διαγράφονται 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης αλλά ο φάκελος αιτιολογίας θα διατηρείται για 10 χρόνια και μετά θα συντάσσεται έκθεση με το περιεχόμενου του αρχείου και την αιτιολογία, ενώ όλα τα αρχεία θα ψηφιοποιούνται και αν υπάρχει διαφωνία θα γίνεται δεκτή η πλειοψηφία του τριμελούς οργάνου.
Έκτη τομή: απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλου λογισμικού από ιδιώτη. Η λειτουργία θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019. Μόνο το κράτος θα μπορεί να προμηθεύεται τέτοια λογισμικά αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις.
Έβδομη τομή: ενώνουμε όλες τις διάσπαρτες υπηρεσίες και την ευθύνη γι’ αυτό θα έχει μόνιμη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των δημοσιευμάτων σχετικά με λίστες παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ ή από παράνομα λογισμικά, κάνοντας λόγο για «εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας με δημοσίευση ονομάτων» και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη Novartis» και σημειώνοντας ότι «δεν είχατε τα κότσια κ.Τσίπρα, κ.Τζανακόπουλε, κ.Ραγκούση να ζητήσετε μία συγγνώμη σε αυτούς που κρεμάσατε στα μανταλάκια».
Συνεχίζοντας την επίθεση, ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συνδέσατε τη φωτιά στο Μάτι με την οικογένεια του κ.Πιερρακάκη που ήταν για ώρα μέσα στη θάλασσα πριν διασωθούν», λέγοντας προς τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «εσείς δεν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα όταν οι στάχτες ήταν ακόμα ζεστές, το Ρredator σας έφταιγε», ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και για απόπειρα εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να υποσκάψει ακόμα και τις εκλογές, προκειμένου να δικαιολογήσει την ήττα του στις επερχόμενες εκλογές.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα δεχθούμε μαθήματα στο θέμα αυτό από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες. Από αυτούς που είπαν όχι στα Rafale και τις φρεγάτες» προσθέτοντας ότι «το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που ξεκινά το πατριωτικό καθήκον. Στο πεδίο αυτό δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι. Θα πρέπει να είστε εσείς που θα θέλατε τα αντιπολιτευτικά τερτίπια να γίνονται θέμα στον τουρκικό τύπο», αλλά και συμπληρώνοντας ότι «η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στον λαβύρινθο της λάσπης».
Σχολιάζοντας τις συνεχόμενες ερωτήσεις που του απηύθυνε για το θέμα των παρακολουθήσεων ο Α. Τσίπρας, ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να του απευθύνει και αυτός με τη σειρά του κάποιες ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, τον ρώτησε «γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με τα παράνομα λογισμικά; Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γινόταν επί ημερών σας πέραν του κ.Πιτσιόρλα; Εσείς είπατε ότι κανείς δεν παρακολουθούταν και σε 5 ημέρες μάθαμε για τουλάχιστον μία». Επίσης, διερωτήθηκε, «γιατι αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε το 2ο εισαγγελέα της ΕΥΠ προκειμένου να διευκολύνετε τις παρακολουθήσεις. Τότε, το 2018, υπήρχε ένας εισαγγελέας ο κ. Λιόγας ο οποίος αρνείτο τα σωρηδόν αιτήματα επισυνδέσεων από τον κ. Ρουμπάτη. Έστελνε σωρηδόν ερωτήματα ο κ. Ρουμπάτης, υπήρχε δεύτερος εισαγγελέας και τον βγάλατε. Και τώρα μας κουνάτε το δάχτυλο».
Τέλος, τον ρώτησε «γιατί 5 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρος πλημέλλημα εμπορίας και κατοχής λογισμικών; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε τη δράση τους;», λέγοντας ότι «κάποια στιγμή κ.Τσίπρα θα απολογηθείτε για τον ποινικό κώδικα» και θύμησε ότι μετά τις ευρωεκλογές του 2019 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τότε πρωθυπουργός προκήρυξε εκλογές αλλά «κρατήσατε ανοιχτή τη Βουλή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, το Ποινικό Κώδικα».
Κλείνοντας, ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε την αντιπολίτευση «να τραβήξουμε μία κόκκινη γραμμή για το ζήτημα των παρακολουθήσεων», λέγοντας στον Α. Τσίπρα ότι «έχετε μια ευκαιρία να πάρετε αποστάσεις από τον οχετό της λάσπης και το μακελειό» και τον κάλεσε να συμφωνήσει ότι «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες να το πείτε και εσείς από αυτό εδώ το βήμα», καλώντας τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο.
Παρακολουθήστε την ομιλία:
Στην αρχή της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις