Η Φινλανδία ενδέχεται να επανεξετάσει την απόφασή της που επιβλήθηκε το 2019 να μην πουλήσει όπλα στην Τουρκία για να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Σε αντίθεση με τα άλλα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Κατά συνέπεια, οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο παρά τις εντατικοποιημένες διπλωματικές προσπάθειες.
Μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν (Κέντρο) εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι «τουλάχιστον δεν έχουμε προχωρήσει προς τα πίσω στην επίλυση του ζητήματος». Η Φινλανδία μπορεί να έχει νέα μέτρα στην εργαλειοθήκη της για να επιταχύνει τα πράγματα, δήλωσε ο Καϊκόνεν στην πρωινή εκπομπή του YLE τη Δευτέρα.
Η χορήγηση αδειών για εξαγωγές όπλων διακόπηκε το 2019 λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία κατά των Κούρδων μαχητών. Στη συνέντευξη της Δευτέρας, ο Καϊκόνεν άφησε να εννοηθεί ότι, «κατ’ αρχήν και θεωρητικά», μια τέτοια απαγόρευση για τις πωλήσεις όπλων δεν υφίσταται πλέον. Επιπλέον, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεώρησης, η Τουρκία θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως μελλοντικός σύμμαχος, δήλωσε ο Καϊκόνεν.
Το να επιτραπεί και πάλι η πώληση όπλων στην Τουρκία θα μπορούσε να είναι επωφελές για τις ελπίδες της Φινλανδίας να επικυρώσει ταχύτερα την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το 2018, οι εξαγωγές όπλων της Φινλανδίας προς την Τουρκία ανήλθαν σε περίπου 17 εκατ. ευρώ. Στη Φινλανδία, οι άδειες εξαγωγής αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση. Την τελική απόφαση λαμβάνει η κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας.