Ένας συνδυασμός του πειραματικού εμβολίου για το μελάνωμα της Moderna και της Merck μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου του καρκίνου του δέρματος κατά 44% σε σύγκριση με το Keytruda της Merck μόνο του σε κλινική δοκιμή μεσαίου σταδίου. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι ο συνδυασμός της τεχνολογίας εμβολίου mRNA, με ένα φάρμακο που αναζωογονεί την ανοσολογική απόκριση, προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα για τους ασθενείς με τον πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος. «Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Eliav Barr, επικεφαλής της Merck για την παγκόσμια κλινική ανάπτυξη και επικεφαλής ιατρός.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το πειραματικό εμβόλιο το οποίο έχει σχεδιαστεί για ασθενείς υψηλού κινδύνου με μελάνωμα και αξιοποιεί την τεχνολογία mRNA, χρησιμοποιεί κομμάτια γενετικού κώδικα από τους όγκους των ασθενών για να μάθει στον οργανισμό να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο φάρμακο που χορηγείται σε άτομα μετά από χειρουργική επέμβαση για να αποτρέψει την επιστροφή του όγκου.
Moderna and @Merck announce that that the Phase 2b KEYNOTE-942/mRNA-4157-P201 trial of mRNA-4157/V940, an investigational personalized #mRNA #cancer #vaccine, in combination with KEYTRUDA®, Merck’s anti-PD-1 therapy, demonstrated a statistically significant and clinically..(1/2) pic.twitter.com/61QhMIP1R0
— Moderna (@moderna_tx) December 13, 2022
Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 157 ασθενείς με μελάνωμα σταδίου III/IV, των οποίων οι όγκοι αφαιρέθηκαν χειρουργικά πριν υποβληθούν σε θεραπεία με τον συνδυασμό φαρμάκου/εμβολίου ή μόνο με το Keytruda με στόχο την καθυστέρηση της επανεμφάνισης της νόσου.
Ο συνδυασμός των δύο παρουσίασε στατιστικά σημαντικό όφελος σε σύγκριση μόνο με τη χρήση του Keytruda, μετά από ένα έτος θεραπείας. Σοβαρές παρενέργειες που σχετίζονται με το φάρμακο εμφανίστηκαν στο 14,4% των ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό φαρμάκου-εμβολίου σε σύγκριση με το 10% με το Keytruda μόνο.
Η συνεργασία Merck/Moderna είναι μία από τις πολλές που συνδυάζουν ισχυρά φάρμακα που απελευθερώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα για τη στόχευση των καρκίνων με την τεχνολογία εμβολίων mRNA. Αυτά τα λεγόμενα νεοεπικουρικά εμβόλια είναι σχεδιασμένα για να στοχεύουν σε εξαιρετικά μεταλλαγμένους όγκους.
Για την κατασκευή του εμβολίου, οι ερευνητές πήραν δείγματα από τους όγκους των κάθε ασθενών και από υγιή ιστό. Αφού ανέλυσαν τα δείγματα για να αποκωδικοποιήσουν τη γενετική τους αλληλουχία και να απομονώσουν μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που σχετίζονται μόνο με τον καρκίνο, οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου εμβολίου κατά του καρκίνου.
Όταν το εμβόλιο χορηγείται σε έναν ασθενή, τα κύτταρα του ασθενούς λειτουργούν ως εργοστάσιο παραγωγής, παράγοντας τέλεια αντίγραφα των μεταλλάξεων για να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το εξατομικευμένο εμβόλιο της Moderna μπορεί να παρασκευαστεί σε περίπου οκτώ εβδομάδες, χρονικό διάστημα που η εταιρεία ελπίζει τελικά να μειώσει στο μισό.
Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις