Πλησιάζει η ώρα για μια ειρήνη με διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ενός νέου καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου, αλλά τα όνειρα για διάσπαση της Ρωσίας θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πυρηνικό χάος, δήλωσε ο βετεράνος διπλωμάτης των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Κίσινγκερ, αρχιτέκτονας της ψυχροπολεμικής πολιτικής της ύφεσης έναντι της Σοβιετικής Ένωσης ως υπουργός Εξωτερικών υπό τους Ρεπουμπλικάνους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τότε που έγινε πρόεδρος το 2000.
Δεν διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση που πυροδότησε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει εκδιώξει εκατομμύρια από τα σπίτια τους. Η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο λέει ότι το Κίεβο πρέπει να αναγνωρίσει την προσάρτηση των νότιων και ανατολικών περιοχών από τη Μόσχα. Η Ουκρανία λέει ότι κάθε Ρώσος στρατιώτης πρέπει να εγκαταλείψει το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Το Κίεβο υπέβαλε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για τις προσαρτήσεις τον Σεπτέμβριο.
“Πλησιάζει η ώρα να αξιοποιήσουμε τις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή προς την κατεύθυνση της επίτευξης της ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων”, έγραψε ο Κίσινγκερ στο περιοδικό The Spectator.
“Μια ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να συνδέσει την Ουκρανία με το ΝΑΤΟ, όσο κι αν εκφράζεται. Η εναλλακτική λύση της ουδετερότητας δεν έχει πλέον νόημα”, έγραψε ο Κίσινγκερ στο περιοδικό The Spectator σε άρθρο με τίτλο “Πώς να αποφύγουμε έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο”.
Ο Κίσινγκερ δήλωσε ότι τον Μάιο είχε προτείνει μια κατάπαυση του πυρός βάσει της οποίας η Ρωσία θα αποσυρόταν στις γραμμές του μετώπου πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αλλά η Κριμαία θα αποτελούσε αντικείμενο “διαπραγμάτευσης”.
Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή ενός φιλορώσου προέδρου στην ουκρανική επανάσταση του Μαϊντάν και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στην ανατολική Ουκρανία.
Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι ενώ οι περισσότερες συγκρούσεις καταλήγουν σε διαπραγματεύσεις, η εκτίμηση της CIA ήταν ότι η Ρωσία δεν ήταν ακόμη σοβαρή για μια πραγματική διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Κίσινγκερ, 99 ετών σήμερα, πρότεινε ότι αν αποδειχθεί αδύνατη η επιστροφή στο status quo που καθιερώθηκε το 2014, τα διεθνώς εποπτευόμενα δημοψηφίσματα σε εδάφη που διεκδικεί η Ρωσία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια επιλογή.
Ο Πούτιν προβάλλει αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” της Ρωσίας ως μια στιγμή καμπής, όταν η Ρωσία στάθηκε επιτέλους απέναντι σε ένα δυτικό μπλοκ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επιδιώκει να επωφεληθεί από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 καταστρέφοντας τη Ρωσία.
Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι ο Πούτιν δεν έχει καμία δικαιολογία για αυτό που θεωρούν ως έναν αυτοκρατορικού τύπου πόλεμο κατοχής.
Ο Κίσινγκερ προειδοποίησε ότι οι επιθυμίες να καταστεί η Ρωσία “ανίκανη”, ή ακόμη και να επιδιωχθεί η διάλυση της Ρωσίας, θα μπορούσαν να εξαπολύσουν χάος. Ούτε η Ουκρανία ούτε κανένα δυτικό κράτος έχει υποστηρίξει οποιαδήποτε από τις δύο οδούς.
“Η διάλυση της Ρωσίας ή η καταστροφή της ικανότητάς της για στρατηγική πολιτική θα μπορούσε να μετατρέψει το έδαφός της που περιλαμβάνει 11 ζώνες ώρας σε ένα αμφισβητούμενο κενό”, δήλωσε ο Κίσινγκερ.
“Οι ανταγωνιζόμενες κοινωνίες της θα μπορούσαν να αποφασίσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους με τη βία. Άλλες χώρες θα μπορούσαν να επιδιώξουν να επεκτείνουν τις διεκδικήσεις τους με τη βία. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα επιδεινώνονταν από την παρουσία χιλιάδων πυρηνικών όπλων που καθιστούν τη Ρωσία μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου”.